2016-07-06 13_38_44-._ Книги-Игри.BG _.Книгите-игри бяха един от най-забележителните феномени на 90-те години в родината. Когато компютърните игри не бяха навлезли толкова широко, а ролевите не бяха никак популярни в България, те даваха изключително интересно поле за изява на въображението с възможността си за интерактивно преживяване във фантастични, и не само, сюжети. Група ентусиасти и автори възродиха книгите-игри преди няколко години и започна да се усеща ясна нужда от онлайн пространство, което да предоставя информация за този вид изкуство и да събира феновете на жанра.

Основата на сайта knigi-igri.bg е положена от Вилиан Стефанов и Дамян (Gamgee) Христов през 2011 г. В последствие, те се изтеглят от управлението му и в момента то е поето от Александър Торофиев (Ал Торо) и Никола Райков. Съвременният му вид и технически възможности са дело на Виктор Атанасов (ringlas), като в момента се използва изцяло Joomla. Огромната част от материалите и дейностите обаче съществуват благодарение на потребителите на сайта, които активно подпомагат по всевъзможни начини интерактивната литература.

2016-07-06 13_38_02-Legacy of KreyaПрилежащи към knigi-igri.bg (на същите собственици, но с по-тесен фокус) са сайтовете LegacyOfKreya.com, gametale.eu и prikazka-igra.com, както и още няколко фейсбук страници. Основано е и сдружение „Книги-игри” (СКИ), чиито цели и дейности често съвпадат с тези на сайта.

Още със създаването си, сайтът и форумът покрай него набират бързо популярност  сред феновете на книгите-игри, като повечето от авторите на старата вълна са писали или пишат във форума му, а повечето от новите автори са дебютирали именно на него, или в книги от инициативи, започнали на knigi-igri.bg.

Проектът има няколко секции, като сред най-ценните са:

  • Новини и дискусии – В момента сайтът, форумът, чатът и фейсбук страницата към knigi-igri.bg са трибуна и място за дискусия за всичко, случващо се на интерактивната сцена у нас, като се следят с интерес и международните събития покрай книгите-игри. Най-важните новини се превеждат и на английски на LegacyOfKreya.com
  • Статии & история на книгите-игри – в редица теми и статии грижливо се събира информация за всичко значимо за заглавията, личностите и събитията в жанра по света и у нас;
  • Каталог на всички книги, автори, издателства и илюстратори – в момента се пуска нова, подобрена версия, а преведената на английски версия е предоставена на най-големия международен каталог – GameBooks.org
  • Дигитална библиотека – дигитализираните заглавия от старата вълна – стотици от книгите, сканирани и с хиперлинкове, за да са по-удобни за читателите.
  • Физическа библиотека – книги от инициативата „От големи за малки деца” са предоставени безплатно за четене – библиотеката в момента се намира в книжен център „Славейков”.
  • Онлайн магазин – могат да се поръчат новите заглавия с отстъпка, включително и тези от тях, които нямат разпространение по книжарниците, както и твърдокорични версии и допълнителни материали към тях, когато има такива.

2016-07-06 13_49_38-Форум за книги-игри_ Категории

Покрай knigi-igri.bg се реализират много дейности, събития, книги и проекти.

  • Crowd-funding – немалка част от новите заглавия са частично финансирани чрез инициативи на knigi-igri.bg, в това число: Калоян и златния печат, Кръвта на зомбитата, всички броеве на Списание Книги-игри, Пътят на тигъра #1, Призвание герой #1 (в следствие на което сборникът придоби независимост и излязоха още 3 броя); Може би най-впечатляваща е инициативата за нова книга-игра на Майкъл Майндкрайм, при която се събраха 6000 лева (книгата все още се очаква).
  • Инициатива „От големи за малки деца” – в тази инициатива фенове на жанра и потребители на форума даряват свои книги, които в последствие (освен тези за физическата библиотека) се подаряват на деца по събития. Двигател на тази инициатива е Спасимир (Вилорп) Игнатов.
  • Дигитализиране – благодарение на потребителите на форума огромното богатство от книги-игри на 90-те е достъпно безплатно онлайн; все още има недигитализирани заглавия.
  • Конкурси – най-вече за кратки книги-игри, но не само; конкурсите дават възможност за изява на авторите, а на читателите досега са дали десетки нови книги-игри, някои от които в последствие издадени и на хартия.
  • Ежегоден конкурс „Златна никса” – най-престижната класация за книги-игри у нас, в която потребителите на форума определят най-добрите книги-игри, издадени през изминалата година. На авторът на спечелилата книга се връчва специална ръчноизработена статуетка – до момента това са Георги Караджов (Калоян и златния печат), Любомир Николов (Ледената цитадела) и французинът Ерик Берт (Герои).
  • Международни контакти – поддържат се контакти с феновете на интерактивната литература от други националности, като се разменят статии, новини, провеждат се интервюта и дори се превеждат книги (по-често чуждоезични на български). По значителни са контактите с френската, руската, испанската и англоезичната общност.

2016-07-06 13_50_39-Интервюта

  • Събития на живо – с помощта на потребителите на форума, а преди основаването на СКИ и под бранда knigi-igri.bg, са организирани участия на десетки събития – в София, Пловдив, Стара Загора и Хасково, като сред по-значимите са участията на пролетните и летните книжни панаири в НДК, Алея на книгата, София диша, Южна пролет, Он! Фест и др. На събитията се продават, подаряват и популяризират книгите-игри.
  • Работилница – във форума присъстват много теми за техниките на писането на книги-игри и изграждане на игрални системи, а авторите често се допитват чрез анкети до феновете на жанра, намират първи читатели и пускат откъси и илюстрации от своите произведения за мнения, съвети и коментари. Потребителите с удоволствие приемат и ролята на бета тестери и първи читатели.
  • Форумни срещи – общността се събира ежемесечно в София, провеждани са и по няколко срещи във Варна и Пловдив. Събитието „Таласъмия” също е ключово и се посещава от много членове на форума и важни за книгите-игри личности.

По една случайност откриването на knigi-igri.bg почти съвпада с излизането на първата книга-игра от „новата вълна“ (Котаракът и Черният нарцис, март 2011 г.) и от тогава насам е неизменен движещ фактор в развитието на интерактивната литература у нас, която набира скорост с всяка изминала година. Фейсбук страницата, както и съпътстващите сайтове са също доста активни ресурси, където можете да следите всичко по-ново от света на книгите игри в България.


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Статията от тази седмица е посветена на възроденото движение на книгите-игри в България и е дело на една от основните движещи сили зад инициативата – Александър Торофиев (Ал Торо). Книгите-игри са сред най-интересните и култови проявления на фантастиката на родна територия, така че се надяваме да ви бъде интересно! Приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.