Скъпи приятели, почти я избутахме годината! Отсега да ви кажа, за съществената част от това редакционно, ви съветвам да скролнете до края на текста. Ако обаче вече ви е хванал празничният дух и не ви се работи много, действайте си по каналния ред. И така.

Декември свързвам обикновено с три неща: коледната паника, зимния панаир на книгата и прекрасните чушчици с боб на баба ми по Бъдни вечер. И докато в духа на разни предни наши редакционни из годината смятам да минимизирам подаръците до незабележимост, а панаира отдавна посещавам повече заради носталгията, отколкото заради книгите (но идете, ще е супер), то мога да ви уверя, че с чушчиците все така мисля да преям подобаващо. И защо не? С толкова малко слънце през декември, цялата тази енергия трябва да дойде отнякъде! И като казвам енергия, и тази година учените се замотаха и не докараха ядреното сливане до практична постановка, та още поне известно време ще трябва да спорим за това следва ли да бъдем егоистични късогледи антисоциални пияни с бензин и палмово масло безумци по цял ден или можем все пак понякога да сме окей като хора. Но тоз въпрос си е част от The Human Condition в крайна сметка. И именно по тази причина дано полека-лека го изоставяме вече тоя къндишън и да ходим към пост-човечеството. За съжаление ние едни наноботи още не сме пуснали в употреба, камо ли пост-човеци да ставаме. Айде дано по-младите ни читатели доживеят тия хубави времена, че ако я карат като нас, не са на добре нещата.

Но думата ми беше за декември. Чудех се какво интересно да ви кажа за тоя месец и се обърнах към гугъл. Значи, оказва се, че хората, родени през декември: (а) живеели по-дълго (б) били добри в училище и чучулиги по сънно вероизповедание (в) не се ядосвали много и рядко боледували (г) обичали синьото и нарцисите (д) имали най-много злато на олимпийските игри от всички ни. И още една камара хубави неща, без синьото, което е бая безумен цвят. Тоест, излиза че ако вие искате добро бъдеще за още нереализираното си отроче, добре е да си оставите няколко хубави вечери пред камината през март. Безплатен съвет. Ако искате, оставяйте си всеки месец такива вечери де, просто няма гаранция, че ще станете родители на златен олимпиец.

Друго ценно нещо, което мога да споделя за декември, е къде да ходите на топло. С тази цел ви представям – отново напълно безплатно – откъси от книгата Къде кога да пътуваме, подарена ми преди неприлично много години от подмножество на екипа на списанието. Ако сте по-амбициозни, дори можете изцяло да биете шута на досадната си офисна работа и на софийския зимен „въздух“, да нарамите раничката и да комбинирате цял маршрут, който щедро съм сглобил за вас. Започвате от Керала в Индия (Qatar Airways 228/516), където се отдавате на поне тридневно четене на книжки в лодка из безкрайните лагуни на щата, известен като God’s own land. Това е проверено, силна препоръка. После продължавате до Сайгон (AirAsia 38/528) за разходка из безкрайните оризища по делтата на река Меконг. Внимавайте с гигантските меконгски сомове, които по непотвърдени данни достигат 3 метра и тежат над 200 кила. Или пък се пробвайте с някой, де да знам. Като се отърсите от маларията и обезводняването, си дайте малко почивка от хубаво и прескочете до о-в Комодо в Индонезия (AirAsia + CityLink 632 + лодка), „дом на единствените в света истински дракони“, за малко завръщане към фантастиката все пак. С предположението, че сте останали с всичките си крайници след срещата с гущеряците, бихте могли или да разцъкате с една яхта до Малуку и Папуа по древните търговски пътища, или – ако трябва да следваме съветите на книгата – да се прехвърлите към Сидни в Австралия (Garuda 453 + Qantas 42) за малко цивилизация и посрещане на Честита Новата 2019-та по бански. И вече ако ще продължавате и през януари, ще трябва да доплатите скромна такса, за да ви донаправя маршрута. Ако не – приятно в Сидни и занапред!

Тия волни размишления, вселенски мъдрости и late-stage capitalism настрана, хубаво ще е все пак да ви кажа и какво се случва с нашето китно списание през този месец. На първо място, сигурно сте забелязали, че си търсим нови шадоудансъри 🙂 Изключително ще се радваме да се престрашите да участвате в нашия конкурс за нови колеги и да ни помогнете да разнасяме фантастичния пламък с още по-голяма жар! Освен доста опит, участие във всякакви инициативи и задушевни екипни разговори за жанра, ще имате възможността да споделяте мислите си с пресни-пресните ни 5000 почитатели във фейсбук, които съвсем наскоро достигнахме. Големи благодарности на всички наши читатели и последователи и както знаете, сме винаги насреща за всякакви предложения как да сме ви още по-полезни и интересни във фантастичното поле.

Завършвам с това, че по традиция от последните няколко години, искаме да ви поканим на нашето Коледно парти, което ще се проведе в най-новия клуб на Трите Трола, под моста на НДК. Датата е 16 декември, от 18:00 часа, носете си добро настроение и здраво коледен дух. От нас драконите и баницата! Очакваме ви 🙂

Целият екип ви пожелава страхотно изкарване в този тъй празничен, ако и студен, месец, доспивайте си добре сутрин, въргаляйки се с книжка в леглото, гледайте фантастични сериали, подарявайте фантастични подаръци, особено нематериални такива, и най-вече – хапвайте смело на Бъдни вечер! До догодина!