Ще правят филм по Метро 2033! Отново. И може би този път ще се получи. Култовите книги на руснака Дмитрий Глуховски (с когото ShadowDance наскоро проведе интервю) разглеждат постапокалиптичен свят, в който човечеството е почти заличено от лицето на Земята в следствие на ядрена война, а вероятно последните оцелели живеят в недрата на най-голямото противоядрено убежище в света – московското метро. На страниците на книгите намират място подземното общество на хората, в което разменната монета са патроните и части от което са крайно леви и крайно десни фракции, търговци, крадци, а така също четем за мутанти, аномалии и други интересни фантастични елементи.

Поредицата Метро се състои от трилогията Метро 2033, Метро 2034 и Метро 2035 (първата от които е дебют за автора), както и над сто новели от фенове. Последните официално са част от разширения свят на Глуховски и той ги приема изключително радушно – нещо, което не всеки автор прави. Към литературните творби добавяме и популярната трилогия видео игри Metro 2033, Metro: Last Light и наскоро излязлата Metro Exodus, както и една настолна игра Metro 2033.

Самият Глуховски казва, че през годините след дебюта си е получавал множество предложения за адаптация на книгите на голям екран, но досега винаги ги е отхвърлял, понеже не е вярвал, че продукциите ще са на желаното от него ниво. Един такъв опит бе прекратен в края на миналата година, след като сценаристът Ф. Скот Фрейзиър е искал да премести действието във Вашингтон и да „американизира“ историята. Но изглежда този път авторът на книгите е повярвал в проекта на Газпром-медиа – най-големия медиен холдинг в Русия. Един от продуцентите на бъдещия филм, Валери Федорович, казва, че за тях това е проект-мечта, най-голямата продукция, с която са се захващали, и планират да инвестират големи средства в реализирането ѝ. Глуховски пък ще е в ролята на консултант на проекта.

За момента не са обявени режисьор или актьори. Очаква се филмът да се простира само върху материала на първата книга. Засега е обявена премиерна дата само за Русия – 1 януари 2022. Не е потвърдено кога Метро 2033 ще излезе по кината в други държави, но предвид амбициите на студиото, това със сигурност ще се случи. Остава да се надяваме, че екранизацията ще е добра и наистина ще отразява света, който познаваме от книгите.

Източник: Variety

Бъдещите творчески планове на Дмитрий Глуховски

Интересна тема е какво предстои за Дмитрий Глуховски. Освен обявения филм, руснакът работи още по нова видео игра от поредицата Метро. След доброто представяне на последното заглавие Metro Exodus, набиращо все повече фенове за франчайза, Глуховски се е заел с историята на нейно продължение. Това научаваме от снимка в Instagram профила на автора, където върху кутия от Exodus с маркер е написано „T.B.C.“ – „to be continued“, или „следва продължение“. За литературните му планове пък съвсем наскоро научихме лично от него в споменатото горе интервю. Накратко, Глуховски не планира да пише повече книги в света на Метро и е оставил развитието му изцяло на феновете. Самият той казва, че писателските му интереси в момента са извън постапокалиптичния жанр. Затова, ако не сте запалени по видео игри, но искате своята доза руски постапокалиптизъм с марка Дмитрий Глуховски, опитайте аудиосериала му Граничен пост.