Daredevil. Jessica Jones. Luke Cage. Iron Fist. В недалечното минало марвелските сериали бяха перлата в короната на Нетфликс – едни от най-обсъжданите им заглавия, с най-отдадени фенове. И дори когато сериалите не бяха масово приемани за шедьовъри – какъвто беше случая с първите сезони на Люк Кейдж и Железният юмрук – Нетфликс демонстрира достатъчно силна увереност в тях, че да им даде втори сезон. И междувременно добави в групата и пети сериал – The Punisher.

Но нещата се променят, при това бързо. Едва миналата събота от Нетфликс съобщиха, че прекратяват Железният юмрук. Решението беше обявено само месец след премиерата на втория сезон. Само по себе си това беше доста дразнещо, имайки се предвид, че Железният юмрук беше един от малкото сериали, които наистина се вслушаха в критиката и направиха усилие да бъдат по-добри след подновяването си – наеха нови специалисти по каскадите, оправиха чувствително бойните сцени, избраха нов главен сценарист, намалиха бройката на епизодите от 13 на 10, за да бъде сюжетът по-стегнат. И резултатът определено беше добър.

Но брадвата не спря дотук. Тази събота Нетлфикс обявиха, че спират и Люк Кейдж. Решението и точния момент на съобщаването му бяха любопитни по няколко причини. Първо, сезонът всъщност беше вече в продукция – сценариите на пет епизода бяха написани, след това и редактирани съобразно забележките на Нетфликс и Марвел, а актьорите очакваха да започнат снимки. Нетфликс проявяват особена решителност, за да си позволят да прекратят продукцията на такъв етап. И освен това моментът е странен – новината беше обявена точно в деня на излизането на трети сезон на Daredevil. Обикновено в подобни ситуации компаниите се опитват да надъхат феновете, да ги приканят да гледат сериала, да им обещаят, че тепърва ги очакват още приключения, да ги уверят, че показват нещо успешно и перспективно… Тоест новина от подобно естество можеше да почака седмица-две, преди да бъде обявена. Но Нетлфикс избраха да направят точно обратното и да убият момента. Резултатът? #Daredevil не влезе сред най-популярните тагове в туитър в деня на излизането си, за разлика от всички други сезони на марвелските сериали на Нетфликс преди него.

И няма как да не се запитаме – ЗАЩО? Защо сега, защо така бързо, защо така рязко?
Истината е, че това са първите решителни ходове в започващата война между два гиганта – Дисни и Нетфликс.

И колкото и да са могъщи Дисни, това не е битка между Давид и Голиат. Дисни са най-успешните във филмовия бизнес, но Нетлфикс, със своите 137 милиона потребители, са категоричен номер едно в стрийминг услугите. Това си е битка между два огромни титана, които от години се бият мръсно и нападат конкуренцията злобно. Просто до момента нямаха причина да се нападат един друг. Но след като Дисни активно разработва своята онлайн стрийминг платформа, която ще съдържа не просто всичките им филми, но и съвсем нови продукции, като Star Wars сериал от Джон Фавро и мини сериали за Локи (Том Хидълстън) и Алената вещица (Елизабет Олсън), Нетфликс решават, че е време да покажат мощ и най-демонстративно спират два от сериалите си, които носят приходи и на Дисни.

Могат ли Нетфликс да си го позволят? Могат, несъмнено. С годините те натрупаха много фенове и докато преди се крепяха на Orange is the New Black, House of Cards и Марвел сериалите, сега вече разполагат с редица хитове като Stranger Things, 13 Reasons Why и The Crown. Новият им сериал The Haunting of Hill House, който излезе едва преди седмица, стана третото най-популярно хорър заглавие на малкия екран, отстъпващо единствено на American Horror Story и The Walking Dead. Така че Нетфликс без Марвел вече не звучи като особено плашеща концепция, стриймниг гигантът може да се справи и сам.

И костюмарите от Нетфликс силно държат костюмарите от Дисни да са наясно с това. Затова кълцат сериалите им смело и решително. Има ли шанс Дисни да решат да продължат тези заглавия в своята собствена платформа? Теоретично – да, но едва ли ще искат да го направят. Никой не иска да стартира сайта си с каталог от заглавия, които вече са били спрени на друго място. И в това отношение стратегията на Нетфликс е гениална. Зла, да, но гениална. Защото превръща тези продукти в нежелана стока. Може би ако стрийминг сайта на Дисни (който за момента се казва Disney Play, но много хора наричат Дисни-фликс) не успее да привлече достатъчно количество фенове, Дисни ще опитат да уловят твърдата аудитория на Люк Кейдж и Железният юмрук, но този вариант не е особено вероятен.

А какво ще стане с останалите марвелски сериали по Нетфликс? The Punisher вече засне своя втори сезон, така че той ще излезе. Jessica Jones в момента снима трети сезон, така че той също ще излезе. Главната сценаристка преди време обяви, че след него няма да продължи работа по сериала, защото има договор с друго студио, доста е възможно продукцията официално да спре с нейното напускане. Daredevil изкара третия си сезон преди два дни и сега се радва на блестящи ревюта, но ако всичко друго спре, едва ли ще бъде продължен.

Така че дните на Марвелските сериали по Нетфликс са в една или друга степен преброени.

И за мен това е тъжно, тъй като тези заглавия ми донесоха огромно удоволствие, зарадваха ме по множество начини и ми дадоха шанса да видя екранизирани редица герои, които никога не съм очаквал да получат екранни версии. И далеч не говоря само за четиримата главни – Нощната сестра (Росарио Доусън), Карън Пейдж (Дебора Ан Уол) Давос (Саша Дауан), Мисти Найт (Симон Мисик), Триш Уолкър (Рейчъл Тейлър) и още много, много персонажи, които бяха толкова истински, толкова пълнокръвни, толкова многопластови…. А това са герои, които дори запалените фенове не познават особено, които са треторазрядни играчи във вселена със стотици колоритни персонажи. И тези малки искрици получиха своите невероятни екранни версии. Редица по-популярни комиксови герои, като Батгърл и Гамбит например, години наред са спрягани за един или друг проект и накрая или не отиват никъде или получават жалко камео, в което не показват никоя от традиционните си черти. В сравние с тях нетфликските образи бяха невероятни късметлии. И се радвам, че имах честта да ги гледам на екран. Тези техни версии приключват своя живот, стават жертва на амбициите на бизнес гигантите. Но самите персонажи остават и съм сигурен, че ще намерят начин да се появят отново, като стръкове трева между застлана пътека. Защото героите никога не умират.