Създател: Анне Бьорнстад и Ейлиф Скодвин

Сезони: 1

Формат: 6 епизода по 45 минути

В ролите: Николай Кливе Брок, Криста Косонен, Аугуста Ева Ерлендсдотир и други хора със скандинавски имена

– Разследващата от екипа е истински викинг и тя…
– Извинете, но в нашето радио не толерираме думата с „в“. Смятаме я за неполиткоректна.
– А, да… Ами тя е от… от Онази епоха.

Понеже напоследък Норвегия е силно на дневен ред и една част от обществото се въоръжава срещу предстоящата инвазия на викингите, които ще си носят български деца вкъщи, ми се стори редно да ви запозная със сериала Beforeigners, преведен на български като Времевите имигранти. Норвежките сериали не са често явление, особено по родните ширини, а още по-редки са норвежките фантастични криминални драми с елементи на тънък хумор, които те оставят в тежка абстиненция след последния си шести епизод. След който започвате да търсите трескаво в Google информация за втория сезон…

Инспектор Ларс Холан

И така, ето към какво ни повежда тази продукция на HBO Nordic. Вследствие на необясним феномен внезапно из откритите водни басейни по целия свят започват да се появяват пришълци от миналото – това са все хора от каменната ера, епохата на викингите и XIX век. Полицейският инспектор Ларс Холан (Николай Кливе Брок) става почти пряк свидетел на материализирането на първата група преждевремци в морето край Осло, без да предполага как това ще се отрази и на личния му живот, и на семейното му положение.

Няколко години по-късно нещата са ескалирали. Норвегия – крайно либерална и толерантна страна – е създала специално министерство за справяне с този феномен, което се грижи за интеграцията на пришълците от миналото. А такава е особено необходима, защото нормалното ни познато битие е тотално изтляло. По улиците се появяват графити BEFOREIGNERS GO HOME, кроманьонци си купуват тоалетна хартия на разпродажба, завеяни градски аристократи от XIX век отмъкват хорските съпруги, в съседния апартамент се нанасят пещерни хора, които си гледат козата в асансьора, раннохристиянски светци изпадат в ступор, когато в центровете за интеграция им се прожектират материали за гей бракове… С други думи, светът вече не е мястото, което познаваме.

Алфхилдр Айнгинсдотир. Свиреп викингски воин

И насред цялата тази каша, сред поредната група материализирани преждевремци е открита жена, която очевидно е от каменната ера и явно е убита. Задачата за откриването на убиеца е възложена на инспектор Холан и на чисто новата му партньорка, която се оказва съвсем истински викинг с непроизносимото име Алфхилдр Айнгинсдотир (финландската актриса Криста Косонен, която сме виждали в епизодична роля в Блейд Рънър 2049), само че е успяла криво-ляво да се интегрира и под прикритието си на фермерска съпруга дори е завършила и полицейската академия.

Със сюжета – дотук. Защото – както се досещате – това убийство е само началото на една много заплетена история.

„Кой предпочитате да ви се ядоса? Навн или Хосе?“

По същество, както вече беше казано, сериалът е фантастична криминална драма и точно криминалната нишка е в основата на цялото действие. Ценното обаче е иронично-сатиричният разрез на съвременното мултикултурно общество. Сценаристът и шоурънър Ейлиф Скодвин си задава въпроса как ли би се развила бежанската криза, ако пришълците не идваха от други континенти, а от други времеви периоди, и с помощта на колежката си Анне Бьорнстад визуализира идеята си. Резултатът е любопитен. На помощ се притичват контрастите: мъж с цилиндър и елегантен бастун си ровичка из смартфона, славен викингски воин разнася храна на велосипеда си, гол кроманьонец и новоизпечен милионер яде суров заек в елегантната си дневна, докато дава нареждания на подчинените си. Всички обществени надписи трябва да са повторени и на старонорвежки, а по възможност и на мезолитски. Освен сексуална, хората вече имат и темпорална идентичност – транстемпоралните (онези, които са решили, че духом са от друга епоха) вече са съвсем отделена и дефинирана група, с която всеки трябва да се съобразява и да уважава.

Хуморът е от онзи неистеричен и елегантен вид, който се изрича с каменна покерджийска физиономия. Всичко е премислено и изработено по начин, който те сепва, когато сцената преминава в силно драматична с елементи на мистицизъм.

Всякакви прилики с действителни лица и събития…

Детайлите са впечатляващи. Обърнато е огромно внимание на характерните за всяка епоха неща – облекло, поведение, език. За съжаление, понеже владея норвежки точно толкова, колкото и кечуа, нямаше как да оценя подобаващо изчистването на вечния бъг във филмите със сходна тематика, при които е съвсем нормално съвременен човек да се озове на хиляда години назад в миналото и да се окаже, че общуването с тамошните хора е напълно безметежно. В Beforeigners викингите говорят на старонорвежки, хората от деветнайсети век се изразяват по характерен за епохата начин, използвани са услугите на лингвисти, които да успеят да пресъздадат езика от пещерната епоха.

Да, има си и слаби страни – примерно неясно как направените заключения в разследването, но това са само незначителни подробности, които се губят на фона на цялото впечатление. И ако сте любопитни дали ще има втори сезон, ето какво отговаря сценаристката Анне Бьорнстад на въпросa на Variety:

Планирате ли последващ сезон?
Това е тежка продукция с голям екип. Ще е голяма главоблъсканица да го съберем отново, но подготвяме втори сезон и имаме много нови идеи.

И ще е добре да е така, защото след финалния клифхенгър ще е тежко углавно престъпление сериалът да спре дотук.

Оценка: 9/10