Автор: Джордж Перез

Илюстрации: Джордж Перез

Издателство: DC Comics

Формат: твърди корици, 640 страници

Забележка: Джордж Перез работи по Wonder Woman в периода 1987-1992 г. и написва общо 64 броя на поредицата. Първите 24 от тях са събрани в издадения миналата година Wonder Woman by George Perez Omnibus Vol. 1. Ревюто покрива именно тях.

Поредицата Wonder Woman на Джордж Перез се появява в много критичен момент от историята на DC Comics. Годината е 1987-ма и издателство тъкмо е приключило с големия си ивент Crisis on Infinite Earths. Самият той се появява в резултат на желанието на редакторите да прочистят хронологията от безбройните събития, натрупали се през десетилетията, и да дадат един чисто нов старт както на отделните си герои, така и на обединената си комиксова вселена. Crisis on Infinite Earths успешно заличава старата хронология и дава възможност на авторите да пресътворят всичко от нулата, като модернизират популярните персонажи и ги представят по начин, способен да заинтригува наново читателите. По онова време Франк Милър създава Batman: Year One, където показва ранните години на Брус Уейн по сериозен и мрачен начин, в контраст с предходните десетилетия, в които историите за Батман са по-весели и забавни, по подобие на успешния сериал от 60-те. Едновременно с това Джон Бърн пише новата история за произхода на Супермен – The Man of Steel, в която представя по-умерена и реалистична версия на героя и неговите суперсили. На Джордж Перез пък е възложена задачата да предефинира Жената чудо. Но докато Милър и Бърн се опитват да представят Батман и Супермен като по-близки до обикновения човек, то Джордж Перез избира противоположния подход и набляга именно на митологичните и героичните елементи от образа на Даяна. Така Перез създава новата версия на Жената чудо – версия, която предопределя характеристиките на героинята за десетилетия напред и дори днес се приема за официална.

Важно е да се отбележи, че Перез е едновременно сценарист и художник на първите 24 броя на  Wonder Woman. Това придава на комикса страхотно единство между история и визия, което невинаги е характерно за поредиците на големите издателства. Перез работи с размах и последователност и успява свободно да изрази идеите си.

Сюжетът в неговите истории, както посочих и по-горе, е преизпълнен с митологични елементи. Перез набляга на връзката на Даяна с боговете от древногръцката митология и създава произведение, напомнящо по-скоро на епична легенда, отколкото на супергеройски комикс. Още в първия брой Перез подробно разяснява произхода амазонките и техния дом – остров Темискира, и представя „раждането” на принцеса Даяна. Стилът е тежък, особено в сравнение с днешните комикси, чете се трудно и бавно, но едновременно с това процесът на четене е изключително радващ и възнаграждаващ. Смятам, че омнибус форматът си пасва чудесно с историите на Перез, защото те са толкова огромни и епични, че им подхожда да бъдат четени точно от масивен том с твърди корици.

Жената чудо в този комикс не е обикновен човек, всъщност дори не се опитва да бъде – тя е жена-войн от старите легенди, смела, решителна, безкомпромисна, но също така мъдра, човечна и героична. За да постигне усещане за баланс, този митологичен образ е изпратен от Перез в света на хората, където Даяна общува с най-обикновени мъже и жени – от пилота Стив Тревър и военния офицер Ета Кенди до университетската преподавателка Джулия Капателиз и нейната дъщеря – тинейджърката Ванеса. Взаимодействието между Даяна и тези хора показва, чрез принципа на контраста, колко велика и божествена е амазонската принцеса, но освен това то изпълнява и друга, едва ли не противоположна функция – придава на героинята човечност. Един от най-важните елементи в историята на Жената чудо винаги е била любовта, която Даяна изпитва към хората – Джордж Перез показва тази любов по изключително личен и затрогващ начин. Героите от Wonder Woman не са просто хора, които работят заедно – те си стават истински близки, превръщат се в семейство.

Джордж Перез преосмисля много от ключовите елементи в образа на Жената чудо, като започва от ролята ѝ в света на хората. В неговите истории Даяна се превръща в идеологически посланик на остров Темискира в света на простосмъртните.  Тя не е секретарка под прикритие, както в редица по-стари истории, а известна обществена фигура, автор на философски книги и разпространител на човеколюбива, антивоенна идеология. По този начин Даяна е превърната – съвсем буквално и вътре в историята – в символ и икона на един определен светоглед.

Перез също така връща някои от най-класическите атрибути на Жената чудо, като например нейното ласо на истината, с чиято помощ Даяна задължава враговете си да говорят единствено истината. Въпросното ласо е елемент, въведен още от създателя на героинята Уилям Молтън Марстън, който впрочем освен автор на комикси е бил сериозен учен и е сред изобретателите на детектора на лъжата. Джордж Перез придава изключителна значимост на ласото на Даяна – то не е просто инструмент за разпити, чрез който амазонката изкопчва тайните на враговете си, а е истинско оръжие на истината и правдата. В една от историите Жената чудо побеждава Арес – богът на войната, като го завързва с ласото и го принуждава да види какъв наистина би бил светът, ако жестоките му планове се сбъднат. Неспособен да противоречи на истината, Арес избира да се оттегли.

Стилът на рисунките на Перез няма да допадне на всеки, особено пък на хората, които не обичат по-стар арт, но аз лично го намирам за съвършено изящен. Изображенията са богати на детайли, всяка страница е истинско произведение на изкуството. Чел съм множество други комикси, илюстрирани от Перез, като Avengers vol. 3 (Avengers Assemble), Crisis on Infinite Earths и Infinite Crisis, и винаги съм харесвал рисунките му, но смятам, че работата му по Wonder Woman е категорично най-добрата в цялата му кариера.

И няколко думи за самото издание, което, по мое мнение, е страхотно. Омнибусът, за разлика от някои други по-обемни издания на DC Comics, е изключително здрав и стабилен. Хартията на пръв поглед изглежда евтина, защото не е плътна и лъскава, но всъщност е изключителна качествена – не отразява светлината, така че спокойно може да се чете и на слънце, и на лампа, и освен това е изключително лека, така че огромният том е много по-удобен за четене в сравнение с други комиксови омнибуси. Книгата е снабдена със страхотна мека подвързия, под която се крие изключително красива твърда корица.

Ако обичате митология, имате интерес към образа на Жената чудо и не изпитвате непоносимост към по-стари комикси, то непременно ви препоръчвам да потърсите този страхотен омнибус. Вярвам, че няма да ви разочарова.

Оценка: 9/10