Както може би вече сте научили, ако сте член на родните гийк общности, в рамките на тазгодишния КОМИККОН милите хора от HBO България успяха да доведат в София трима актьори от Игра на тронове – Крисчън Найрн (Ходор), Даниел Портман (Подрик) и Владимир Фурдик (Краля на нощта). Те участваха както на панел за феновете в рамките на фестивала, така и на специална медийна среща, където разговаряха с доста по-тесен кръг от хора. И тъй като панелът беше посетен от многобройна публика, ние ще ви разкажем за срещата, за която по-трудно бихте могли да откриете информация. Двама членове на екипа ни – моята колежка Killua и аз, Dr. Horrible, имахме удоволствието да присъстваме на нея.

Разговорът беше сравнително кратък – едва трийсетина минути, което не е необичайно, имайки предвид че интервюирахме звезди от такъв висок ранг. И го казвам почти без ирония. Миналата година фестивалът беше посетен от актьорите, играещи Джакен Х`Гар и Обара Пясък – той е изключително периферен образ за сериала, а нейната роля по важност, дълбочина и екранно време е близка до участието на статист. В сравнение с тях Ходор, Подрик и Краля на нощта са си наистина много важни персонажи. И тримата участват в Игра на тронове от години, снимали са множество сцени с главните герои, имената на героите са известни дори на по-периферните фенове. Смятам инициативата на HBO България и организаторите на фестивала за похвална – все пак е време западните актьори да се научат, че е хубаво да се идва и в България, че българската публика също заслужава внимание и уважение. Ако нещата продължават да се развиват с тези темпове, след пет-шест години ще видим на фестивала самата Санса!

Тримата актьори пристигнаха за срещата в уговорения час, настаниха се на столчетата си и се постараха, всеки според възможностите си, да отговорят на всички въпроси, с които ги засипахме. Ако трябва да съм честен, най-добро впечатление ми направи Крисчън – изключително мил, любезен и симпатичен човек. Той често говореше най-дълго, стараеше се да даде най-много информация и освен това общуваше с нас по доста естествен и непринуден начин. Владимир беше малко притеснен, особено в началото, но скоро се отпусна и също се включи с желание в разговора. Даниел пък беше нацупен, отговаряше на всички въпроси кратко, дори леко троснато, и гледаше с надменно изражение. От една среща няма как да преценя дали наистина си е такъв, или просто не е имал ден, но като за човек, който работи в шоубизнеса, той определено не положи дори минимални усилия да спечели симпатиите на медиите.

В началото тримата бяха помолени да разкажат интересни моменти от кастингите си.
Крисчън: Един от проблемите при този кастинг беше, че почти в последния момент научих, че трябва да се явим там с дете. Беше трудно да изнамеря дете! Нямам дете, затова трябваше да открия нечие чуждо дете и да го отведа на кастинг. Е, взех едно… В смисъл, не от улицата, дадоха ми го. Да, отидох с това дете. Трябваше да го разнасям на гръб по време на кастинга, за да покажа, че мога да нося тежко, като междувременно показвам близо четиридесет различни емоционални реакции. Това не беше лесно. Но всъщност за кастинга ми се обади една жена, която ме помнеше от кастинга за Hot Fuzz от преди четири години. Тогава не получих ролята, но явно съм ѝ направил впечатление, защото тя ми звънна и ме покани да се пробвам за ролята на Ходор.
Владимир: При мен беше различно. Аз бях статист от няколко години в сериала. Звъннаха ми по телефона с въпрос „Искаш ли да си Краля на нощта“ – и аз се съгласих, щом ще съм крал.
Даниел: Отидох на кастинг. Протече като кастинг. Нямам забавни истории.

Аз зададох въпрос на Даниел. Споменах, че той е участвал както в комедийни, така и в драматични моменти от сериала, снимал е различен тип сцени, и го попитах какъв вид сцени предпочита, на какви сценарии се радва най-много.
Даниел: Какви сценарии обичам? Добри сценарии. Защото актьорите често получаваме лоши сценарии. Но в Игра на тронове има само добри сценарии.

И Крисчън, и Владимир получиха въпрос какви са предизвикателствата пред роли с никакви или много малко реплики.
Кричсън: Зависи, някои хора казват, че е лесно, защото няма нужда да говориш. Други, че е трудно, именно защото не говориш, трябва да изразиш всичко с емоции. Така че зависи, в някои сцени е лесно, в други трудно…. Докъде бях? (обръща се към Даниел)
Даниел: Не знам, не те слушах.
Ходор: Та в началото, особено в първите няколко сезона, докато свикна, имаше някои ситуации, в които ми казваха, че не играя така, както се иска. Веднъж Мишел Чапман ми каза, че казвам „Ходор“ прекалено весело и трябва да го кажа по-премерено. Не разбирах какво има предвид, аз само си казвах „Ходор!“. Но се постарах и в последствие направих това, което се искаше от мен.
Владимир: Ами… Крисчън каза всичко, има ли човек какво да добави след него?

