Нищо не може да раздвижи един позамрял фендъм по-добре от хвърлянето на бомбата, че се готви адаптация по любимата книга. И Колелото на времето не бе подминато от вълната спекулации за бляскаво бъдеще на екрана, особено след една една ранна февруарска сутрин през 2015 г. Фиаското, разиграло се тогава с „тайния“ проект Зимен дракон (Winter Dragon), без съмнение остави доста бурни емоции и неприятен вкус в устата, а всичко завърши със съдебен процес между вдовицата на Джордан – Хариет и Rеd Eagle Entertainment. Компанията, която държеше еднолично правата за адаптация, бе побързала да се вмести в срока на договора си с един крайно нискобюджетен ТВ епизод, който изглеждаше безусловно ужасно, но пък притежаваше култовия Били Зейн в една от главните роли. Така или иначе, след юридическите драми, последвали проекта, мнозина запушиха духа в бутилката, не смеейки да вярват в чудеса.

Били Зейн в ролята на Ишамаел в „Зимен дракон“

Но ето че през април 2017 г. се оказа, че зад кулисите все пак са се случвали чудеса, тъй като Хариет обяви Сони за новата продуцентска компания по адаптацията, заедно с непознатия на КнВ общността Рейф Джъдкинс, който трябваше да застане зад кормилото като изпълнителен продуцент на една на пръв поглед почти невъзможна, особено след предишното фиаско, задача. По-късно бе обявено, че сериалът се продуцира заедно с Амазон и ще се излъчва по онлайн платформата на Amazon Prime Video с неизвестна все още дата за премиера.

Г-н Джъдкинс даде добра заявка, че смята да комуникира още от самото начало с феновете, в рамките на позволеното, разбира се. Туитър профилът му периодично подаваше зрънца надежда, че чудото се случва. Особено внимание следва да се обърне на проведения с него Q&A, който нагледно демонстрира истинска отдаденост и фенщина към култовата поредица, но също така постави на масата някои интересни точки от мирогледа му, които без съмнение ще повлияят на предстоящата продукция.

На първо място, Рейф заяви, че не може да се обсъжда ключовата тема за пола без пълна репрезентация на LGBT обществото, защото противното би било „лоша услуга“ на сериала в светлината на темата. Също потвърди, че ще ги има приятелките по възглавнички в Бялата кула. Второто важно (и очаквано от мнозина) заявление касаеше неминуемото сбиване на книгите от средата на поредицата, като не става въпрос за орязване на важните сюжети, а по-скоро разместване и пренасочването им за повече компактност. На трето място, Рейф разкри, че предвижда промяна в любовния четириъгълник между Ранд и неговите съпруги, измествайки фокуса към полиаморните отношения вместо към по-класическата полигамия, заявена в книгите*. И не на последно място, се самообяви за феминист и твърдо отбеляза, че е важно телевизионното шоу да задоволява феминистките претенции в днешния контекст, така че много неща в този аспект ще бъдат променени от книгите. Към купа от въпроси за развитието на продукцията се добави и първият кратък – и повдигащ вежди – анонс от страна на Амазон, в който се обявяваше, че фокусът на първия сезон ще бъде върху Моарейн Седай.

Това като че ли обобщава почти всичко официално, което знаем дотук за предстоящия сериал и което може да послужи за повод както за опасения, така и за ентусиазъм сред феновете. Може би най-важният въпрос, висящ като Дамоклев меч над продукцията, е как 14-те книги да се сбият в едноцифрена бройка сезони. Отговорът в крайна сметка може да бъде само един. Ясно е, че най-вече книгите от средата на поредицата ще пострадат от сценарния ятаган. Да се мисли, че е възможно да се поддържа висококачествена продукция в рамките на 14 години, е абсурдно. Размахът, с който се сбива материалът, може би ще ни се демонстрира още в първия сезон, тъй като съдейки по разкритите имена на епизодите досега*, възможно е Окото на света да бъде разказано само в пет епизода, а останалите до края на сезона да обхващат действието на Великият лов. С уговорката, че това може, разбира се, да се окаже погрешно тълкуване, то следва да се запитаме ако така се режат книгите с повече интересен материал, какво ли ги чака тези между 6 и 10 том? Като най-големият страх си остава не самото сечене, а как ще се сглобяват останките и дали ще се получи една кохерентна история, която да задоволи претенциите на зрителя. Все пак място за надежда има. Игра на тронове показа, че когато има книжен материал, може да се борави умело с него, а с Колелото на Времето имаме предимството да ни е известен целият такъв, така че сценаристите да могат да планират отнапред всичките сезони.

