aurelion-1Идеята за създаването на клуб Светлини сред сенките възниква по време на „Лятна академия – 2003 г.”, когато децата занимаващи се в различните извънкласни форми пожелават една от тях – клуб „Фантастика” за целогодишно обучение. Първоначално се записват десет момичета и момчета. Те предлагат в клуба да се обсъждат книги и филми от жанровете фентъзи и фантастика, както и да се правят фен-фикшъни по световни бестселъри.

След няколко месечни занимания спонтанно възниква идеята децата да напишат своя история. Така десетината основатели, тогава на възраст от 9 до 11 год., създават първата си колективно написана и илюстрирана приказка Въже от светлина. След премиерата на Въже от светлина, която се радва на награди и медийно внимание, клубът се увеличава. Децата стават тридесет, а световете, които искат да сътворят, са амбициозни и представляват огромно предизвикателство за крехките им възраст и опит. Междувременно клубът приема официално името Светлини сред сенките, сдобива се със свои лого и уебсайт. Екипът работи по втората си съвместна творба Шахтата, докато планира още два по-мащабни проекта – Аурелион – вечният баланс – трилогия, и Играта – фентъзи роман, включващ елементи от българския фолклор и митология.

Шахтата е написана от шестнадесет автори и илюстрирана от четиринадесет художници. Фентъзи романът Играта е започнат още преди завършването на Шахтата, която печели първа награда в конкурса на Европейски център за обучение ЛАКТЕА – София и излиза веднага след финалните редакции. Играта обаче се оказва твърде голямо предизвикателство за младите автори. Работата не върви и екипът се разделя на две групи. Едната група се посвещава изцяло Монетата, първа част от Аурелион – вечният баланс, а втората група се заема с редакции на написаните откъси от Играта и съставяне на проект за по-нататъшните действия.

nepoiskano-dobroПървото издание на Монетата излиза през 2006 г. Това е и първата по-обемна книга на клуба и е посрещната с много голям интерес. Живите герои, неочакваните ситуации в които ги поставя сюжета, пълнокръвният свят на далечната планета Аурелион, впечатлява всеки докоснал се до историята. Скоростното писане и честите спречквания между авторите, малко са поизтощили екипа, но както казва Валерион – един от героите в романа: „Страданието се забравя, важно е какво се случва след това.”

А след това идва успеха на Монетата, който вдъхновява младите автори и работа по Играта се подновява с пълни сили. Светът е подреден, част от героите променени, а друга част от тях подменени изцяло. Играта излиза и печели Еврокон наградата за дебют, а скоро след това Монетата се нарежда на 29-то място в почетната стотица на „Малкото голямо четене” в конкуренция с романи като „Хобит”, „Властелинът на пръстените” и „Хари Потър”.

В момента клуб Светлини сред сенките е разделен на две секции – младежи и деца. Те работят отделно една от друга, но по-големите винаги са в помощ на по-малките. Участниците в първата секция са вече студенти и освен че сами илюстрират романите си, те ги подготвят за печат и създават кориците им. По историята на голямата част от романите се снима клип-трейлър, в който авторите се превръщат в актьори и изиграват ролята, която са написали. Снимането на тези трейлъри са най-забавните мероприятия в които клубът участва, защото тук се налага „големите” и децата да работят заедно. Снимаме с малка камера, на зелен екран и със собственоръчно направени костюми, оръжия и реквизит, но резултатът е доста добър, като се има предвид, че клубът е приютен в ОДК – Казанлък и няма свой бюджет, нито членски внос за участниците. Целта на този краен идеализъм е да се даде шанс на всеки талант да намери своето място и общност, като не се чувства обременен от финансови пречки, както се случва с повечето школи по изкуства.

Децата от клуб Светлини сред сенките са носители на много колективни и индивидуални награди за литература, рисунка и видео-клип. Негови участници ежегодно завоюват призови места във всички престижни, национални конкурси за поезия, проза и рисунка.

На много голям успех се радват и по-новите романи на клуба, Дивна, Непоискано добро, приказките Въже от светлина и Дупка в небето, най-новата ни, фантастична приказка в стихове Таванска стая без ключалка, както и всички останали книги на клуба, на които предстои преиздаване, поради изчерпан тираж.sekr

В момента екипът на младежите пренаписва и преиздава първите две части на трилогията Аурелион – вечният баланс, а през есента на 2016 г. ще излезе и финалната част Демоните. За всички, които искат да се запознаят с творчеството ни, препоръчваме един от най-новите ни романи, в две части „Непоискано добро”, който може да се чете безплатно тук: първа и втора част.


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Третият материал от тази серия ни представя Светлини сред сенките, един уникален проект на група (вече пораснали) деца, за който сме сигурни, че ще ви е интересно да прочетете. Текстът е от Валентина Димова, председател на клуба. Приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.

Моридин