Автор: Делян Недев, Стоян Новаков

Издателство: Фабрика за книги

Цена: 14 лв

Малкият симпатичен сборник 12 фантастични разказа с неочакван край от Делян Недев и Стоян Новаков се появи съвсем неочаквано и когато разгърнах книжката за първи път, го направих без някакви особени нагласи. В следващите няколко часа приятната изненада сериозно надмогна всякакви други усещания и когато затворих книгата след последната история си казах, че всъщност това, което прочетох, беше изключително приятно и увлекателно – факт, който скромният ѝ вид успешно криеше, докато не се зарових сред разказите.

Но всяко нещо по реда си. Заглавието в общи линии изчерпателно описва за какво става дума в книгата и – честно казано – отговаря напълно на истината. Разказите в сборника са кратки, свежи, много интригуващи и включват задължително някакъв изненадващ обрат съвсем на края си. Идеите, които са засегнати вътре, в по-голямата си част са едновременно доста познати в света на научната фантастика и спекулациите за бъдещето, хем са поднесени интригуващо, разказани са умело и не включват дълги философски разсъждения – само чистата идея, облечена в някаква интересна ситуация.  Този минимализъм много ми допадна, защото ми доставят истинско удоволствие автори, които пишат добре в кратка форма и успяват да изразят някаква идея в рамките на няколко страници, стегнато, интригуващо и много конкретно. Това си е особен тип майсторство, което по случайност съвпада с моите лични симпатии към късия разказ. За това авторите имат моите адмирации.

Като говорим за авторите в множествено число, трябва да отбележим, че Делян Недев и Стоян Новаков наистина добре са си паснали и работят в такава чудесна синергия помежду си, че изобщо не се усеща сериозна разлика в стиловете им. Общите теми и идеи са осезаеми и и много консистентни през целия сборник.

За самите разкази също мога да кажа предимно хубави неща. Теми като симулирана реалност, цензура, квоти за вредни емисии, пътуване във времето и алтернативни реалности са само част от богатата палитра идеи, които се вихрят на страниците на 12 фантастични разказа с неочакван край. Из тях ще срещнете герои от бъдещето и известни личности от миналото, но всички до един – поставени в странни ситуации и изправени пред интересни решения. Текстовете се четат изключително леко, увлекателни са и имат свойството да те поглъщат толкова силно, че когато дойде неочакваният край, изобщо да не си усетил как е минало времето.

Самото естество на историите е толкова специфично, че не искам да навлизам в подробности по всяка една от тях, от една страна защото удоволствието от откриването на някои сюжети следва да е изцяло на читателя, а от друга, защото се опасявам, че така ревюто ще се превърне в прекалено подробен анализ. Все пак има две заглавия, които заслужават специално внимание.

Тиймбилдинг е първият разказ, с който се сблъскваме и честно казано докато не стигнем до края му, цялата история ни изглежда ужасно обезпокоително и не на място. Тиймбилдинг определено успява да разсъни читателя и да вкорени в него трайно впечатление. Може и да останах със смесени чувства след края му, но не мога да отрека, че привлече вниманието ми.

Ваканция пък е сред любимите ми разкази заради идеята си, че въглеродният отпечатък, който хората оставят при пътуванията си, е на квотен принцип и се оказва доста оскъден ресурс. Фокусът е върху едно семейство и трудностите, с които се сблъсква, докато се опитва да разпредели въпросния ресурс и да си планира почивката. Не знам дали идеята е била да ни предупреди за едно бъдеще, в което някои неща, които приемаме за даденост, ще са оскъдни, или да представи една тежка бъдеща бюрокрация, която прави прости неща като семейната почивка ад за осъществяване. Каквато и да е идеята, Ваканция определено резонира силно със собствените ми размисли за глобалното затопляне и каква цена индивидуално ще трябва да платим, за да го спрем.

В крайна сметка 12 фантастични разказа с неочакван край е страхотно попадение и фактът, че е дело на родни автори, ме радва изключително много. Разказите са леки, увлекателно описани, но предават страхотно оригинални идеи и актуални теми, свързани с бъдещето и научната фантастика. Малкият размер на книжката и кратката форма на разказите ги правят идеалното средство да избягате за малко от ежедневието си, навсякъде и по всяко време, без дълги уговорки и разчистване на графици. Просто разгърнете 12 фантастични разказа с неочакван край и вижте какво ще ви предложи следващата история. За мен пътуването беше повече от приятно преживяване, надявам се и вие да откриете по нещо за себе си.

Оценка: 8/10