Подкрепих първия си проект в Kickstarter през месец март 2013 г. Беше електронна книга. Трета част от трилогия, която издателят беше зарязал заради недостатъчно добри продажби. Авторът обаче беше твърдо решен завършекът на историята да види бял свят и благодарение на мен и още 287 души това стана реалност. Сумата нe беше голяма – 15 долара и като бонус получавах електронни копия и на първите две книги. Няколко месеца по-късно получих линк на електронната си поща и свалих заглавията. На края на книгата имаше списък с 288 имена. Моето също бе там. Беше странно и същевременно много приятно. С два клика на мишката бях помогнал за превръщането на нечия идея в реалност. Осем години и няколкостотин проекта по-късно чувството е все така приятно. С моя помощ на бял свят са се появили десетки книги, видеоигри, настолни игри, календари и какво ли още не. Естествено не всичко е цветя и рози. Някои проекти се провалиха с гръм и трясък и не получих нищо, други закъсняваха с години, трети все още чакам… При всички положения обаче научих доста неща за платформата, които смятам, че ще са полезни на хората, тепърва решили (или колебаещи се дали) да подкрепят нещо, било то настолна игра, книга, отварачка за консерви с вграден GPS или пък някаква съвсем различна шантава идея. Понеже около 70% от проектите, които са спечелили вниманието ми, са настолни игри, примерите в този материал ще са за тях, но принципите са общовалидни за всички.

Какво е Kickstarter (и какво не е)?

Kickstarter е платформа за споделено финансиране (crowdfunding). Създадена е през 2009 г. и от тогава е спомогнала за осъществяването на хиляди проекти. Основният принцип, залегнал в Kickstarter е, че подкрепяш ПРОЦЕСА по създаването и реализирането на някаква ИДЕЯ. За разлика от други платформи, като Indiegogo например, Kickstarter взима парите ви, само ако проектът е успял да достигне предварително зададената финансова цел.

Kickstarter не е магазин или сайт за предварителни поръчки. Съвсем друг въпрос е, че в последните години част от големите компании за настолни игри злоупотребяват жестоко с платформата (кхъм, CMON, кхъм, Awaken Realms, кхъм, Mythic, кхъм…).

Тоест, ако трябва да обобщим в едно изречение, вие, като подкрепящи проекта, *инвестирате* в разработването на продукт, който в общия случай ще получите *преди* да се появи в магазинната мрежа (ако въобще се предвижда подобно разпространение).

Безопасно ли е да подкрепям проекти в Kickstarter?

Тук няма еднозначен отговор. И да, и не. Както с всяка друга инвестиция, рискове винаги има. Лошо планиране, непредвидени обстоятелства, фалити. Всичко се случва. В личната ми история на бакър има проект, събрал над 1 милион долара (Super Dungeon Explore: Legends), който и до ден днешен не е доставил продукта, за който аз и хиляди други хора платихме. Причината – комбинация от лошо планиране, недостатъчно тестване и в крайна сметка използване на средствата не по предназначение. Да, създателите публично се разкаяха и обещаха, че бавно и полека ще наберат още средства и някой ден ще си получим обещаното, но честно казано с всяка изминала година това става все по-малко вероятно. Създателят на друг по-скромен проект за книга-игра пък фалира и директно призна, че е ползвал парите, за да плати задълженията си към данъчните, а ние можем да пием по една студена вода. От друга страна обаче имам и пример за проект, закъснял с няколко години (Middara), надхвърлил бюджета си многократно, но въпреки това доставен на хората, платили за създаването му. При това с качество, далеч надхвърлящо първоначалните обещания. Резултатът, естествено, не закъсня и когато създателите пуснаха нов проект за преиздаване и довършване на трилогията игри, набързо събраха няколко милиона долара, защото си бяха създали репутацията на хора, които изпълняват обещанията си.

Как да разбера дали даден проект е безопасен?

Нищо на този свят не е 100% безопасно, но с малко правилна употреба на Google е сравнително лесно да се засекат част от т.нар. червени лампички. Всеки проект си има създател и този създател има профил в Kickstarter. Когато отворите този профил, там има най-различна информация – например колко други проекта е създал, какви средства са събрали, връзки към официални страници и страници в социалните медии, и т.н. Отворете тези линкове и разгледайте информацията. Ако е създавал други проекти, вижте как се е справял с поставените срокове, какво е било качеството на финалния продукт, как е комуникирал с хората, подкрепили проекта. Ако си говорим за настолна игра, разровете се в BGG, там има тонове информация. Има и специална тема, посветена на лошите кикстартъри и некоректните издатели. За 8 години в Kickstarter и няколкостотин подкрепени проекта имам само два, които изцяло съм отписал и нямам никаква надежда да получа каквото и да било. Това се дължи на подробно проучване, комбинирано с известна доза късмет.

