Режисьор: Дейвид Сандбърг

Сценарий: Хенри Гейдън

В ролите: Ашър Ейнджъл, Джак Дилън Грейзър, Закари Ливай, Марк Стронг, Джимон Хунсу и др.

Още в първия си трейлър Шазам! беше… умилителен. Самият генезис на героя – тийнейджър-сирак, който получава супергеройски сили в свят, където Супермен и Батман са известни от години, и който е повече фенбой, отколкото драматичен образ – носи очарование, което дори средно компетентен сценарий може да развие с лекота, ако разполагаш с добри актьори. И с всяка следваща новина около филма ставаше все по-ясно, че хората, работещи по проекта, са наясно какво правят и че това ще бъде забавна мета-геройска комедия – „Дедпуул с душа“, както някой го описа в ревюто си. Резултатът е на големите екрани и е време да видим, оправдаха ли се очакванията?

Да. Оправдаха се.

Шазам! ни запознава с Били Батсън (Ашър Ейнджъл) – четиринадесетгодишен сирак, който в началото на филма вече е избягал от не едно и две семейства в опит да намери истинската си майка, за която има само бледи спомени. Били не вярва в осиновяването като концепция и прави всичко възможно да не се привързва към местата, в които го поставя агенцията. Новото семейство, поело отговорност за него, се грижи за още няколко деца на различна възраст и от всякакъв произход, но преди да успее да се изхлузи и от тях, Били се озовава в мистична пещера, където древен магьосник (малко насила) го надарява със силата си. Внезапно той получава способността да се превръща във възрастен (Закари Ливай), при това възрастен с един куп свръхспособности, но напълно лишен както от мъдростта, така и от чувството на отговорност, което на теория би трябвало да идва с всичко това. Единствената помощ идва от друго момче от къщата, в която живее – инвалидът Фреди (Джак Дилън Грейзър), вманиачен в супергероите и техните способности.

Двамата първоначално се забавляват да тестват силите на на практика неуязвимия Били, но скоро проблемите им стават по-сериозни, не само защото новите умения превръщат и без това не особено приветливия тийн в доста неприятно леке, но и защото на сцената се появява Д-р Сивана (Марк Стронг) – учен, отдал живота си на присвояването на магически способности, след като е бил отхвърлен като дете от същия магьосник, който прави Били своя шампион. И който сега има силите не само да надвие въпросния шампион, но и да си присвои магията, таяща се в него. Шазам! е напълно стандартна история за супергеройски произход, но прекарана през уникалната перспектива на герой, който не само няма нужните качества, не само му липсва реална мотивация да бъде истински шампион на справедливостта, но и е израснал в свят, където супергероите са ежедневие, и това допълнително изкривява схващанията му за това какво означава да бъдеш един от тях.

Но не се подвеждайте от горния параграф – историята на филма е забавна и лека, пълна с емоционален заряд и великолепни изпълнения. Двете момчета в главните роли са абсолютна бомба като кастинг и всъщност ми беше дори по-интересно да гледам техните сцени, отколкото супергеройските моменти на Ливай, който, впрочем, е тотален змей в ролята на възрастен с интелекта и сърцето на тийнейджър. Дори на ниво език на тялото, Шазам изглежда неопитен, леко объркан и излъчва нахаканост, която определено е резултат на опит да компенсира липса на самочувствие. Марк Стронг е стандартен злодей – нещо, в което човекът е професионалист – но видимо се забавлява с ролята си и това придава на Сивана камп и драматизъм, които само правят филма по-добър. Останалите деца също са великолепни, но за някои от страничните роли не мога да говоря, без да оспойля финалния акт на Шазам!.

За който финален акт си струва да се спомене, че не е поредният „skybeam“ трети акт, от който страдат толкова много супергеройски филми. Конфронтацията в края на лентата е динамична и катарзисна сцена, свързана много повече с израстването на персонажите, отколкото спасяване на света или други подобни изтъркани залози. Като цяло, това е може би основният коз на Шазам! – фокусът върху героите. Докато повечето подобни супергеройски комедии разчитат на саркастичен мета-коментар (такъв безспорно има и тук), тази лента заменя цинизма и подигравката със сърце и откритост, каквито честно казано често ми липсват в модерното кино.

Шазам! не успя да бие рекордите на някои по-успешни DC филми, но той има и много по-малък бюджет от тях, което прави сравнението всъщност много по-силно в негова полза. Героят не е известен в Китай и изглежда няма да бъде особено успешен в този пазар, който е най-важният след САЩ, но ДОРИ с този неуспех, филмът вече постигна достатъчно солиден бокс офис и продължението официално е одобрено. Което ме радва безкрайно много, защото това е един от най-чаровните и забавни супергеройски истории, които съм гледал за последните бая години.


Оценка: 9/10