Автор: Браян К. Вон

Илюстрации: Фиона Стейпълс

Издателство: Image Comics

Формат: Твърди корици

sagahccover1Забележка: Комиксът Saga се издава месечно от 2012 г. насам. До момента са излезли 30 самостоятелни броя, които са събрани в пет томчета с меки корици. Първите три томчета (обхващащи броеве 1-18) са обединени в луксозно издание с твърди корици – Saga Deluxe Edition Volume 1. Настоящото ревю покрива именно това издание.

Още с излизането на първия брой преди няколко години, Saga моментално привлече вниманието както на читателите, така и на критиците. Интригуващата идея, качественото изпълнение и безбройните неописуемо странни елементи както в историята, така и в рисунъка, се оказаха прекалено съблазнителни и бяха посрещнати с възторг и бурно одобрение. Още в първата си година Saga печели три награди Ейснър (наричан „комиксовия еквивалент на Оскар“), включително за най-добра нова поредица и най-добър писател, както и награда Хюго за най-добра графична история. През следващите години комиксът продължава да печели Ейснър за най-добра продължаваща поредица, най-добър писател и най-добър художник.

saga-issue-oneСюжетът на Saga напълно подхожда на заглавието. Комиксът често е описван като смесица между Игра на тронове, Междузвездни войни и Ромео и Жулиета. Главни герои в историята са Алана и Марко – представители на двете най-могъщи цивилизации в галактиката. Двете раси са във война – толкова стара и толкова гигантска, че обхваща целия космос. Първи брой започва с раждането на дъщерята на Алана и Марко – бебе, обречено да израсне в трудни условия. Родителите на момичето са бегълци, преследвани и от двете воюващи страни. По петите на влюбената двойка потеглят представители на благородническото съсловие, замесени в своите собствени лични проблеми и борби за власт, както и редица независими ловци на глави, привлечени от голямата награда. Тази епична гонитба обхваща разнообразни планети, чудати създания и безброй други причудливи странности.

tumblr_m2fgr8PKvK1qmkeeto1_1280Едно от най-чаровните неща в комикса е неговата… комиксовост. Всяка арка и всеки брой на Saga представляват свободен полет на въображението. Редица от персонажите, които Алана и Марко срещат по време на своето пътуване, изглеждат толкова ненормално, че напомнят по-скоро на картини от объркан сюрреалистичен сън. Заглавието оползотворява на 100% възможностите, които комиксовата медия предлага – това не е роман с картини, не е сериал в графична форма, това е истински комикс. Нещата, които се случват, и начинът, по който се случват, биха изглеждали напълно нелепо във всяка друга медия. Но тук цялата тази чудатост работи, при това съвършено. Нищо не е прекалено странно или прекалено извратено, фантазията има свободата да поеме във всяка посока. И резултатът е великолепен.

sagaОсвен това в Saga има и нещо друго, не по-малко пленително, и най-точната дума за него е човечност. Героите изглеждат по неописуем начин, но дълбоко в себе си те са хора и съответно чувстват, мечтаят, шегуват се, псуват и обичат като истински хора. Някои фантастични произведения описват раси, които изглеждат доста човешки, но мислят по качествено различен начин. Авторите на Saga избират точно противоположния подход – те показват създания с възможно най-причудлив външен вид, които обаче носят човешка душевност. И това не се дължи на липса на въображение или авторово безсилие, а е напълно умишлено. Писателят Браян К. Вон, когото читателите на комикси познават от заглавия като Y: The Last Man, Ex Machina и Runaways, споделя, че според него има известна прилика между писането на комикс и отглеждането на бебе. Затова е решил да ги комбинира и да създаде история, в която главните герои не са точно идеалистични бунтовници, опитващи се да разрушат зла империя, а са обикновени хора, сменящи пелени на всеки няколко часа. Марко и Алана искат просто да отгледат детето си в мир. Диалозите в комикса са свежи, забавни и приятни, в тях има и хумор, и трогателни реплики, и надъхващи фрази. Всъщност Saga представлява странен микс от сюрреализъм и битовизъм и това е може би най-прекрасното нещо в него.

saga-digital-zone-empire-15-2013-page-3И тъй като говорим за комикс, не мога да не кажа поне няколко думи за арта. Картините са дело на Фиона Стейпълс, която не е съвсем дебютант в комиксовата индустрия, но като цяло няма нещо значимо в по-ранната си библиография. Артът на Saga е страхотен – леко нестандартен като стил на рисуване и тотално чалнат като дизайн на персонажите. Макар сюжетът да е изпълнен със сериозни и зрели елементи, рисунките не са сиви и мрачни – напротив, Saga е обсипан с пъстри и ярки цветове, които обаче в нито един миг не изглеждат лигаво и кичозно.

Важно е да спомена, че историята определено не е предназначена за деца или подрастващи. Диалозите в комикса не спестяват циничните фрази и изрази, а изображенията понякога са доста стряскащи. И все пак държа да подчертая, че въпреки тези елементи, Saga не е студена и цинична творба. Това е приказка за пораснали деца – история за епични междугалактически приключения и невъзможна любов, в която героите от време на време псуват като каруцари и срещат симпатични розови призраци с висящи черва.

saga_isitgood_03Ако искате да притежавате комиксът на хартия, конкретното издание Saga Deluxe Edition Volume 1 е страхотен начин да го направите. Книгата е с твърди корици, страниците са зашити добре, разтварят се с лекота, комиксът е много здрав и не се разпада след няколко прочита. Висок е колкото омнибусите или уголемените издания с твърди корици на Marvel и DC, тоест страниците са с няколко сантиметра по-големи от тези на стандартните комикси, което прави рисунките още по-впечатляващи. Като бонус сдържа скици и други интересни материали от процеса по създаване на творбата.

С няколко думи – Saga е просто страхотен. Моите лични впечатления показват, че той успява да се хареса както на любители на медията, така и на читатели, които никога преди не са отваряли комикс. Дайте му шанс – вярвам, че няма да останете разочаровани.

Saga-issue-17