01marvelОгромни бели букви на червен фон. Едва ли има човек, който е ходил на кино в последните години и не е забелязал въпросното лого, поне в трейлъри. Героите, които се усмихват от екрана, са толкова интригуващи, че на мнозина им се иска да научат повече за тях, да се запознаят по-подробно със света им. За жалост, повечето българи си остават само с желанието. И това е загуба, огромна загуба, тъй като комиксите на Marvel определено имат какво да предложат…

Сегашният вид на комиксовата Marvel вселена датира още от далечната 1961-ва. В същината си тя е близка до нашия свят, но с някои… подобрения. Основните топоси на действието са големите градове като Ню Йорк и Лос Анджелис, по чиито улици непрекъснато се разхождат добронамерени честни граждани, които, уви, често попадат в неприятни ситуации. Може би престъпна групировка е решила да ограби банка, или пък зъл учен е измайсторил чудовищен робот, или безскрупулен терорист организира атентат в името на своята неморална кауза. Все едно, конкретната опасност е без значение, важното е, че невинни хора са в беда. 02marvelТогава се появяват нашите герои – мутанти, извънземни, магьосници, гениални учени, жертва на експерименти с неочакван резултат, космическа радиация или божествена намеса… дори богове. Те са безкористни, смели и силни, облечени в пъстроцветни костюми и винаги готови да се изправят срещу опасността. Описаната картина може да звучи наивно и клиширано, дори глуповато, но, повярвайте ми, историите на Marvel наистина имат своя чар. Преди около година актьорът Том Хидълстън (Локи в Тор и Отмъстителите) публикува много интересна статия, в която описа супергеройските истории като съвременна форма на митология. Във въпросния текст Хидълстън говори за това как във все по-светското съвременно общество историите със супергерои реално обединяват общите мечти, надежди и апокалиптчни кошмари на човечеството. Героите на Marvel са толкова значими, защото те представят на света една по-красива, може би нереална негова страна, вдъхновяват хората и им показват какви биха могли да бъдат.

05marvelИ макар комиксовата вселена на Marvel да е подобна на нашата, тя е същевременно доста по-богата и разнообразна. И в случая не говоря само за прогреса в научно отношение, позволил на техниците да създадат разнообразни машини, а на биолозите да подобрят генната структура на човек, придавайки му специални способности. Основното действие в тази вселена най-често се развива в големите американски градове, но светът далеч не свършва с тях. Героите на Marvel пътуват из космоса, посещават различни мистични измерения, понякога дори отскачат до паралелни вселени и алтернативни версии на бъдещето. Но всички тези приключения се случват в единен свят, който обединява цялото това разнообразие. Тор може в един брой да посещава селенията на Хела, а в следващия да спасява жителите на Оклахома. Враговете на Х-мен ги дебнат както от нощните клубове, така и от далечното бъдеще. Отмъстителите се изправят срещу неонацисти,  секретни азиатски групировки и извънземни. Именно това единство в разнообразието привлича най-различни читатели и предлага по нещо за всеки вкус.

Важен аспект на вселената на Marvel е и това, че тя е 03marvelобща за всичките й главни герои. Спайдър-мен, Х-мен, Железния Човек, Капитан Америка, Фантастичната четворка, Деърдевил, Хълк, Тор и още, и още, и още. Съдбите им често се преплитат, кога директно, кога индиректно, героите си помагат един на друг, последствията от действията на Спайдър-мен в собствената му поредица могат да се окажат изключително значими за ставащото в Деърдевил. Тъжно е, че това единствено не е толкова пълно във филмовата вселена. Marvel държат правата върху филмовите еквиваленти на редица свои герои, но някои от най-важните им играчи са в ръцете на други компании – Х-мен и Фантастичната четворка са при Фокс, а Спайдър-мен е при Сони. И докато в комиксите Питър Паркър се бие рамо до рамо с Уолвърийн и Тони Старк, подобна формация няма как да бъде видяна на голям екран, поне в обозримото бъдеще.

06marvelПо-проблематичен аспект на комиксовата Marvel вселена е богата история на нейните персонажи. Имайки предвид, че повечето от тях започват своите приключения още през 60-те години, натрупаните истории за всичките тези десетилетия са огромно количество. Това често се оказва непреодолима пречка за новите фенове, които просто не знаят откъде да започнат – най-старите комикси звучат смехотворно и неадекватно, четени днес, а по-новите истории изискват редица познания за хронологията в комиксовата вселена. Съветът ми към хората, които имат интерес към комиксите на Marvel, е доста прост – започнете отнякъде, без значение откъде. Филмите са добра стартова база и макар събитията в тях да не отговарят напълно на историите в комиксите, те все пак представят основните действащи лица. След това просто потърсете поредица за герой, който ви е интересен, и започнете да четете. В началото може да сте леко объркани, но сайтове като уикипедия и www.comicvine.com са ваши приятели и винаги могат с три кликвания и два абзаца да ви ориентират в хронологията. Колкото повече четете, толкова повече ще знаете и толкова по-интересно ще ви става.

CIVWAR_CVRS.inddИнтригуващо е как за последните петдесет години героите на Marvel са били изграждани от различни автори. Някои фенове смятат това за дразнещо, тъй като всеки писател интерпретира поверения му персонаж по малко или много различен начин. За мен всъщност това е огромен плюс. Интересно е да виждаш как различните автори наблягат на различни аспекти от персонажа, как един писател представя Тони Старк основно като арогантен и самоуверен, а друг го развива като преследван от зловещи вътрешни демони. Има някакъв чар в това да следиш десетилетие след десетилетие как даден образ се променя, извървява определен път и се превръща в нещо различно от онова, което е бил. Понякога началната и крайната точка изглеждат почти несъвместими, но ако бъде проследен всеки етап на развитието, цялостният път може да намери своето оправдание. Примери за това са настоящите версии на Скот Съмърс (Циклопа) и Локи.

house_of_m_vol_1_1_textlessПонякога в комиксовата вселена на Marvel се случват големи и светопроменящи събития, които оказват влияние върху почти всички герои и цялостния облик на вселената. Честотата на тези събития отговаря на темпото на развитие на реалното общество. Докато през 80-те такива събития са рядко и особено явление, в последните години имаме по едно на всеки няколко месеца. Дългогодишните фенове твърдят, че тази съвременна политика ги дразни, че специалните „ивенти“, както ги наричат, са прекалено чести и ненужни. Същевременно обаче всеки един от въпросните ивенти става абсолютен бест-селър, което дава на собствениците на Marvel стимул да продължат с установената практиката. Плюсът на ивентите е, че те обединяват множество сюжетни линии и почитателите на различните персонажи могат да видят цялата пъстроцветна асамблея събрана на едно място. Основният им проблем обаче е, че те често нарушават структурата на единичните поредици и поставят автора на Капитан Америка, примерно, в ситуация, в която той не може да развие собствените си идеи за персонажа, защото е длъжен да се съобразява със събитията от ивентите. Тази година Marvel намериха нещо като златната среда – големият им ивент за 2013-та – Age of Ultron – се развива в алтернативна вселена и макар да обединява множество различни герои в едно заглавие, все пак не пречи на развитието на самостоятелните им поредици.

Ако статията е събудила у вас интереса към комиксовата Marvel вселена и ви се иска да разберете повече за историята на персонажите или за най-значимите събития в комкисите през последните години – не се притеснявайте, екипът на ShadowDance подготвя редица материали, засягащи точно тези въпроси. А ако имате конкретен интерес към даден герой, група от герои или събитие в Marvel вселената, споделете в коментар под този материал.

Marvel-Universe-characters