Дизайнер: Rob Daviau, Justin D. Jacobson, Wolfgang Kramer

Продължителност: 20-40 мин.

Брой играчи: 2-6

Механика: Auction, Bidding, Hand Management, Variable Player Powers

Издател: Restoration Games; Iello

Фен съм на Формула 1 от близо 30 години (леле, как лети времето), а с настолни игри се занимавам активо вече над 10. Някак съвсем естествено се опитах да съчетая двете неща и да намеря съвършената състезателна игра, която да пренесе емоциите от скоростната надпревара на масата в хола. Търсенето ми премина през заглавия като Formula D, Thunder Alley, PitchCar, Automobiles, Rallyman GT и въпреки че се забавлявах много, така и не можах да си кажа – това е играта! После ми попадна новината, че Restoration Games са се заели да върнат обратно в печат едно класическо заглавие от 1996 г., с ново име и модерен външен вид. И понеже си говорим за Restoration Games, това означава и осъвременени и изчистени правила.
Downforce (2018) на дизайнерите Rob Daviau, Justin D. Jacobson и Wolfgang Kramer, се явява наследник на Top Race (1996), която пък от своя страна е подобрена версия на Niki Lauda’s Formel (1980), а тя пък е базирана на първата публикувана игра на Kramer Tempo от далечната 1974 г. Споменавам тези факти и години, за да подчертая, че ако имаме насреща си добър дизайн, той е способен да издържи на проверката на времето. Когато седнете с приятели да поиграете Downforce през 2020 г., по никакъв начин няма да ви хрумне, че основите на играта са били положени преди близо 50 години.
Downforce използва за всички действия тесте с карти скорост, на които са изобразени различните по цвят автомобили и цифра показваща с колко полета биха се придвижили, когато ги използвате за тази цел. Играта започва с наддаване за придобиване на отбор. Едновременно се обръща карта с цвят на отбора и специално умение и всеки от участниците има възможност да се опита да спечели тази комбинация. За целта всеки желаещ да наддава избира тайно една карта от ръката си и когато всички са готови, я показва на останалите играчи. Цифричката, стояща срещу цвета на отбора, за който се наддава в момента, определя каква сума в милиони долари сте готови да дадете, за да го придобиете. Заложилият най-много прибира отбора и си записва сумата като похарчена. Наддаването продължава със следващия отбор и така докато за всички 6 отбора има собственици. Напълно е възможно при по-малък брой играчи някой да придобие повече от един отбор, а в редки случаи съществува вариант и да има играч без отбор. И именно тук се проявява една от гениалните хрумки на Wolfgang Kramer – за да спечелите в Downforce, не необходимо да сте първи. Нужно е просто в края на играта да имате най-много пари. Пари се получават в зависимост от класирането на собствените ви коли в края на състезанието и от залози за победителя. В рамките на състезанието имате три възможности да заложите коя кола ще финишира първа. Залагането става веднага щом първата кола пресече една от трите линии за залагане, изобразени на пистата. Всеки играч тайно си отбелязва кой е фаворитът му и щом надпреварата приключи, получава определана сума пари, ако автомобилът е завършил на някое от първите три места. Естествено печалбата е най-голяма за правилна прогноза при първата линия и намалява постепенно за втората и третата, когато ситуацията на пистата може да е по-ясна и лесно предвидима. Хубавото е, че пари се получават за всяка от трите ви прогнози, така че има възможности за натрупване на прилична сума и да се промени фаворитът, ако нещата не се развиват според първоначалния план.
Втората гениална идея са самите карти скорост – в повечето случаи на тях има изобразени по няколко автомобила и придвижването се изпълнява от горе надолу. Тоест, ако на картата ми има 6 за червената кола, 4 за жълтата, 2 за зелената и 1 за синята, аз съм длъжен да преместя автомобилите в този ред и на максималния брой полета, ако е възможно. Това, което не съм длъжен да направя, е да ги движа по най-оптималния начин. На практика това означава, че спокойно бих могъл да преместя чужда кола по такъв начин, че тя да се окаже блокирана за следващ ход (муахахаха!) или пък да е в позиция, в която не би могла да измине голямо разстояние. Както вече споменах, в началото на играта всеки от отборите получава някакво специално умение, позволяващо да се променят част от правилата, и това е важен елемент, който може да ви донесе победата и да обърне хода на всяко състезание. Например умението Cunning позволява вие да решите къде ще се премести вашата кола дори и в рамките на чужд ход, но трябва да се сетите да го направите. Strategic ви позволява да игнорирате някоя от колите на картата, която сте изиграли, Tricky дава възможност да обърнете реда на движение и пр. Състезанието приключва, когато всички коли пресекат финалната линия или играчите останат без карти. Прави се бърза калкулация на приходите от залозите и класирането, от сумата се вадят парите, похарчени за придобиването на отбор, и играчът с най-много средства е победител в Downforce. В книжката с правилата има и няколко алтернативни варианта – за начинаещи, където се прескача моментът със залагането и специалните умения, състезание за издръжливост, което продължава докато свършат всички карти скорост, и световен шампионат, когато играете една след друга и двете писти, включени в кутията, и комбинирате парите, спечелени от двете състезания.


Причината да се влюбя в Downforce е, че за разлика от останалите рейсинг заглавия, които споменах по-горе, надпреварата е само един и то далеч не най-важният елемент в играта. За да играете успешно, трябва да постигнете баланс между парите, които сте готови да похарчите, и тактиката си по време на състезанието. Дали да хвърлите много средства в началото, за да грабнете специално умение и след това да се опитате да си избиете парите с точни залози, или пък да го карате по-скромно и да се пробвате да промените класирането с няколко правилно изиграни карти в точния момент? Дори и само с двете писти, включени в основната игра, Downforce дава много възможности за забавление и преиграване. Като добавите и двете разширения (Danger Circuit и Wild Ride), трасетата стават общо шест, специалните умения удвояват бройката си, а стратегическите предизвикателства се увеличават. Независимо дали сте хардкор играч, или предпочитате по-леките забавления, Downforce има какво да ви предложи. Препоръчвам с две ръце.

Оценка: 8/10