Отделно от бройката сезони и проекцията на романите върху тях, вероятно всички си задаваме въпроса как Колелото на времето, история, замислена и започната през 80-те години на ХХ век, ще бъде адекватно преведена на телевизионния екран 30 години по-късно в една много по-прогресивна обществена среда с високи очаквания към засяганите на екран теми социални теми. Първото, което веднага се отчита като плюс за поредицата в тази плоскост, е че тя още от самото начало дава път на силните женски героини да блестят като самостоятелни и независими сюжетни линии, правейки каквото си искат, независимо от желанието на техните „силни“ половинки. Жените в Колелото неведнъж спасяват света и ритат задници, когато трябва, като същевременно запазват своята женственост и интелект и оцеляват в ситуации, в които грубата сила би била погрешно решение.

Като минус според сегашните стандарти обаче можем да смятаме именно акцента, който тежкото авторово перо поставя върху дуализма на половете. Това наблюдаваме в Колелото не само като цялостен поглед върху отношенията между половете, но и в магическата система и изобщо в цялaта метафизика на света, както и в голяма част от традициите на културите, описани в него. Би било трудно подобни грандиозни структурни особености да бъдат преразказни в светлината на по-гъвкави разбирания за пол. Леките пощипвания по темата с Аран’гар* и с приятелките по възглавнички сред новачките на Бялата кула, като че ли не са достатъчно по темата. Дали мимолетното приключение между Моарейн и Сюан ще прерасне в повече от дълготрайно приятелство (въпреки изричната дума на автора по въпроса)? Много от феновете се надяват, ако видим такива промени, те да не са настъпили просто защото „трябва“ да ги има, а защото биха поднесли една по-обогатена концепция за героите и света, доразвивайки това, което познаваме от книгите, наместо да го изменят и да създават нещо напълно ново.

Тук също стои въпросът и дали женското тяло ще бъде представено в по-разголена версия за задоволяване на „ценителското око“ на зрителя, както това правеше Игра на тронове. Макар женската голота да не отсъства из страниците на повествованието, там тя никога не е била самоцел за развитието на сюжета и би оставило горчив привкус, ако такива сцени не са поднесени с нужното уважение и причина. Евентуално тази изрична прокламация за феминизма като централна концепция в сценария би трябвало да успокои пуританите на сериала. От друга страна, публиката е жадна за „съдържание за възрастни“ и не би искала да я третират с детски филмчета, така че тук все пак остава неяснота какво точно ще ни представи продукцията.

Анонсът с Моарейн на свой ред обърка много сюжетните очаквания. Дали това е рекламен трик, който да остави трите главни момчета в миманса, опит да не се разкрива кой е Спасителят веднага? Може би. Моарейн все пак е достатъчно централен персонаж, която да носи шоуто в този първи сезон, а и може да е подсказка, че ще има включени и сцени от Нова пролет. Може причината и да е доста по-тривиална и в духа на предишните размишления. Дженифър Салки, шеф на студиото на Амазон, изключително наблегна на „силните жени в ядрото на наратива“ в своето изявление за новия сериа , което може би също е податка за пренаписването на ролите поне в началото на историята с феминистичен уклон. В което няма лошо, защото Колелото се отличава именно в този аспект от другите екранизирани фентъзи проекти, стига отново, да не става това самоцел. Между другото стоящата зад сделката със Сони Шарън Тал Игуадо напусна позицията си на програмен директор именно поради креативни различия с Дженифър Салки.

Още една от класическите „woke“ тематики намери място в дискусиите из американския фендъм, а именно етносът на героите от Две реки. По не съвсем разбираеми от книжния източник причини доста народ си е навил на пръста, че  народът на Две реки е от „маргинализираните“ по цвета на кожата общества в света на поредицата. Из американските форуми се среща немалко фенарт, в който наследниците на Манедерен са представени като латино или близкоизточни етноси. Истината е, че светът, създаден от Робърт Джордан, е огромен и пълен с най-разнообразни общества, които изрично са описвани с цвета на кожата си (от медените Арад Доман до маслинените Алтара, през Морския народ, Сеанчан и Шара). Така че, макар принципно да няма значение какъв актьор с какъв цвят на кожата ще бъде избран, то тук отново би било особено самоцелно точно Две реки за сметка на тези региони да бъде еталон за криворазбрана репрезентация. Това никога не е било добър знак за една продукция и нейното здравословно развитие в отношенията с феновете.

