lazarus_white-logo_black-background_red-eyes-e1458223591973Идеята да се основе клуб на българските писатели, творящи в праведния жанр на ужаса зрееше в съзнанието на не един и двама от сегашните членове на въпросния клуб. Тъжното е, че катализатор за създаването му се оказа смъртта на един голям български писател, преводач, рок-журналист, култова фигура в родното жанрово пространство и изобщо приятел – Адриан Лазаровски. Кръстихме клуба в негова чест и се надяваме благодарение на нашите дела неговите да не бъдат забравени.

Клубът бе официално учреден на 03.01.2016 г. В управителния му съвет влизат Бранимир Събев – председател, Сибин Майналовски – зам. председател, Явор Цанев – почетен председател, Иван Атанасов – секретар. В членската маса личат имената на почетни членове като Елена Павлова и Петър Станимиров, както и на редови такива като Димитър Цолов, Донко Найденов, Александър Драганов, Делиян Маринов, Валентин Попов, Александър Цонков, Марин Трошанов, Дамян Д. Рейнов, Иван Величков, Александър Перентидис, Симеон Трифонов и др. Не искам да задръствам излишно този текст, изброявайки отличията, наградите, книгите на авторите, съвместните проекти – мисля, че който ги е чувал като имена или направи бърза справка в гугъл ще добие представа за тях.

LAZARUS е място за родни творци в жанра на ужаса, които освен че пишат добре трябва и да са читави по характер, както и отдадени на жанра: да се стремят да развиват себе си и да допринасят за общото клубно благо, да подкрепят останалите си събратя. На ежемесечните сбирки присъстват само членове, външни лица не се допускат. В най-скоро време клубът ще разполага със собствен сайт, на който освен зона с книги на членовете и др. информация ще има и секция мърчъндайз: стоки с логото на клуба – тениски, чаши, ключодържатели, значки, стикери и др.

screams-cover-final

Отскоро на пазара е и първият сборник на клуба – Писъци. Той съдържа в себе си 17 хорър-разказа от членове на клуба и бе издаден официално на 4 май 2016. Корицата я направи почетният ни член Петър Станимиров – доказан художник с голям опит и известно име в средите. Неслучайно се спряхме на тази дата – ако патронът на клуба, Адриан Лазаровски беше жив, тогава щеше да навърши 40 години. Книгата се прие добре от публиката и 80% от първоначалният ѝ тираж бе изчерпан в рамките на десетина дни, без официална реклама, без присъствие на сборника по книжарници, дори без представяния – само и единствено на база лични поръчки. В момента тече процедура по допечатка. Ако искате да се сдобиете със сборника, бройки от въпросния ще има на Пролетния панаир на книгата в НДК на щанда на ИК Ибис – № 301 (уви, както е видно, се позабавихме с пускането на материала, за което се извиняваме – бел. Рандъм), а и винаги може да си го поръчате от някой от авторите в него или от издателя му Явор Цанев.

Сред бъдещите проекти на клуба в рамките на календарната 2016-а можете да очаквате нови самостоятелни заглавия от негови членове като Елена Павлова (Две луни, сборник, Изток-Запад), Валентин Попов (Брод през световете, сборник, Монт) , Делиян Маринов (Убиец на герои, роман, MBG Books), Марин Трошанов (Ламя ООД, роман, Фют), Александър Драганов (Сказания за Ледената планина, сборник, Гаяна) и др. През август месец се очаква всеки уикенд книги на клубните членове да присъстват на различни литературни фестивали, до края на годината се очаква да излязат и две отделни инициативи: първата е сборникът с наградени разкази от конкурса „ПО крилете на гарвана“, за творби, вдъхновени от творчеството и личността на Едгар Алън По, който все още тече; разкази за него ще се набират до края на юни. А втората е сборник с всички разкази на патрона Адриан, събрани най-после на едно място.


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Тази седмица ви представяме още младия клуб на авторите на хорър у нас, LAZARUS. Думата дадохме на неговия председател, писателят Бранимир СъбевПриканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.