brazil

Бразилия

Тази година един от гостите на София филм фест е Тери Гилиъм, благодарение на когото в софийските кина ще има прожекции на няколко емблематични фантастични филма като 12 маймуни, едно от класическите произведения за пътуване във времето, и дистопичния Бразилия с неговия силно запомнящ се портрет на бюрокрацията. Ще бъдат показани и Приключенията на барон Мюнхаузен, Джабъруоки, Бандити на времето, Земя на приливите (за който имаме четворно ревю от 2007!), Теорема нула и други.

Приказка на приказките

Приказка на приказките

Ако искате да дадете шанс на европейско фентъзи с елементи на ужаси, вижте Приказка на приказките от режисьора на Гомор и с участието на Салма Хайек, Венсан Касел и Тоби Джоунс.

В тазгодишната програма присъстват и някои интересни анимации като френския Дългият път на север, бразилския Момчето и светът и американския Аномалиса със сценарий и режисура на Чарли Кауфман. Последните два бяха номинирани за Оскар за най-добър анимационен филм.

El_Abrazo_de_la_serpiente

Прегръдката на змията

Споменавайки наградите на Американската филмова академия – фестивалът ще покаже и няколко от заглавията, които ревюирахме в ShadowDance в Пътят към Оскарите: Бруклин, Карол и Стая, както и част от произведенията, номинирани в категория „Най-добър чуждоезичен филм“: унгарския Синът на Саул, който взе статуетката; колумбийския Прегръдката на змията и датския Война.