В този контекст публиката попита Владимир дали героят му ще има реплики във финалния сезон. Той отвърна, че няма право да отговори и посочи със знак, че устата му е с цип.

Във връзка с предишния въпрос попитаха Крисчън дали в сценариите, които е получавал, е имало конкретни писмени инструкции, подобно на тези, които е получавал Вин Дизел по време на записването на репликите на Груут в Пазителите на галактиката.
Крисчън: В самият сценарий нямаше писмени насоки, но по време на снимките ми даваха много насоки, да. Особено в началото, когато още свиквах с ролята на Ходор и го изграждах като персонаж. После опознах героя и нямаше нужда от допълнени разяснения. Но в началото имаше съвети като например „кажи Ходор все едно котката ти е умряла“, „кажи Ходор все едно току-що си получил бонбон“ и т.н.

Разбира се, не се размина и без въпрос кой е любимият им герой.
Крисчън: Ходор! Мога ли да кажа Ходор? Ако не, тогава Бриен.
Даниел и Владимир не отговориха нищо конкретно, казаха, че харесват всички герои.

На въпроса кои са били най-трудните за заснемане сцени от сериала, тримата отговориха по следния начин:
Крисчън: Трябваше да ми сложат изкуствен ку… ъ-ъ, член за една гола сцена… И в следващия момент, между снимките, аз не исках да стоя пред всички гол, затова се скрих в храстите. И си стоях там, държах изкуствения си член в ръка… И се почувствах като сексуален престъпник, който наблюдава жертви от храстите. Впрочем, месеци след това продължавах да намирам следи от лепилото в „своята градинка“.
Даниел: Сцената, в която падам от кон в ледена вода. Трябваше да стоя дълго време в ледената вода.
Владимир: Вярвате или не, най-трудната ми сцена беше една, в която просто трябваше да вървя в права линия. Всъщност теренът беше пълен с локви и аз хем трябваше да не стъпвам в тях, защото после щях да си седя мокър до края на снимките, а те често продължават цяла нощ, хем не можех точно да ги прескоча или заобиколя, защото искаха от мен да вървя драматично в права линия. Затова трябваше някак да ги обкрачвам, без да се намокря, а камерата да ме снима от кръста нагоре и кадърът да изглежда така сякаш вървя по права линия. Това отне доста дълго време!

Дали се страхуват от Джордж Мартин?
Даниел: Право да си кажа, аз дори не съм го срещал. Но тъй като снимките на последния сезон приключиха, не се страхувам от него.
Крисчън: Аз вече съм мъртъв, няма какво да ме е страх от него! Но шегата настрана, срещал съм го много пъти и е много приятен човек. Прилича на същински престъпен мастърмайнд, много интелигентен и хитър, преценява те с поглед за секунди.

Какво биха променили в героите си, ако имаха възможност да го направят?
Даниел: Бих искал Подрик да има брада!
Крисчън: Лесно би било да отговоря с нещо като „Да има повече реплики от едно Ходор, Бран да беше по-свестен, да не ме бяха убивали“. Но не мисля, че нещо бих променил. Защото персонажът беше прекрасен точно такъв, какъвто си беше.

Аз попитах и тримата дали четат фенски теории, после се обърнах специално към Владимир и попитах дали запознат с теорията, че Бран ще стане всъщност Нощния крал?
Владимир: В началото четях какво пишат феновете, но ту ми ставаше хубаво, ту много мъчно и ме посъветваха да спра, за да не се побъркам. Затова вече избягвам да чета теории. Но обожавам да гледам реакции, много ми е забавно да видя как обикновени хора реагират на епизодите. Имаше един страхотен клип, една жена гледаше епизода, в който драконът на Денерис умира. И накрая, когато тя видя как Драконът се превръща в един от нашата армия, тя просто отвори широко учи, направи шокирана физиономия и каза само “Now we’re fucked.” (бел. авт. – забележете как не каза нищо за Бран! #СЛОЧАЕНОС ???)
Даниел: Не чета фенски теории по същата причина, по която не съм чел и книгите. Не искам това, че ще разбера какво се случва с героя напред, да ми повлияе в изграждането му на екрана. Защото ако имаш такава информация, това може да ти повлияе. Освен това по този начин попадаш на коментари за себе си от феновете, както каза Владимир, а много от феновете са чисто и просто гадняри.

Един журналист попита актьорите дали е имало момент от сериала, който истински ги е изненадал, шокирал, оставил ги е без дъх.
Даниел: Дали е имало момент, който ме е изненадал? Ами да. Много. Ти гледал ли си сериала?
Крисчън: Ако трябва да посоча един, определено бих казал Червената сватба.

Разбира се, Даниел нямаше как да се размине и с въпроса как точно Подрик е задоволил проститутките от Кралски чертог. Отговорът беше очакван: „Един магьосник никога не разкрива тайните си.“

И общо взето с това срещата почти приключи.

Към края на разговора имаше въпрос към Владимир коя героиня би избрал за своя кралица – Денерис или Церсей. Той отговори просто „Церсей“, но в онзи момент Killua вече се тресеше от смях, защото аз крещях от втория ред „САНСА!!!“