Автор: Еван Уинтър

Издателство: Orbit

Цена: $28.00/$16.99

За пръв път чух името на Еван Уинтър в r/Fantasy канала на Reddit. Оригинално публикувана от самия автор в Амазон като дебют, The Rage of Dragons беше закупена от Orbit през 2017 г. и се появи на пазара през 2019 г. Продължението, The Fires of Vengeance, вече е налице, по-малко от две години по-късно. След като видях ревюта и препоръки на първата част на няколко различни места, винаги в строго позитивен контекст, реших да ѝ дам шанс. И резултатът е нова поредица, която нямам търпение да излезе изцяло.

Описвана като „Песен за огън и лед среща Гладиатор„, първата книга ни запознава с народа на Омехите. Дошли от далечна земя отвъд морето, изоставили обречена империя, те наричат себе си „Избраните“ и вярват, че тяхната Богиня ги защитава от диваците, обитаващи новия континент. Но ето че двеста години след пристигането си те все още водят кръвопролитна война на няколко фронта. Една жена на няколко хиляди е Надарена – способна да използва сили, недостъпни за повечето хора. Най-силните сред тези жени могат да призовават кошмарни дракони, гнездящи в покрайнините на територията на Омехите. Драконите, известни като Пазители, са способни да изпепелят цяло бойно поле за броени минути.

Но въпреки могъществото си, Омехите са на път да изгубят войната.

Тау е младеж, израснал в една от низшите касти на обществото на Избраните. Физически по-слаб и нисък от огромните благородници, които управляват кралството, единственият му шанс за добър живот е успех във военните тестове и надеждата да преживее годините на война, в които неговата каста е използвана за изтъпяване на противниковите мечове. Но когато си навлича гнева на благороднически син и баща му губи живота си в опит да го спаси, Тау решава, че единственият начин да отмъсти на убийците е да бъде приет във военното училище и да достигне воинската каста, в която ще има законното право да ги призове на дуел.

The Rage of Dragons има всичко, което човек може да иска от епичното фентъзи! Мащабен конфликт, пълен с кръвопролития и свръхсили. Оригинална магическа система. Отмъщение. УЧИЛИЩЕ И ИЗПИТАНИЯ! Сериозно, не знам това отделен жанр ли е вече, но ми е трудно да се сетя за книга, в която главният герой да е в някаква учебна институция, която да не съм харесал…

Тау е сложен персонаж. Първоначално млад и неопитен, той е вманиачен в кръвожадната си нужда да накаже хората, отговорни за смъртта на баща му, и изпълнен с ненавист към цялата благородническа каста. В някои отношения е трудно човек да му симпатизира, защото Еван Уинтър е наистина добър в изграждането на герои, което означава, че дори злодеите в романа не са изцяло черни. При все това обаче, е невъзможно да не разбереш мотивацията на Тау и поне аз определено му стисках палци. Въпреки доста зловещите избори, които прави в по-късните глави на романа.

Светостроенето и магическата система са феноменални. Омехите са опознали единствено крайбрежните територии на континента и нямат представа какво се намира отвъд границите им, в „Проклятието“, както те наричат пустинята, от която идват многобройните им противници. Те са изгубили и знанието за земята, от която произхождат, или причината да са я напуснали. Дори магията им почива на принципи, които не са напълно изяснени до края на романа. Но книгата дава достатъчно намеци, че авторът има много добре развита концепция и просто не ни я е разкрил все още.

Една от най-интересните идеи в The Rage of Dragons е отвъдното, наричано Ишиого. Това е затворът на Ананти – противник на Богинята на Омехите. Алтернативна реалност, давеща се в мъгли, където времето се движи многократно по-бавно и душата на всеки човек гори със златен пламък, който привлича демони. И въпреки че тези демони не могат физически да наранят хората, попаднали там, травмата от това да бъдеш разкъсан на парчета и изяден жив остава с всеки, който се събуди от пътуването си. Някои от Надарените са в състояние да използват силите си, за да потапят цели батальони от войници в Ишиого и да ги държат в кошмара там, докато в реалния свят Омехите ги избиват. И разбира се, някои от най-големите разкрития в романа се крият в света на демоните.

The Rage of Dragons е страхотен роман. Динамичен, брутален, пълен с битки, магия, интриги и обещание за свръхестествена заплаха, от която кръвопролитният конфликт, върху който историята се фокусира, само разсейва героите. Еван Уинтър е написал невероятен дебют и аз поне нямам търпение да прочета следващата част. След което ще почна да муча бясно, докато не получа третата книга догодина, и четвъртата надявам се не по-късно от година след това. Междувременно, дори тук имаме достатъчно сюжет, за да си заслужава да ѝ дадете шанс мигновено.

Оценка: 9/10