Историята на Космера

There was a God. Adonalsium. I don’t know if it was a force or a being, though I suspect the latter.
– Крис, Mistborn: Secret History

Всеки разказ за историята на Космера трябва да започне от едно име: Адоналсиум. Адоналсиум е създателят на Космера, загадъчно същество с невероятна сила, смятано от мнозина за Бог. Но доколко е вярно това и какво точно е създал той?

Физическото пространство, което наричаме Космер, всъщност представлява малък звезден куп с множество обитаеми планети. То определено не е цялата вселена. Затова някои отричат божествеността на Адоналсиум и вярват в тъй наречения Бог Отвъд, който повече се доближава до нашите представи за всесилния създател на вселената (вж. и карето по-долу за повече информация).

Каквато и да е истината, Адоналсиум несъмнено е притежавал невъобразима мощ и изключителни способности: да създава разумен живот, да създава цели звездни системи. Неговата сила, наречена Вложение, или Investiture, стои в основата на всички магически системи в Космера. За да продължим с историята оттук нататък, трябва да се пренесем на един свят, наречен Йолен, където Адоналсиум създава първите хора.

Йолен

It was a distant place where two lands meet and gods have died.
– Хойд, Спиращият войната

Йолен е една от най-древните обитаеми планети в Космера, посочвана като дом на самия Адоналсиум. Там живеят или са живеели три вида разумни същества. Едните били хората, създадени за пръв път на Йолен, макар по-късно да населили и други светове. Имало също и дракони, способни да променят формата си и да приемат човешки облик. С третата разумна раса, Шо Дел, е свързана най-уникалната особеност на Йолен.

Първоначално природата на Йолен била подобна на нашата, подходяща за човешкия род. Но някак се появила нова, паразитна екосистема, наречена fainlife. Тя постепенно превземала все повече от територията на планетата, правейки растенията и земята бели като кости, преди хората да се научат как да я удържат. Шо Дел били част от тази екосистема, заемайки в нея същото място като човеците в нашата.

На Йолен имало и няколко вида магия, от които сме виждали един – Тъкането на Светлина, създаването на илюзии, което използва Хойд. Разбира се, естеството на магията в целия Космер се е променило след едно монументално събитие, случило се на Йолен: Разбиването на Адоналсиум.

Разбиването на Адоналсиум

Sixteen people, together, killed Adonalsium, ripping it apart and dividing its essence between them, becoming the first who Ascended.
– Крис, Mistborn: Secret History

Как може същество със силата на Адоналсиум да бъде убито? Не знаем*. Знаем само, че се е случило. Шестнадесет души, всичките от Йолен, са открили начин да убият своя бог. Някои от тях били хора, други не. Някои търсели власт и сила, други просто не виждали друг избор. Но каквито и да са били мотивите им, действията им променили завинаги Космера.

Със смъртта на Адоналсиум силата му била разпръсната на шестнадесет Отломъка, всеки олицетворяващ различно качество или концепция. Всичкото Вложение, което някога произтичало от съществото на Адоналсиум, се разделило поравно между тях.

Шестнадесетте заговорници взели тези Отломъци, напуснали Йолен и се споразумели да стоят разделени един от друг, защото от смесването на два Отломъка не би излязло нищо добро.

Разбира се, това споразумение било нарушено веднага.

Лерас и Ати, Съхранение и Гибел, заедно създали собствен свят и го населили с хора по подобие на йоленците. Аона и Скай, носители на Отдаденост/Devotion и Владение/Dominion, се установили заедно на една планета, а същото сторили Танаваст, носителят на Чест/Honor и Култивация/Cultivation. След тях дошъл и един от най-опасните Отломъци, Одиум*, с носител Рейз.

Някои все пак спазили споразумението. Еджли, носител на Отломъка Даряване/Endowment, останала сама, а Бавадин, както подобава на Отломъка ѝ Автономия, също се самоизолирала, както вероятно и Амбиция, носена от Ули Да.

