Дизайнер: Phil Walker-Harding

Продължителност: 20 минути

Брой играчи: 2-8

Механика: card drafting, set collection, pass and play

Издател: Gamewright

Никога не съм крил, че когато става дума за настолни забавления, парти игрите не са моята страст. Да, The Resistance: Avalon е забавна, Mafia става, макар да ми е писнало да ме убиват първи, понеже съм бил „силен играч“, а от време на време дори ми е приятно да направим някоя сесия на Codenames, но като цяло считам парти игрите по-скоро за социални интеракции, отколкото за пълноценни игри. Затова е доста странно, че едно от любимите заглавия в личната ми колекция се оказа Sushi Go Party!, която, както подсказва името, съдържа сериозен парти елемент.

На втори прочит, творението на Gamewright съдържа всички елементи за успешно групово забавление – приятна тема (суши!), страхотни илюстрации (kawaiiii, както биха възкликнали аниме феновете), лесни правила и бърз геймплей. Дори с пълния набор от 8 души една сесия рядко отнема повече от 20-25 минути и в 100% от случаите до момента хората искаха да повторим, че и потретим.

Играчите влизат в ролята на клиенти на суши ресторант, които се опитват в рамките на три рунда да съберат най-много точки чрез правилна комбинация от ястия. В началото се избира меню от 8 блюда – комбинация от нигири, суши ролца, предястия, специалитети и десерт. Всяко ястие е представено от определен брой карти, които се разбъркват в общо тесте. Играчите получават между 7 и 10 карти (според броя участници), които оформят началните ръце. Всеки избира карта и я слага с лице надолу пред себе си, следва едновременното им обръщане и предаване на останалите карти от ръката на човека отляво. Тези действия се повтарят, докато всички карти бъдат изиграни. С това рундът приключва и следва точкуването.

Особеното е, че всяко ястие има различна схема. Онигиритата идват в четири уникални форми, ако имате само една печелите 1 точка, за две точките са 4, за три 9, а ако са всичките четири – цели 16. Точно две тофута ще ви донесат 6 точки, ако са повече обаче, не отбелязвате нищо. Чаят носи точки спрямо най-голямата ви колекция от един вид ястие, десертите пък единствени остават пред играчите в края на рунда и се трупат до края на играта. При общо 23 ястия, комбинациите са страшно много и всяка изисква различен подход. Хитрият момент е, че макар бройката на всяко от ястията да е точно определена, не всички карти влизат в игра в рамките на рунда и няма как да сте сигурни, че в момента всички 8 сашимита са раздадени и ще успеете да съберете така необходимите ви три.

За по-лесно навлизане в играта, в книжката с правилата са включени 8 менюта – от такова за напълно начинаещи, до майсторско меню за хардкор геймъри (повярвайте ми, с него ще се поизпотите). Има и насоки как да направите собствено меню, както и кои карти не са подходящи за определен брой играчи (лъжицата, например, иска поне трима). Ако си търсите бърза, лесна и красива игра, подходяща дори за голяма компания – Sushi Go Party! е чудесен избор. Единственият минус е, че вероятно ще ви се дояде суши (колко пък да е минус – бел. вътр. глас).

P.S. Sushi Go Party! e луксозната версия на по-старото заглавие на Gamewright Sushi Go! Голямото братче идва с много повече ястия и възможности за игра. За съжаление, откриването му в Европа е малко по-сложно (пусти лицензи), но поне докато Брекзит не стане реалност, Amazon.co.uk е работеща опция.

Оценка: 8/10