Режисьор: Том Хупър

Сценарий: Лусинда Коксън, Дейвид Ебершоф

В ролите: Еди Редмейн, Алисия Викандер, Бен Уишоу, Матиас Шонартс

Преди да гледам Момичето от Дания, усилено си напомнях две неща: 1) не е продуктивно да критикуваш една биографична художествена творба заради изкривяване на реалните факти, и 2) дори и едно произведение да има политически натоварена тематика, не би трябвало да е проблем да не казва каквото и да било по политически смислен начин. Филмът успя да ме подразни въпреки това предварително старание да потисна негативността си.

The_Danish_Girl_RedmayneВместо да преразказвам историята, за която така или иначе вече вероятно знаете повече от достатъчно, ще кажа без никакви спойлери с какво завършва филмът, така че да си го спестите, ако и на вас подобен род неща трудно ви понасят. В последната сцена камерата следи сигурно половин минута как фин шал, отвил се по крайно нереалистичен начин от шията на една дама, се рее из небесата над скалист бряг. Допълнено с диалог, чиято роля е да не допусне на зрителя да му убегне Дълбокия Символизъм в реенето на шала. Следват крайните надписи, уведомяващи за статута на главната [citation needed] героиня, Лили Елбе, като вдъхновител на движението за права на трансполови хора, въпреки че филмът се занимава повече със съпругата на Елбе, отколкото със самата Лили. Тези два елемента за мен са показателни за най-големите ми проблеми с Момичето от Дания – неубедителната му драматичност и неразбирането му какво наистина си струва разказването в тази история.

Всъщност дори не съм сигурна дали „неубедителна драматичност“ е правилното словосъчетание за случващото се в лентата. В първия ѝ акт изобилства от сцени, в които Лили/Ейнар (Еди Редмейн) и Герда (Алисия Викандер) си говорят закачливо и се смеят. В думите им няма абсолютно нищо забавно. Единственият признак, че конкретната размяна на реплики се предполага да бъде смешна, е смехът на актьорите. Викандер много се старае, но надали съществува актьорски талант, който да може да произведе естествено звучащ смях от точно този диалог.

RedmayneАко някак успее човек да се абстрахира от съдържанието на разговорите, тези сцени – а и голяма част от филма – са наистина визуално великолепни. Красиви хора, облечени в изтънчени дрехи, крачат из разкошни градове, седят в обзаведени с много вкус стаи и бавно докосват предмети, притежаващи привидно сюблимна текстура. Всъщност докато гледах колко впечатляващо са заснети тези докосвания и какво внимание се отделя на сетивността, си мислех как Том Хупър трябва да престане да прави драматични филми за семейни ценности и да започне да прави безсюжетни филми като Коянискатси, само че с близки планове на известни актьори вместо с кадри на индустриалност или природа. Така ще бъдат запазени всички предимства на Момичето от Дания и Речта на краля и ще бъдат избегнати недостатъците им, които те карат да се дразниш на сюжета вместо да се радваш на костюмите и на красивите талантливи хора. Или хайде, понеже явно акцентът на актьорите е много важен, може да им се дава да говорят, но само утвърдена поезия или текстове на песни от Röyksopp.

А актьорите тук си заслужават похвалите, ако и за мен това да не е достатъчно, за да си струва филмът. Редмейн е безкрайно чаровен и като срамежливата Лили, която се учи на кокетничество, и като паникьосаната Лили, попаднала в безизходица. Викандер има повече екранно време и по-малко интересни възможности да покаже способностите си, но извън насиления смях в началото е винаги много убедителна.

Сцените, в които филмът е най-малко изкуствен, са тези, в които и двамата страдат много дълбоко, но любовта им си проличава в несекващото желание да се подкрепят една друга – възхитително постижение на Редмейн и Викандер, което е още по-впечатляващо, ако успееш да не се почувстваш сякаш някой много те убеждава във важността и свещеността на моногамния брак.

Redmayne_VikanderЦентралният въпрос, който Момичето от Дания ме накара да си задавам, е: има ли всъщност хора, които наистина много да харесват филми като него и Речта на краля? Или всички ги гледаме, мислейки си в най-добрия случай колко добра е актьорската игра, колко красива е сценографията или – в частта с Речта на краля – колко по-малко скучни са, отколкото би могло да се очаква при тези сюжетни предпоставки?

Всеки път, когато започне да се вдига шум за британски биографичен филм, ме обзема същото чувство, както когато гледам Марвеловите петилетки за кино вселената им: още и още безопасни и често калъпови филми, които колективно ще трябва да гледаме, за да можем да участваме в обсъждането им, и – в британския случай – за да видим актьорската игра, а в марвелския – за да сме в час с развитието на спагетената вселена. Всичко това с предварителното знание, че надали в който и да е момент ще се почувстваме сякаш гледаме нещо различно и страхотно.

P.S. Вместо това, гледайте Мандарина.

Оценка: 5/10