Дизайнер: Jean du Poël

Продължителност: 10 минути

Брой играчи: 2-8

Механика: dexterity game, flicking

Издател: Ferti

Игрите за сръчност (dexterity games) са една по-особена порода настолни забавления, които съумяват едновременно да са по-достъпни от типичните настолни игри и да предизвикват недоверие у по-хардкор играчите. При все това, ако харесвате високите скорости и състезания от рода на Формула 1 или Наскар, има сериозни шансове PitchCar да се превърне в една от любимите ви времегубки. Правилата на играта са събрани на 1 страничка, обясняват се буквално за 30 секунди, а дори с максималния брой от 8 играчи, едно състезание рядко продължава повече от 10 минути.

В PitchCar колата ви е дървен диск, който движите по шперплатова писта. Движението се осъществява с леко перване с пръст, като ключовият момент е, че ръката ви трябва да е неподвижна, за да е видна изходната позиция, в случай че колата ви изхвърчи от пистата или пък избута противник. Размерът и видът на трасето зависи основно от въображението ви, наличното пространство и дали ползвате само основната кутия, или сте си накупили някое от многобройните разширения. Пистите се сглобяват лесно, защото елементите са с краища, подобни на пъзел парчета. В основната кутия ще намерите схеми за десетина трасета, но с малко въображение може да си направите поне още толкова. Според правилата едно състезание продължава три обиколки, но ви гарантирам, че ще искате поне още едно и след това още едно.

Най-голямото предимство на PitchCar e, че е подходяща за деца от 9 до 99 години и в интерес на истината е доста вероятно, ако играете с хлапета, да ви понатупат сериозно (по-малки пръсти и прочие). Ако се зарибите достатъчно, на пазара има доста допълнителни части за писти, включително дълги прави, кръстовища и дори рампи, с които дисковете да прескачат от един участък на пистата на друг.

Единствените недостатъци, за които се сещам (изсмукани от пръстите, но няма само да хвалим, я!), са размерът на играта – ако сте със стандартния вариант, ще ви трябва много, много голяма маса – и необходимостта от идеално равна повърхност – в противен случай може да има неравности при свързването на елементите, което води до интересни ситуации на пистата. Ако си търсите парти игра, която ще се хареса и на хора, които не играят настолни игри, PitchCar е прекрасен избор. Благодарение на Boardgames.bg у нас се намира и в двата си варианта, стандартен и мини, като лично аз ви препоръчвам мини-то – все така забавно, но в по-компактна опаковка.

Оценка: 10/10