Скъпи читатели, краят на свободното ви време е тук! С нас вече официално е Ритъмът на войната, четвъртият том от епохалната поредица на Брандън Сандерсън за Светлината на Бурята. Очакват ви със сигурност доста часове, в които ще поглъщате новата книга вместо да вършите задачите, които имате, но няма проблем. Ние сме с вас и ви подкрепяме!* Именно затова и нямаше как да не ви предложим настоящото, надяваме се, апетитно предястие, с помощта на което да си припомните всичко най-важно за Космера – обединената вселена, от която и Летописите са част.

Никога не сте чували за Космера, или знаете за него само откъслечни неща, споменавани тук-там из книгите? Значи сте на точното място! Познавате концепцията, но не обичате да се ровите по форуми и харесвате книгите сами по себе си? Значи току-що открихте идеалния начин да се информирате за по-глобалната история на поредиците на Сандерсън, без да си давате много зор! Лягате и ставате с теориите за металите и тяхната роля в Космера? Дори и за вас ще се намери нещичко в този гаргантюански материал – ако не друго, то малко нърдска радост и носталгия по изчетените книги!

И така, за съвсем незапознатите, какво все пак е Космерът? Години след излизането на Мъглороден, поредицата, с която Сандерсън стана известен, разбрахме, че тя е част от нещо по-голямо. Светът на Лорд Владетеля се оказа една от многото планети в изпълнена с живот и магия галактика, а всемогъщите Ати и Лерас – част от грандиозна тайна в далечното минало. Можем да мислим за Космера като за сцената, на чийто доста рядко видим фон се развиват повечето поредици на автора. Рядко видим, защото както самият той неколкократно натъртва, историята на споделената вселена не е нещо задължително, за да се насладим на който и да е от романите дотук, и макар елементи от тази история да се прокрадват под една или друга форма, читателите биха могли просто да ги игнорират.

Това именно прави Космерът толкова привлекателен – поле за ровичкане в намеци, податки и неразкрити сюжетни нишки, които с всяка следваща поредица все повече бавно се навързват в една голяма и унифицирана история. Като сериал, чиито епизоди имат свой завършен сюжет, но бавно схождат към една обща арка, световете на Космера идват със своите вълнуващи истории, които заобичахме, но тези истории постепенно придвижват пешките на дъската към разрешаването на вселенския конфликт, който стои на фона на всички тези светове.

И така, в този текст ще ви разкажем именно за тази фина мрежа от улики, герои, случки и познание, което сме натрупали за Космера от случващото се в книгите, от дискусиите във форумите и от устата на самия Брандън. Който от всичко на света като че ли най-много обича да отговаря на добре обмислени въпроси на фенове, които не го карат да разкрива много, но му позволяват да захранва теориите във фендъма – средата, от която самият той произлиза и в която се чувства щастлив. Ако трябва да сме честни, ние пък се чувстваме щастливи с Брандън. Степента на детайл, който той влага в световете си, обяснявайки търпеливо всяко несъответствие, свръхчовешката му скорост на писане, отдадеността, с която подписва и се среща с феновете, благотворителността на фондацията му, това, че дава голяма част от книгите си безплатно и позволява разпространението им… неслучайно една от най-често срещаните реплики по адрес на Брандън е: “ех, да бяха повече автори като теб”.

Ето защо тази статия е в голяма степен и нашият поклон към него.

Няма как да ви спестим истината – долният текст ще съдържа спойлери. В малка степен за историята и сюжета на книгите, но в съществена степен за света, който можете и сами да откривате малко по малко. Закрили сме най-сериозните спойлери, а също няма да видите нищо от Ритъмът, но няма как да избягаме от тях съвсем, за да можем да разкажем всичко, което има да се знае за Космера. Чувствайте се предупредени!

И така, без повече предисловия….