Но нищо не би могло да предотврати конфликт между Отломъците, когато един от тях бил решен да унищожи всички останали…

Реалматична теория или накратко за сферите

Да, Космерът изглежда съвсем като сетинг за стандартна научна фантастика. Но за разлика от повечето такива, никой в него (поне засега!) не се придвижва из този космос с летателни апарати. Защо? Защото има по-удобни начини! Добре дошли в “реалматичната теория” или познанието за трияката природа на тази вселена, което малцина от нейните герои притежават в пълен обем. Но читателите, разбира се, сме привилегировани.

Космерът е съставен от три паралелни измерения, наречени “сфери”, или в някои преводи “царства”*. Физическата сфера е тази, която виждаме описана в книгите и в която се случва повечето действие. Тя напомня нашия свят и стандартната научна фантастика, за която стана дума. Както ще видим по-долу, всеки свят има различна география, климат, фауна и особености, но от физическа гледна точка, те са просто различни планети.

Зад всичко това обаче стои Когнитивната сфера (или “царството на познанието”), която е известна в Летописите като Морето на сенките, или Shadesmar. Това е измерение, съставено от мисловните концепции за всички предмети и същества във физическия свят. Както всяка планета изглежда различно във физическата сфера, така те изглеждат различно в когнитивната сфера и са населявани от различни мисловни концепти. На Скадриал сферата изглежда като безкрайна мъглива пустош, докато в Рошар физическата суша отговаря на море в когнитивната сфера и обратното. Но не какво да е море, а море от безброй много тъмни топки, подобни на стъкло, всяка от които е предмет или душа от физическия свят. Някои елементи на света на Космера, като например спреновете в Хрониките, обитават предимно когнитивната сфера. Не са само те – вижте карето за различните видове същества в Космера.

Когнитивната сфера е всъщност основният начин за пътуване в Космера, достъпна само за малцина. Това е така, тъй като в нея разстоянията са значително по-къси отколкото във физическата, а между двете дори обикновен човек може да мине през така наречените перпендикулярности – съсредоточия на силата на Отломъците, в които сферите се допират. Много често те са под формата на shardpools, кладенци или езера от концентрирано Вложение, които виждаме на няколко пъти в книгите, но това не е единствената форма, под която съществуват.

Третата сфера е духовната. За нея знаем най-малко и това я прави може би най-интересната. В нея се помещават “душите”, или иначе казано, идеалните форми на всичко в Космера. От нея произтича цялата магия, или Вложение/Investiture на света, тъй като основната част от есенцията на Отломъците и на Адоналсиум преди тях, се помещава в тази сфера и преминава в останалите две. Духовното проявление на живите същества е известно още като “душемрежа” (spiritweb) и някои от най-интересните форми на магия в Космера са свързани именно с модификация на тази мрежа, а възможността изобщо да ползват магията е дадена на хората с “разкъсвания” в тази мрежа, през която Вложението да може да мине, за да стигне до душата на ползващия магията. Иначе казано, магията в света на Космера е запазена за хората с травми или проблеми в живота – интересна концепция, която определено заслужава замисляне. Впрочем, за смъртните е трудно да “влязат” физически в духовната сфера, но в много редки случаи и с помощта на Отломък това е възможно.

Духовната сфера е и смътно свързана с така нареченото пространство Отвъд (Beyond), което поглъща душите на умрелите, след кратък престой в когнитивната сфера. Въпреки че официално по думите на Брандън и мъглявите обяснения на Отломъка Хармония духовната сфера и Отвъд не са едно и също място, точната връзка между тях не е ясна. Не е ясна и точната връзка между това пространство и вече споменатия “Бог отвъд” – фигура, напомняща християнския Бог в нашия свят, който евентуално е сила, олицетворяваща цялата Вселена и надхвърляща Адоналсиум (който в такава трактовка се явява по-скоро демиург и създател на светове). Дали Богът отвъд е истински, или легенда, не знаем, докато за Адоналсиум знаем, че е съществувал в историята на Космера.

Това е голямата картина. Но дотук романите от вселената на Космера почти изключително се развиват на повърхността на световете в неговия космос и е време да хвърлим поглед и към тях. Голяма част от написаното тук знаем от разкошния сборник Arcanum Unbounded, в който освен няколко разказа в светове, които не присъстват другаде из книгите, можем да прочетем и есета на Крис – една от най-известните пътешественички из Космера.