Създател: Дейвид Бениоф, Даниел Уайз

Сезони: 8

Формат: 6 епизода х 50 мин

В ролите: Питър Динклидж, Николай Костер-Валдау, Лина Хиди, Емилия Кларк, Кит Харингтън, Софи Търнър, , Мейзи Уилямс и др.

Минаха две години откакто Нощният крал събори Вала и екранът потъмня след края на седмия сезон на Игра на Тронове. Междувременно феноменът, който НВО създаде, продължи да расте. За цялото си съществуване сериалът успя да разчупи социалните клишета и да привлече всякакви типове зрители. Преди началото на този сезон в устите на хора, които никога досега не бяха гледали филми с дракони, звучаха странни думи като „Денерис“, „Тирион“ и „Азор Ахай“. В неочаквани интернет форуми се разнищваха теории за завършека на сагата (в bg-mamma наистина ли имат 52 теми за Игра на тронове?). НВО успяха да превърнат фентъзито в световна мания и да накарат всички да се интересуват от съдбата на героите в сериала. Интересът около началото на последния сезон по Песен за огън и лед придоби световни мащаби.

И така, снимките свършиха, премиерата мина и замина и най-накрая в понеделник сутринта българско време Вестерос ни посрещна след двегодишно отсъствие от екраните. А как изглежда това ново посрещане?

Първото, което прави впечатление от новия сезон, е променената шапка на сериала. В началото вече не ни се показва целият Планетос – анимацията се концентрира основно върху Зимен Хребет и Кралски Чертог. За разлика от предните сезони, в които виждахме различните места само отгоре, този път камерата ни разхожда из коридорите и криптите на двата замъка. Какво значи това? Опитният зрител знае, че в предишните сезони нови замъци бяха включвани в интрото, когато предстоеше част от действието да се развива в тях. Очевидно в тази серия действието се концентрира основно на две места – в Зимен Хребет и в Кралски Чертог.

Същевременно по обръчите, обграждащи слънцето на Планетос (Солариос!!?!!),  също са се появили нови сцени. Бунтът на Робърт и изгонването на Таргариенската династия седем сезона красяха заставката, но в основния код на света вече са импринтнати други теми – Разрушаването на Вала и Червената сватба явно ще определят бъдещето на света. Последната сцена от началните кредити показва кометата, която предвещава идването на Азор Ахай. Какви са обаче тези четири (ЧЕТИРИ!?!) дракона, които летят под нея? Ще видим ли четвърти Таргариен?  Преди коронясването на Робърт беше последната и най-важна сцена, а сега четири дракона, които летят под знака на Рхлор. Значи ли това, че този сезон ще видим някаква толкова генерална промяна на сетинга? Струва ми се, че отговорът е да.  Същевременно, докато е очевидно защо разрушаването на Вала измества по важност боричкания между благородници,  то далеч по-малко ясно е защо и Червената сватба е включена? Надявам се, че ще получим отговор на този въпрос в следващите епизоди, но много вероятно да е просто носталгична препратка за зрителите.

Първи епизод от осми сезон започва в Зимен Хребет и ни носи дългоочаквани срещи, част от които видяхме и в трейлъра. Санса посреща Денерис, Денерис пък се запознава със Сам. Аря се среща с Джендри, с Хрътката и с Джон Сняг. Към края и Джейми Ланистър се среща с Бран за пръв път след като го хвърли от кулата, когато започна всичко. Освен този празник на срещи и спорни диалози покрай тях, на фокус е напрежението между северните лордове и войската на Денерис, като устатата Лиана Мормонт не пропуска да насоли Джон, че ги е предал с отказа си от короната на Севера. Това, което сцените в Зимен Хребет успяха да ми внушат, беше клаустрофобия – замъкът е препълнен както с различни армии, така и с почти всички живи герои към момента. Всичко е тясно, никой не остава сам.

