Автор: Браян Майкъл Бендис

Илюстрации: Валерио Скити

Издателство: Marvel comics / Артлайн Студиос

Формат: 128 страници, меки корици

Не мога да повярвам! След дългогодишно чакане феновете на Марвел в България най-после могат да се насладят на качествено издаден комикс! Това божествено удоволствие ни беше предоставено от Артлайн и се появи точно навреме за Пролетния базар на книгата в София.

Всъщност Студио Артлайн не е първото издателство, опитало да прокара комиксите на Марвел в България. Подобни ентусиасти е имало и преди, като най-голяма похвала заслужават Глоб Трейд, които издадоха общо 80 броя от пет различни поредици. Все още си спомням фанатичната страст, с която четях техните книжки в девети клас, и огромното нетърпение, с което очаквах всеки следващ брой. Същевременно обаче Артлайн решиха да направят нещо, което Глоб Трейд така и не посмяха – да издадат комикс във формат, известен на запад като tbp, тоест trade paperback – по-дебеличък общ том, събиращ няколко броя. Пазители на галактиката: Император Куил е първият марвелски комикс, който се появява у нас под формата на симпатично цялостно томче, вместо отделни броеве. Така читателите получават наведнъж пет броя – цялостна арка, което е не само много по-удобно за четене, но и, поне според мен, доста по-подходящо за колекциониране и съхранение.

И изданието всъщност е доста качествено. На височина томчето е малко по-ниско от оригиналните западни издания на Марвел, но все пак няколко милиметра по-високо от комикса Бял пясък, който Артлайн издадоха по-рано тази година. Хартията е плътна и качествена, книгата се разтваря лесно, залепена е добре и не се разпада. Цената е съвсем поносима и определено си заслужава. Преводът на Йоана Гацова е добър, в него има някои доста свежи решения, и текстът звучи на български по-добре от очакваното.

Но нека минем отвъд формата и се насочим към съдържанието. Пазители на галактиката: Император Куил, по сценарий на Браян Майкъл Бендис и рисунки от Валерио Скити, е първата арка от новата поредица на Марвел за Пазителите на галактиката, започнала в края на 2015 г. И макар да оценявам това, че Артлайн са решили да ни поднесат нещо съвсем прясно и актуално,  все пак не съм убеден, че точно тази арка е възможно най-доброто начало на историята. Бендис пише Пазителите от 2013 г., като започна с друга поредица със същото име, съдържаща общо 27 броя. Втората му поредица, чиито начални пет броя виждаме тук, се явява продължение на първата и това определено се усеща. Не мога да си обясня защо Артлайн не са решили да се върнат само две години назад и да подхванат историята на Бендис от самото ѝ начало, затова няма и да се опитвам. В тяхна защита – все пак е факт, че комиксите на Марвел излизат от десетилетия и която и поредица да подхване човек, тя все ще е средата на нещо и едновременно с това все ще дава началото на нещо друго. Затова ще приема без мрънкане издателския избор и ще си кажа с гласа на Робърт Джордан: „Император Куил излезе на българския пазар. Император Куил не беше началото. Няма начала, нито краища във вселената на Марвел. Но беше някакво начало.“

Сюжетът в Пазители на галактиката: Император Куил е доста простичък, да не кажа абсолютно елементарен. И въпреки това в историята има чар. Може би се дължи на самите герои – все пак двата филма за Пазителите ни показаха колко прелестни персонажи са те, а може би заслугата е на Бендис и неговата изключителна способност да пише увлекателни неангажиращи истории с много забавен диалог. Текстът всъщност е оскъден, голяма част от комикса се състои от огромни панели, често на по две страници, в които някой се бие епично. В това отношение Император Куил напомня на истински екшън филм с много, много ефекти. Не ме разбирайте погрешно – четено на комикса всъщност доставя безумно удоволствие – не висше естетическо изживяване, но безмерна детска радост. Персонажите подскачат насам-натам, бият се, млатят се, говорят забавни неща и после продължават да се бият. Ако искате да прекарате един страхотен час, в който просто да разтоварите напрежението, то Император Куил определено ще ви допадне.

Интересно е, че в комикса участват не само персонажите, познати ни от филмите за Пазителите на галактиката, но и други лица от популярните поредици на Марвел. Сред главните герои са Кити Прайд от Х-мен, Нещото от Фантастичната четворка и Флаш Томпсън от Спайдър-мен. И макар последните двама да не правят нищо повече от това да се трепят с грозни извънземни, Кити Прайд всъщност получава доста прилична роля, дори мога да кажа, че в някакъв смисъл тя е главният герой в настоящата арка. Бендис не просто обича да пише за нея, но и знае как да го прави. Питър Куил и енотът Рокет също имат страхотни роли, докато Дракс и Гамора са изтеглили по-късите клечки точно в тази арка.

Артът на Валерио Скити е божествено красив и абсолютно перфектен за историята на Император Куил. Цветовете са ярки и разнообразни, контурите са много ясни, стилът е като от качествена анимация. Екшънът е предаден по готин начин в различните панели, изображенията се сменят плавно и наистина създават усещането за движение. Изобщо всички рисунки изглеждат хем красиви, хем по някакъв начин неангажиращи, което се връзва прекрасно със стила на историята на Бендис.

Ако изпитвате дори най-бегъл интерес към комиксите на Марвел, то аз от сърце ви съветвам да се сдобиете с Пазители на галактиката: Император Куил. Комиксът не е нещо нечувано и невиждано, но е адски приятен и разтоварващ. Пожелавам успех на Артлайн и се надявам скоро да ни зарадват с още някое страхотно издание!

Оценка: 7.5/10