Дизайнер: Rafał Cywicki

Продължителност: 30-60 мин.

Брой играчи: 2-4

Механика: card drafting, set collection, take that (without Robbie Williams)

Издател: Gindi

Някога задавали ли сте си въпроса какво е необходимо, за да направите добра настолна игра? Трябва ли да я наблъскате с тонове миниатюри? Или пък отговорът е в двуцифрената бройка? Кикстартър ексклузивни екстри и експанжъни? А може би просто трябва нещо, което при необходимост може да се използва за градински гном? Ако човек погледне пазара на настолни игри и особено платформата Кикстартър, може да остане с доста погрешно впечатление. Но какво да се прави, в момента пластмасата продава и дори и аз често се поддавам на лудостта и трупам фигурки, които никога няма да оцветя. За щастие обаче има и компании като поляците от Gindi, които са на мнение, че изчистените правила, шарените компоненти, красивите илюстрации и чувството за хумор са напълно достатъчни, че да извадите качествен продукт.

Enchanters: Overlords е самостоятелно разширение за едноименната игра, но ако подобно на мен не се бяхте сблъсквали с нея, поляците предлагаха възможност да се закупи цялото съдържание на серията в кутията на Overlords. Така или иначе обновената книжка с правилата включва всички варианти на игра, така че това беше най-логичният и финансово оправдан вариант. В основата на Enchanters са залегнали две простички механики – драфтване на карти и събиране на сетове. Посипани са с щипка take that (без Роби Уилямс) и са гарнирани с Пратчетово чувство за хумор. Резултатът е бърза и забавна игра, в която ще се усмихвате дори когато другарчето ви прецаква.

Историята е до болка позната и донейде банална. Играчите влизат в ролята на заклинатели, които с помощта на омагьосани предмети громят разнообразни фентъзи гадини в опит да предпазят селото си от разрушение и да съберат възможно най-много точки (защото все някак трябва да измерим величието си). Подготовката за играта е доста елементарна – всеки от участниците избира един от 16-те налични дека с фентъзи създания и предмети, от които се оформя общото тесте. Избира се селище и евентуално бос (ако използвате Overlord-овете), който ще представлява голямото зло. После всеки получава комплект от две карти – един предмет (Fist) и едно заклинание (of Enchantment), които служат за основа на личното игрално табло, пет скъпоценни камъка (валутата в играта) и желание за победа (иначе защо въобще сме тук). В рамките на хода си играчите могат да извършат едно основно и произволен брой допълнителни действия. Основните са – да вземат някоя от 6-те карти от основното табло, като платят цената ѝ (най-лявата винаги е безплатна, а всяка следваща струва с едно повече от предходната), или да си почиват, което може да им донесе 2 скъпоценни камъка или да излекува 1 рана, но пък води до изхвърлянето на най-лявата карта. Допълнителните действия са най-разнообразни и зависят от селището, с което играете, и придобитите карти.

Картите в Enchanters са три вида – предмети, заклинания и гадини. Предметите са характерните за фентъзи жанра оръжия, брони, артефакти и прочие пособия, улесняващи живота на приключенеца. Те най-често добавят някакви точки атака или защита, а понякога и по някое бонус умение. Заклинанията пък подобряват предметите и така простичкият Меч може да се превърне в Меч на върколака, или пък да стане Отровен. Когато избирате какво да си закупите, е важно да гледате статистиките в най-долната част на картата. Защото основната част от играта е постоянното подобряване и ъпгрейдване на предметите и заклинанията. Когато закупите нова карта, я поставяте върху предишната, като оставяте открита само най-долната част на старата. Ако там има някакви статистики, те се добавят към новия предмет или заклинание. Така Мечът на върколака може изведнъж да се превърне в Жезъл на опита, който да се трансформира в Отровната брадва, а тя да отстъпи място на Ризницата на магнетизма.

Независимо в каква посока решите да се развивате, целта е да вдигнете атаката и защитата си, за да може да громите третия тип карти – гадините. Всяко създание си има собствен показател за атака и някакви точки живот. За да имате право да го атакувате, е необходимо да имате атака минимум равна на живота му. В случай че изпълнявате това условие и може да платите за придобиване на картата (една от неволите на възрастните – всичко е с пари), може да я прибавите към таблото си. За съжаление, както във всяко фентъзи, гадините не се дават без бой и дори и да ги победите, получавате рани, равни на броя на атаката им минус вашата защита. В Enchanters няма как да загинете, но в края на играта всяка рана е равна на една негативна точка, което понякога може да доведе до куриозни ситуации и отрицателен брой точки. Подобно на предметите и заклинанията картите с гадините също се трупат една върху друга и понякога ви дават допълнителни умения или пасивни бонуси. Играта приключва, когато свършат всички карти от основното тесте и централното табло. Следва калкулиране на точки и провъзгласяване на някой от играчите за топ заклинателя на фентъзи кралството.

Ако сте врели и кипели в настолните игри, е напълно вероятно, след като прочетете горното описание, да си кажете – ха, че това си звучи като съвсем стандартен фентъзи буламач. На пръв поглед наистина е така, но това, което отличава Enchanters: Overlords от масата фентъзи заглавия, е огромното разнообразие, събрано в кутията, и невероятната любов към детайла, която са демонстрирали поляците. В играта има 400 карти (някои повтарящи се) и всяка от тях има различен флейвър текст. Да, текстът на вашия къс меч ще е различен от текста върху картата с късия меч на другарчето. Същото важи и за заклинанията, като най-готиният момент е, че картите с предметите съдържат началото на изречение, а картите със заклинания – края. Така всеки предмет получава различен флейвър текст дори когато е съставен от еднакви като заглавия карти. Добавете към това наличието на 16 дека с карти, от които се използват максимум 4, 31 карти със селища с различни условия за получаване на точки, различни опции при избор на варианта да се почива и различни допълнителни действия, 17 карти с босове – всеки с различни умения и комбота. Играта пристига и със специално тесте с карти с рани, което може да добавите, ако обичате предизвикателствата. Щом получите 10 рани ги заменяте за карта от това тесте, която добавя ново негативно условие – например да не можете да купувате определен тип карти…  Възможностите са толкова много, че няма да има две изигравания, които да си приличат.

Ако обичате бързите и забавни игри и не се притеснявате от факта, че може да ви се наложи да прецакате останалите играчи, задължително пробвайте Enchanters: Overlords. Играта вече е доста високо в класацията ми за непретенциозни забавления.

Оценка: 8/10