Мрежа: Disney +

Създател: Джак Шейфър

Сезони: 1

Формат: 9 епизода по 25-30 минути

В ролите: Елизабет Олсън, Пол Бетани, Катрин Хан, Тайона Парис, Кат Денингс, Рандал Парк, и др.

Ще го кажа директно – мразя WandaVision! Седмица след седмица този сериал продължава да дава интригуващи мистерии, забавни мета-коментари и всякакъв вид храна за ума. Но също така седмица след седмица епизодите продължават да свършват в най-напрегнатия момент и просто ми иде да хвърля чашата си с Капитан Америка по екрана! Това е непростимо! И епизодите продължават да са само 25-30 минути, въпреки упоритите слухове, че това ще се промени! Дано последните два са поне мааалко по-дългички.

Като изключим това, сериалът е страхотен и го обичам.

В седми епизод на WandaVision вече сме в ерата на съвременните ситкоми от миналото десетилетие. Като структура и монтаж епизодът много напомня на Модерно семейство, като се наблюдават и някои похвати от Офисът. И тъй като това са сериали, които лично съм следял още по време на излизането им, този път действително имам възможността да оценя колко много майстроство е вложено в направата на WandaVision.

В телевизията нерядко се случва сериалите да използват един и същи декор не просто за няколко епизода, а дори за няколко сезона наред. Това е част от чара на сериалите – зрителите се привързват не просто към определени герои, но и към определени места, към определена обстановка. И когато видим кадър от апартамента на Моника и Рейчъл от Приятели или от бара в Как се запознах с майка ви, веднага си спомняме за прекрасните моменти, които сме споделили с героите по тези места. WandaVision избира друга стратегия – тъй като той е сериал за сериалите, декорите във всеки епизод са отражение на декорите в популярно заглавие от отминало десетилетие. Още в първите серии се радвах колко точно е пресъздадена обстанонката от The Dick Van Dyke Show  и Bewitched, но все пак това бяха заглавия, които разучих специално преди излизането на WandaVision. А Модерно семейство, както казах, е сериал, който вече съм гледал. Затова да видя толкова много неща от него – къщата на семейство Дънфи, кухнята, спалнята, платът на дивана, позиционирането на всичко… за мен беше страхотно изживяване. Възхищавам се на усилията, които създателите на WandaVision влагат във всеки един епизод. Огромният бюджет, осигурен от Марвел, наистина се използва по неочакван начин – не просто за визуални ефекти и CGI битки, а за нов декор на всеки трийсет минути!

В някои моменти направо си мисля, че Марвел направиха грешка, като започнаха новата си фаза именно с WandaVision – летвата вече е прекалено високо и не знам как следващите сериали ще успят да изпълнят зададените стандарти.

Всеки епизод си казвам, че Елизабет Олсън е невероятна, но, докато гледах тази серия, отново почувствах колко страхотна актриса е тя. Всяка седмица Олсън има нелеката задача да играе Уанда по консистентен начин, като едновременно с това имитира героинята от сериала, на който е основан епизода. В случая това е Клеър Дънфи (Джули Боуен) от Модерно семейство. Всичко в Уанда този епизод беше отражение на Клеър – дрехите, маниерите, стилът на говорене, жестовете. Едновременно с това, ако никога не сте гледали Модерно семейство, Уанда изобщо няма да ви се стори твърде различна, дори няма да забележите, че нещо се е променило. Именно това е доказателството за таланта на Олсън – тя успява толкова естествено да инжектира Уанда във всеки друг образ, който имитира, че резултатът е невероятен. Едва ли има шанс за награда Еми или друга значима телевизионна статуетка – критиците продължават да подценяват играта в комиксови екранизации – но определено смятам, че заслужава подобно признание. Радвам се, че самата Джули Боуен сподели онлайн колко много я е разчувствал епизода!

А сега се насочваме към спойлерската част на ревюто.

 СПОЙЛЕРИ!!! СПОЙЛЕРИ!!! СПОЙЛЕРИ!!!
Who’s been messing up everything?
It’s been Agatha all along!
Who’s been pulling every evil string?
It’s been Agatha all along!

Почти всяка седмица финалната минута от епизода е невероятна, но този край определено ми е любимият! Песничката е толкова страхотна, монтажът е толкова готин, че от петък насам съм го гледал поне петдесет пъти. Много, много съм доволен! Разкритието в крайна сметка не беше нещо особено изненадващо – отворете ревюто ми за първи и втори епизод и ще видите, че още тогава съм прогнозирал точно това развитие. Но въпреки това начинът, по който беше реализирано, е толкова свеж и готин, че не се чувствам измамен или недоволен.

Другото важно нещо, което трябва да спомена, е развитието на Моника Рамбо. Тук най-после ставаме свидетели на момента, в който тя се сдобива със суперсили – прекрасна и въздействаща сцена, подсилена от ехото на реплики от Капитан Марвел. И ако отворите ревюто ми за филма, ще видите, че от години чакам мига, в който Моника ще стане супергероинята, която е в комиксите. В настоящия епизод видяхме само прехода ѝ, така че тепърва ще ставаме свидетели на пълните ѝ сили.

Дарси продължава да е чаровна и прекрасна! Наистина не мога да повярвам как не се сетих каква точно ще бъде тя в омагьосания град, предвид, че всички край нея се превърнаха в циркови артисти, а тя самата в мига преди идването на червената стена беше завързана с катинар за кола. Но това е силата на WandaVision – в доста моменти сериалът успява да порази с неща, които изглеждат прости и очевидни, но все пак човек не се е замислял истински за тях.

Рекламата тази седмица е ориентирана около понятието Nexus. В киновселената на Марвел това понятие има малко значение – показва се на дъската на професор Селвиг в Тор: Светът на мрака като пресечна точка между реалностите. В комиксите West Coast Avengers, на които са базирани някои елементи на сериала, Уанда е nexus being – тоест същество, което има власт над различните реалности, затова в комиксите част от силите ѝ е свързана с промяна на вероятността дадено събитие да се случи – просто защото тя е свързана с всяка реалност, а все в някоя от реалностите това събитие се е случило. Доста ми е любопитно какво ни вещае това и дали най-после ще видим отварянето между реалностите!

Ако по някаква причина още не сте гледали епизода – отидете и го изтеглете СПЕШНО! СПЕШНО, СПЕШНО, СПЕШНО! (И да знаете, че този път има и сцена по средата на надписите.)

Останаха ни само две серии. По това, което сме виждали от трейлърите, предполагам, че този петък ще видим епизод с ретроспекции – може би планът на злодея ще се разкрие и ще видим повече за това, но със сигурност ще видим и момента, когато Уанда открадва тялото на Вижън и го донася в омагьосания град – това го имаше по рекламите. А последната седмица вече ще бъде епичният финал със съответните битки, ефекти и епики! Продължавайте да следите седмичните ревюта на сериала на страницата на ShadowDance!

(Много се радвам, че странното решение името на сайта ни да е съставено от две слети думи с главна буква по средата най-после има логика, най-после това име прилича на нещо – на WandaVision!)

Оценка: 10 / 10