Снимка: НВО България

Всички сцени като че ли бяха малко изкуствени,  предвидими, без особен заряд. Най-интересно като че ли беше запознанството на Сам с Денерис, в която той отново демонстрира чертите, които го правят симпатичен. От друга страна Аря ми става все по-малко симпатична с държането си на студенокръвен убиец с психически отклонения. Санса, въпреки че формално предаде замъка, продължава да е господарката на Зимен Хребет, а Джон Сняг – да не знае нищо.

На север всичко е претъпкано, а какво става на юг? Церсей стои сама в празната си тронна зала, обградена от мълчаливите рицари от Краличиния страж. За разлика от предните сезони, когато в залата е пълно с придворни наблюдатели, сега тук няма никой. Човек започва да се чуди дали само сер Грегор е под властта на Кибърн, или майстерът е минал и през останалите рицари от стража, които  пазят Церсей в пълно мълчание. Единствен Юрон нарушава тишината – довежда командира на Златния отряд, капитан Хари Стриклънд (Марк Рисмън), и продължава да се държи по неговия си странен филмов Юронски начин. (Върнете ни лудия едноок магьосник!). Атмосферата в Кралски чертог е точно обратната на тази в Зимен хребет – огромни празни пространства, в които образите изпъкват.

Снимка: НВО България

Като стана въпрос за Хари Стриклънд – в негово лице имаме единствения нов герой в този епизод. Играе го германецът Марк Рисман, който може да ви е познат от кратката си роля в The Last Kingdom. Този образ е доста променен спрямо странстващия Стриклънд в книгите, но причините за това са повече от очевидни – НВО няма за кога да ни занимава с всички герои около ръководния съвет на Златния отряд. Филмовият Стриклънд вероятно ще обедини образите на много от тях – литературния Стриклънд, сър Джон Конингтън, а защо не и младия Гриф? Златният отряд е известен с това, че винаги е бил съставен от изгнаници от Седемте кралства. Дали пък капитан Стриклънд не е четвъртият дракон от интрото на сериала? Със сигурност решението на НВО да кастнат рус актьор цели да ни накара да си зададем точно тези въпроси. А дали ще се окаже така – ще видим.

Кралски чертог ни предлага и единствената гола сцена в този епизод, в която вместо да вършат за каквото Брон им е платил, неколцина леки дами обсъждат колко много от войниците на Церсей за загинали и даже правят препратка към камеото на Ед Шийран от първия епизод на предния сезон. Като цяло се държат доста непрофесионално, аз ако бях на мястото на Брон не бих им платил. Личното ми наблюдение над най-древната професия в Кралски чертог е, че, откак Кутрето си замина, качеството стабилно заорава дъното.

Третото място, на което се развива някакво действие, е Последното огнище – замъкът на Ъмбърите. След като всички Ъмбъри са умрели – някои от тях в армията на Роб Старк, а други – в армията на Рамзи Болтън, техен лорд е станал невръстно момче. В Последното огнище виждаме Тормунд (фенове, дишайте, жив е!!) и Берик, които са успели да се спасят от разрушаването на Източен Страж и, за моя изненада, Скръбния Ед, който изглежда също е избягал от Вала. В сцените в Последното огнище имаше свежи моменти и една интересна препратка за наблюдателните – символът, нарисуван под младия лорд Ъмбър, ни е познато отдавна. Има го още в първия епизод на първи сезон, има го и във Вратата – S06E05S06.

В крайна сметка, епизодът свърши малко внезапно и може би антиклимактично. Ако трябва да го обобщя с две думи – много нови срещи и чувство за клаустрофобия. Пейсингът е типичен за последните сезони на сериала. Епизод първи е една безопасна серия, която не предлага изненади и основно събира пуловете на дъската. За мен решението да продължат по стария начин, вместо да засилят стабилно темпото, е неправилно за този късен етап на сериала. От друга страна най-накрая се случиха някои отдавна чакани неща с голямо значение, макар и може би без необходимия емоционален импакт. Героите са тук и са отново заедно, но вече никой не е същият. Как тези нови образи ще си взаимодействат и ще променят света – ще видим до края на сезона. А съдейки по промяната в началните кредити на сериала – промени ще има, при това големи!

Оценка: 7/10