С този текст искаме да ви разкажем за един проект на българско гейм студио, в което екипът ни е намесен чрез кибер-ръцете и ИИ магиите на колегата Rex! Става дума за съвсем наскоро анонсираната Total War Saga: TROY, която се разработва в софийското студио на фирмата Creative Assembly, от своя страна собственост на SEGA. За това какво ви очаква в играта, можете да придобиете първоначална представа от трейлъра, който за по-малко от седмица е регистрирал почти един милион гледания:

Total War поредицата съществува от 2000-та година и до момента включва в себе си 13 игри и още няколко странични заглавия. Играчите започват с малка държава, която се стремят да превърнат в световна империя в смутните времена, в които е поставено действието. За целта те контролират всички ресурси на фракцията, с която играят – градове, производство, население, дипломация и т.н. Всичко това се случва походово на картата на кампанията, като за да бъде постигната победа, трябва да се изпълнят няколко условия. Когато пък се стигне до конфликти, играчите поемат управлението над войските си в реално време на картата на битката. Заглавията от поредицата са известни с голямата си историческа достоверност и са фокусирани върху най-различни периоди като японските шогунати, римската империя, средновековна Европа, Наполеоновите войни и други. Изключение правят двете игри от под-поредицата Warhammer, които са ситуирани във фентъзи света на световноизвестния едноименен франчайз на Games Workshop.

Както ни подсказва заглавието, играта ще разглежда конфликта между гърци и троянци, останал в историята и в митологията с това, че в основата му стои една красива жена – Елена. И до ден днешен историците не са категорични дали Троянската война е изцяло митологично събитие, или почива на действителни случки, вдъхновили впоследствие Омировата Илиада. Тук разработчиците от Creative Assembly Sofia са възприели подхода на „истината зад мита“, което ще рече, че в Total War Saga: TROY няма да срещнем свръхестествени богове и същества, а вместо това ще видим реалистичните неща, които вероятно са ги вдъхновили. Така например минотавърът не е чудовище с човешко тяло и глава на бик, а много едър воин, който носи череп на бик на главата си. Влиянието на боговете пък няма да е пряко, а по-скоро ще отразява вярата на хората в благоразположението на олимпийците към един или друг народ. Това поставя Троя в линията от исторически заглавия на поредицата, но все пак поръсено с щипка митология.

Играта ще представи няколко нови за поредицата механики като икономика, базирана на няколко ресурса и на бартерна търговия, както и система за споменатото вече благоразположение на олимпийските богове. За момента не е потвърдено кои ще са играемите фракции в конфликта, но съдейки по трейлъра и съпровождащото го видео на картата на кампанията, сред тях вероятно ще са Менелай, Агамемнон, Одисей, Ахил и Хектор. Трейлърът се фокусира именно върху епичната битка между последните двама – най-великите герои на гърците и троянците. Играта с Хектор ще даде възможност на всички фенове на Илиада, които са симпатизирали на хората от обсадения град, да променят хода на войната и дадат победата на троянците, а Елена да остане за Парис. Различният развой на събитията е едно от основните предимства на поредицата, защото позволява на играчите да сътворят своя собствена алтернативна история в рамките на играта.

Може би най-хубавото в цялата новина е, че играта се прави основно в България! С подкрепата на английското студио софийският офис на Creative Assembly е водещ в разработването. Местният екип отговаря за всички основни компоненти в нея, включително дизайн, история, герои, механики, арт, анимации и т.н. Това е първото им самостоятелно заглавие след закупуването им от страна на SEGA през март 2017. Досегашните заглавия на студиото са три DLC-та за Total War: Rome II – Empire Divided, Desert Kingdoms и Rise of the Republic. Самостоятелно заглавие от поредицата е безспорна крачка напред за студиото и можем да се радваме, че все повече стават българските гейм компании, които разработват продукти на световно ниво за големи имена в бранша.

Екипът на ShadowDance пожелава успех на играта и българското студио зад нея!