Все пак освен за страховете, да кажем и за добрите новини, които се чуват и които ни дават огромни надежди за успех. Хариет МакДюгъл и Брандън Сандерсън, който завърши поредицата след смъртта на Джордан, се цитират като консултиращи продуценти. Сандерсън наскоро се похвали, че е чел два от сценариите и е останал доволен. Според него повечето от взетите решения за промяна от книгите са отлични – неща, които ще дадат собствена душа на шоуто, но също така спазват тона на книгите. Промените можели да се сравнят с промените по продукцията на Властелинът на пръстените, за да могат филмите да работят по-добре на екрана. Инстинктите му подсказвали, че фендъмът ще откликне позитивно на промените. Надявам се да е прав. Сандерсън също така призова за кредит на доверие към Рейф Джъдкинс, и обясни, че продуцентът внимателно балансира между любовта си към книжния източник и собствената му визия за продукцията.

Друга червена точка е включването в екипа на Сара Бернард Накамура, която да помогне в прочита на книгите и тяхното осмисляне и анализиране. Същата се слави като дългогодишен фен на епичната сага, участник в организацията на JordanCon, но най-вече е известна с това, че навремето бе в ролята на Моарейн в „официалния“ трейлър за Среднощни кули, заснет през 2010 г. Големи надежди за качеството на продукцията дават и обявяването на Карън Гюликъс за надзорник на специалните ефекти и на Ник Дъдман за дизайнер по грима, аниматрониците и CG моделите – все хора със сериозни резюмета и с опит в индустрията. Имаме едва ли не полубогове за специалните ефекти и грима, но както видяхме с последния сезон на Троновете, каквито и богове да си наел на техническо ниво, когато демоните захапят сценарното перо, няма спасение. Затова аз лично се надявам най-вече той да е адекватен.

Снимките на сериала ще започнат тази есен през септември в Прага и по неизвестни локации из Словения и Хърватия, като в момента тече интензивният процес по избора на актьори за съответните роли. Кастинг продукцията е локализирана в Лондон, така че се очакват доста британци да участват във финалния списък.

Последната голяма новина, която със сигурност сте чули, е обявлението, че Розамунд Пайк ще се превъплъти в ролята на Моарейн Дамодред. Този първи избор също разбуни фен-общността, тъй като мнозина смятат, че тя е твърде висока, за да изиграе емблематичното синьо миньонче и че ръстът на Моарейн е изключително важен фактор в нейния персонаж, допълващ силната ѝ аура и присъствие (в тази връзка Питър Динклидж, Хю Джакмън и Джон Рис-Дейвис ви поздравяват!). За мен лично изборът в положителен. Розамунд Пайк е известно име в Холивуд, доказала се актриса, от какъвто калибър героинята на Моарейн има нужда, и която определено има излъчването на една истинска Айез Седай. Едно такова име начело на каста демонстрира, че Колелото на времето е телевизионен проект, който може да привлече доказани актьори и че има амбициите (и парите) да се съревновава с големите риби на пазара.

Разбира се, началото на кастинг сезона разпали отново въображението на феновете и всички започнаха да се прескачат да посочват любими актьори, които да изиграят определени роли. За тази статия обаче аз мисля да ви предложа един по-различен подход към спекулативния кастинг – ще използвам труда на The Daily Trolloc, за да представя на българската публика едни може би „по-реалистични“ предложения за актьори. По-голямата част от посочените по-долу имена са работили с кастинг компанията KVH Casting или са последвали шефката ѝ Кели Валънтайн Хендри в социалните медии, така че няма да е съвсем невероятно да ги видим в сериала, колкото и да са ни непознати като лица.

За презентацията е нужен JavaScript.

Вие, драги читатели, сте свободни, разбира се, да си представите и съвсем различни хора за горепосочените роли. Така или иначе, на този етап всичко е въпрос на спекулация.

Като цяло, не мога да се отърва от голямата искрена надежда, че имаме уникалния шанс да видим любимата си поредица представена подобаващо на екран. Всички карти изглежда да са поставени на масата, като в момента определено има глад за нови фентъзи сериали и ще бъде една наистина луда надпревара кой да грабне освободения от Игра на тронове престол – дали новият спиноф сериал на Троновете, дали Вещерът, дали Властелинът на пръстените или пък Хрониките на кралеубиеца – все проекти, които са потвърдени за започване на снимки.

Аз се надявам над всички тях да блесне именно Колелото на времето, което неумолимо да изтъче фенските мечти и блянове и затрие с белфир нашите страхове по продукцията.