2641597-superior_spider_man__by_ryanstegman_d5hhuub

ВНИМАНИЕ: Този материал не може да бъде написан без да оспойли кардинално финала на една от най-популярните поредици в историята на комиксите. Въпросният финал е всеобщо достояние от месеци насам и всъщност не е толкова важен сам по себе си, но в случай че не знаете какво се случва и не искате да разберете, препоръчвам да не продължавате нататък.

Питър Паркър, защитник на слабите, онеправдан герой, който вечно е преследван от закона като престъпник, докато същевременно спасява Ню Йорк – а често и света – от опасности, които никой друг не може да спре. Спайдърмен – жертва на една-единствена непоправима грешка, която никога не би могъл да изкупи, решен да се бори срещу злото около себе си, дори цената да е личното му щастие. Отново и отново. Всички познаваме Питър и сме влюбени в глуповатите му лафове и жертвоготовност, в непреодолимата му човечност. Спайдърмен, повече от всеки друг герой на Marvel, е персонажът, с когото всеки тийнейджър може да се асоциира. Герой, който спасява деня не с лекота, а с цената на поредното разочарование от страна на най-близките му хора, с които той не може да сподели тайната си, защото това ще ги изложи на смъртна опасност. Питър Паркър е героят, към когото всеки от нас може да се привърже.

spider-man_700Питър Паркър е мъртъв. Тялото му продължава да живее, но обитателят му не е момчето, ухапано от радиоактивен паяк. В последните три броя на Amazing Spider-Man (698-700) Спайдърмен най-накрая пада в капана на един от най-жестоките си противници. Доктор Октопус – Ото Октавиус – може и да е супер-злодей, но при все титаничния си интелект и стоманените си пипала, физически той е обикновен човек. И сега този обикновен човек е на смъртно легло в The Raft – затвор за престъпници със свръх-сили. Жертва на множеството си сблъсъци със Спайдърмен, тялото му не е в състояние да се пребори с множеството травми и му остават броени месеци живот. Тогава Ото ражда нов план – да размени съзнанието си с това на най-големия си противник. Така Питър се оказва затворен в умиращите останки на Доктор Октопус, а Октавиус поема контрола над Спайдърмен.

Superior_Spider-Man_Vol_1_1_Baby_Variant_TextlessОбаче Ото не съумява да се измъкне безнаказано. В последните мигове преди смъртта си, Питър успява да му вмени светогледа и морала си. Простичкото „с голямата сила идва и голяма отговорност“ става част от съзнанието на Октавиус и той решава да продължи делото на Спайдърмен. Но при все че е откраднал спомените и живота му, Ото не е Питър Паркър. Той няма скрупулите му, човечността, която е била едновременно най-голямата сила и най-голямата слабост на противника му. Вместо това новият Спайдърмен има нещо друго – желанието да докаже, че е по-добър от предшественика си. По-силен. По-умен. По-хитър. По-безмилостен. И при все че никой друг не знае за размяната, Октавиус започва новия си живот с една единствена цел – да докаже на себе си, че той е по-добрият Спайдърмен.

SuperiorSpiderMan_2_Cover_02Поредицата The Superior Spider-Man е част от новата вълна на Marvel – New NOW! – но за разлика от много други поредици, екипът не е нов. Дан Слот, който пишеше Amazing Spider-Man последните няколко години, очевидно е планирал тази промяна на статуквото от доста време, защото новата история тръгва с висока скорост и се разгръща по начин, който демонстрира сериозна подготовка. Макар и да е решен да върши добри дела, Ото си остава себичен комплексар, който е бил мачкан цял живот и е решен да си го върне тъпкано и да се докаже като най-умен, най-добър, най-смел и т.н. За него хората са ресурси и човешкият живот е дребно неудобство. Което, логично, води до доста по-различен тон на поредицата и тотално нова динамика между „Питър“ и останалите персонажи.

Superior-Spider-man-014-1Един от ироничните моменти в историята е, че от определена гледна точка Ото Октавиус е много по-добър Спайдърмен, отколкото Питър би могъл да бъде. Той използва интелекта си като скалпел и за него това е просто още един план, който трябва да бъде изпълнен оптимално добре. Октавиус бързо изгражда мрежа от спайдърботи, които да патрулират целия град и да го информират в мига, в който някъде се извърши престъпление. Междувременно, това му дава свободно време да работи върху нови опасни модификации на костюма на Спайдърмен, както и върху джаджи, които да използва в битката си срещу престъпниците. Свободното време му позволява и да започне докторантура – нещо, което Питър никога не е успял да свърши, въпреки интелигентността си. Новият и подобрен Спайдърмен не реагира, а предугажда и атакува. За новия и подобрен Спайдърмен отнемането на човешки живот не е нещо немислимо.

SUPERIOR-SPIDER-MAN-5-Cover1Това, разбира се, не остава незабелязано. Отмъстителите, близките (и като цяло в момента бивши) приятели на Питър, дори противниците му осъзнават, че нещо в цялата картинка не е както трябва. Дан Слот продължава тенденцията от предишната инкарнация на поредицата да движи историята на няколко паралелни нива. Броевете са разделени на стандартните за комиксите аркове от по 3-5 части, със спорадичния 1-issue пълнеж (с цел удобното запълване на trade paperback изданията), но същевременно във всеки брой има по страничка-две от няколко сюжетни линии, които се развиват бавно – понякога с месеци и дори години – преди да се превърнат в централен сюжет. Тази схема работеше много добре за Питър Паркър, който винаги трябва да се преборва с прекалено много проблеми наведнъж, и изглежда е също толкова успешна тук. Ото Октавиус може и да е спечелил доверието на Ню Йорк, но най-близките хора на Питър знаят, че нещо не е наред, и търсят истината.

SuperiorSpiderMan_9_CoverThe Superior Spider-Man работи най-вече заради гласа на Ото. След десетилетия на глуповати бъзици и безкористна жертвоготовност внезапната промяна на поведението на Спайдърмен е впечатляваща с контраста, който носи, и при все oпасенията на много хора, Дан Слот всъщност е по-добър в тази инкарнация на паяка, отколкото в предишната. Разбира се, човек не може да „пречука“ Питър Паркър без да предизвика буря от негативни емоции, и множество фенове изквичаха на умряло. Самият аз не съм убеден, че тази поредица има потенциал за дълъг живот, но е очевидно, че планът е да просъществува поне за известно време. Първите броеве предполагат бързо разрешаване на проблема, но след финала на невероятния девети брой (корицата вляво), тази вероятност отпадна. Сега ни остава да се надяваме, че Дан Слот има план за нападение и отбрана и знае накъде се движи историята.

superior1-JoeQВкратце, независимо колко дълго ще продължи това ново статукво, The Superior Spider-Man е изключително силна поредица. Животът на Питър Паркър, окупиран от един от най-емблематичните му противници, е постоянна игра на контрасти и излъгани очаквания. Защото макар и Ото да е бил злодей десетилетия наред, той не може да се отърси от знанието, че с голямата сила идва и голяма отговорност. И при все че за него с голямата сила идват и големи права, а в арсенала му влизат още убийства и изнудване, в същината си той се опитва да върши добро. Някои от линиите, започнати в поредицата, обещават наистина епични събития и нямам търпение да видя как Дан Слот ще развие своя все така магнетичен, но сега и малко зловещ Спайдърмен. Засега мога само да препоръчам горещо да дадете шанс на новия паяк. Преживяването е неповторимо.

Superior-Spider-Man_Portal_Image