Дизайнер: Henry Audubon

Продължителност: 40-70мин

Брой играчи: 1-5

Механика: теглене на карти, събиране на комплекти, управление на ресурси

Издател: Keymaster Games

Красиви картини от националните паркове на Северна Америка. Улавяне на прекрасни мигове с фотоапарата и нощувки под окъпано със звезди, чисто небе. Всичко това, облечено в стегнат и много приятен геймплей и разкошни компоненти. Ако ви звучи чудесно, нека ви разкажа повече за PARKS – едно от най-любимите ми заглавия от миналата година.

Основната идея на PARKS е ясна още от името – в тази игра ще посещавате различни национални паркове, а това ще ви носи точки и в крайна сметка победа. Използваните механики са основно събиране на комплекти и управление на ресурси, допълнени от елементи на модуларна карта и изпълнение на скрити цели. В надпреварата за най-добре прекарано време сред природата може да се включат от двама до петима играчи, а за самотните пътешественици е наличен и солов вариант.

Най-важните елементи от играта, които ще видите на масата, са пътеката с локациите (сглобява се на случаен принцип) и самите паркове, които можете да посещавате. Играчите разполагат с по двама туристи и се редуват да ги придвижват по въпросната пътека. Тук се намесват две важни правила – всеки турист се движи само напред и не може да се върне на поле, което е подминал, както и не може да стъпва на поле, заето от друг играч, освен ако не изхаби еднократния си лагерен огън. Докато вървят по пътеката, играчите събират ресурси (с които впоследствие посещават паркове), а щом всички достигнат края, сезонът свършва, лагерните огньове се рестартират, а пътеката се пренарежда и удължава с едно поле. Това се повтаря четири пъти (за четири сезона), като в края на последното пътешествие се броят събраните точки.

Изключително изчистена и проста основна концепция, която не предлага особено разнообразие сама по себе си. Тук обаче се намесват още няколко елемента, които да разнообразят ходовете ви без да ги утежняват. Какво още може да правите, за да манипулирате ресурсите?

  • Да обменяте едни ресурси в други
  • Да купувате туристически предмети, които ви дават намаления, специални умения и други благинки
  • Да използвате специални карти с водни манерки, които ви дават допълнителни бонуси за воден ресурс
  • Да резервирате паркове за посещение в бъдеще дори в момента да нямате нужните ресурси
  • Да правите и снимки, които са допълнителни точки на края на играта.
  • Да изпълнявате скрити цели, които са свързани с това какъв тип паркове посещавате

Тези няколко допълнителни действия всъщност правят играта интересна, защото създават предпоставки за различни комбинации и стратегии, които да стимулират интереса ви, но без да отнемат от елегатно простичкия основен дизайн. На края на четвъртия сезон се събират точките от няколко елемента:

  • Посетените от вас природни паркове
  • Направените снимки
  • Изпълнените скрити цели

PARKS цели по-лежерно, неконкуретно и спокойно разиграване и в крайна сметка предоставя точно такова, така че не очаквайте нито тежко стратегическо предизвикателство, нито безмозъчно мятане на зарове. Играта е по-скоро по средата, клоняща към лека, и това я прави прекрасна за всякакви играчи и компании.

Когато коментираме PARKS, не можем да не се спрем на компонентите. Всичко, което ще получите в кутията, е изпипано до съвършенство – практичен инсърт с обособено място за всеки елемент, дървени ресурси и туристи, изключително проста, но информативна иконография и толкова красиви картини на картите с паркове, че наистина ще ви се прииска веднага след играта да грабнете раниците и да хванете гората. PARKS е истинско удоволствие и в това отношение.

Nightfall

Ето чудесен пример как се прави добър експанжън. Nightfall добавя нови карти със скрити цели, които напълно заменят тези в основната игра и предоставят значително повече възможности. Да започнем от там, че вече може да теглите допълнителни такива през играта и те вече са с по-отворени цели. Ако в базовата игра целта е била „Посети четири парка със слънце и взимаш 2 точки“, то в Nightfall тя става „За всеки 2 посетени парка със слънце взимаш по 1 точка“. Това прави тези цели много по-смислени и удобни за изпълнение.

Друг нов елемент са палатките и допълнителните локации с действия, които носят със себе си. Самите паркове пък стават още по-апетитни, защото вече дават малки бонуси при посещението им.

Крайният ефект е, че Nightfall прави играта още по-интересна, с повече възможности и една идея повече планиране, но го постига с толкова прости и интуитивни правила, че съумява да разнообрази геймплея без да го утежнява. Ако харесвате PARKS, то Nightfall експанжънът е задължителна добавка.

Едно от нещата, които ми направиха най-силно впечатление в PARKS, е усещането, че тази игра просто е създадена да те накара да се отпуснеш и да се чувстваш добре. На практика вървиш с дървеното си човече и събираш слънце и дъжд, правиш снимки и посещаваш красиви места – дори самата тематика предразполага към едно приятно изживяване, а неконкуретният (поне през повечето време) геймплей и великолепен арт само го допълват. В това отношение PARKS е прекрасен пример за игра, в която тематика, геймплей и арт работят в синергия и се допълват един друг, за да създадат усещане за един завършен, качествен продукт.

Препоръчвам PARKS и разширението Nightfall за всякакви компании – опитни, неопитни, шумни, кротки, капризни и непретенциозни и особено на хората, които обичат природата – няма как тази игра да не спечели сърцето им.

Оценка: 9/10