04

„В една дупка в земята живееше хобит. Това обаче не беше някаква неприветлива, мръсна и усойна дупка, пълна с отдавна умрели червеи и мирис на влага; не беше и някоя суха, песъчлива и празна дупка, в която няма нито на какво да седнеш, нито какво да хапнеш. Не — това беше дупка на хобит, а дупката на един хобит означава удобство.”

— Дж. Р. Р. Толкин. „Хобит. Билбо Бегинс или дотам и обратно“, 1999, Бард

Именно това е и целта на Ендорион – да бъде уютен дом на всички почитатели на Толкин в България. Той е не само колекция от факти, подредени в категории, а най-вече средище на хора със сходни интереси, като това е видно и от произхода му.

През 1999 г. група будни студенти от СУ се събират, за да споделят любовта си към творбите на Толкин, и създават клуб Рин Еннор. Две години по-късно излиза първият филм по “Властелинът на пръстените” и във форумите на dir.bg се събира друга група ентусиасти, търсещи сродни души в интернет. Малко по-късно към тях се присъединяват и участниците в друг форум по темата – Българският Толкин Форум. Не след дълго трите задруги са едно цяло и започват да организират срещи, семинари и др. Вследствие на което се ражда и идеята за сайт изцяло на български език. „Валакуента“ бързо набира популярност и се обединява с друг популярен сайт по това време – Толкин онлайн.

02Ендорион – чието име означава „За Средната земя“ – предлага подробна информация за живота и делото на Дж. Р. Р. Толкин – през Първата световна война, академичната му кариера на лингвист в Оксфорд, семейството и приятелските му кръгове и най-вече дейността му на писател и творец. Включена е подробна библиографска информация за неговите произведения, както и за книги, написани от негови изследователи и за българските издания през години.

Също толкова голямо внимание е обърнато и върху изградения от него свят – в уики формат са поместени статии за всякакви герои и места от книгите му. Голямата страст на Професора – елфическите езици – също заемат централно място в сайта. Освен подробна информация за изкуствените езици и писмености, създадени от Толкин, Ендорион предлага и курс по синдарин с теория, упражнения и всичко необходимо, за да могат читателите да навлязат в богатия езиков свят, познат ни от „Властелинът на пръстените“ и „Силмарилион“.

Друга особено търсена информация на сайта и привличаща най-голям брой посетители е свързана с филмите на режисьора Питър Джаксън. Подробно описание на процеса на заснемане и любопитни факти за продукцията на трилогиите „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, наред с биографии и филмографии на актьорите, са и сред най-посещаваните страници на сайта, наред с разделите „Хумор“ и галерията с изображения на най-известните илюстратори на творбите на Толкин.

01За създаването на сайта помагат хора от цяла България (и извън нея). Редовно се организират неформални срещи в София, Пловдив и Варна, а нуждата от национална среща води до провеждането и на първия Български Толкин Фест през 2005 г. в Пловдив. С подкрепата на Регионален исторически музей (Пловдив) се събират хора от цялата страна на лекции, дискусии и четения, а запалените по LARP игри мерят сили сред природата в околностите на града. Фестът се превръща в традиция и оттогава насам се провежда всяка година в различни градове – Пловдив, София и Асеновград. Той е и повод за среща на стари приятели, нови запознанства и дори създаване на семейства.

Друг проект, свързващ толкинисти от цяла България, е онлайн университетът „Арменелос“, който дава по-обособена и формална среда за по-дълбоко навлизане в творчеството на Толкин и същевременно развива академичните умения на участниците в него. Той е разделен на „факултети“ с различна насоченост – история, география, философия, езици и др., – където „студентите“ правят проучвания, пишат анализи и провеждат дискусии по една или друга тема. Въпреки по-сериозния характер на проекта, той също играе ключова роля за сплотяване на Толкин фендъма в България и завързване на близки приятелства.

Ендорион участва във всички гореизброени проекти и до ден-днешен продължава да бъде лицето на българската Толкин общност,  като в близките месеци ще се прероди с нов, по-функционален дизайн. И докато някои от проектите вече не съществуват, повечето форуми са се преместили в социалните мрежи, много от хората са поели по друг път и участват по-дейно в други фен-клубове, Ендорион ще си остане едното място, където винаги ще намерят топъл прием – тяхната уютна хобитска дупка.


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Вторият материал от тази серия ни представя Ендорион, може би най-сериозният толкинистки сайт в България, с думите директно от извора на един от създателите му – Калоян Иванов. Приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.

Моридин