А дали крайният продукт ще е качествен?

Може би да, може би не. Както и при предишния въпрос – никой не може да ви даде 100% гаранция. В повечето случаи компаниите с опит съумяват да доставят качествен продукт. Но дори и те понякога се дънят. Когато подкрепяте проект за настолна игра, нещата, които би трябвало да ви вълнуват, са няколко:

  • има ли книжка с правила (дори и да е в някакво сурово състояние);
  • има ли видеа с геймплей;
  • има ли отзиви от популярни ревюиращи.

Липсата на всеки един от тези елементи е причина да се позамислите сериозно дали си струва да харчите пари. В последните години част от издателите предлагат и модове за Tabletop Simulator, където може да изпробвате прототипа на играта и да видите дали ви допада. Друг ценен източник на информация е секцията с коментарите. Вижте начина, по който създателят общува с бакърите и отговаря на въпросите им, приема критики и реагира на груби коментари. Не всеки умее да реагира добре на обратната връзка, но е сравнително лесно да се забележи кога става дума за лоши социални умения и кога става дума за (твърде) високо самочувствие (често без покритие). Прегледайте цялата налична информация и си направете съответните изводи. Не очаквайте някой да ви смели всичко наготово. Става дума за вашите пари, така че е добре да положите малко усилия.

Играта „А“ е твърде скъпа, от къде на къде ще ми начисляват ДДС за играта „Б“, що е то EU-friendly проект и други екзотични животни

Настолните игри не са стока от първа необходимост. Те са хоби. Колко пари ще давате за това хоби зависи само и единствено от вас. Има много скъпи проекти, има и много евтини проекти. Value for money елементът е строго индивидуален, но поне в моя случай съм изкарвал адски много преиграваемост от доста евтини игри, подкрепени в Kickstarter. Както и много малко преиграваемост от скъпи заглавия. Въпрос на достатъчно проучване и малка доза късмет е какво ще получите срещу парите си. Имайте предвид, че схващането, че нещо ще ви излезе много по-евтино от Kickstarter, е дълбоко погрешно. Като си добавите стойността на транспорта и ДДС-то, цената вероятно ще е близка до тази в магазина, а понякога може да се окаже и по-висока. Основният бонус при Kickstarter, е че получавате нещата по-рано (в общия случай) и имате някакви екстри. По отношение на стойността, не забравяйте, че ако си купите Twilight Imperium Fourth Edition и не се окаже вашата игра, пак ще сте дали една торба пари за нещо, което за вас не си струва.

По темата с „новото“ ДДС – ами не е ново. ДДС винаги е имало, просто ЕС не следеше особено изкъсо платформата и третираше Kickstarter по-скоро като дарение, което го освобождаваше от ДДС. Правилата обаче се затегнаха и продуктите от Kickstarter вече се третират като предварителни поръчки, т.е. в цената трябва да е включено ДДС. Някои създатели на проекти са умни и са го калкулирали. Други се усещат късно и в резултат когато дойде време да платим за транспорта, получаваме като „бонус“ и ДДС.

EU-friendly проект означава, че създателите ще изпратят вашата игра/книга/отварачка от хъб, който се намира в рамките на ЕС. По този начин ще ви бъдат спестени допълнителни митнически такси. Това в повечето случаи не означава, че ще се разминете с ДДС-то. Моят съвет е да четете внимателно информацията на страницата на проекта, за да си спестите неприятни изненади.

Проектът е успешно финансиран. Какво следва?

В последните години заради несигурната ситуация с международния транспорт и постоянно променящите се цени, повечето създатели използват допълнителен инструмент – т.нар. Pledge Manager. В него подкрепилите проекта могат да заплатят за транспорта и да добавят допълнителни неща към вече включените в Kickstarter кампанията. Например някое разширение към играта, която сте подкрепили, или пък плеймат, монети, други игри, и всякакви екстри, които създателите са решили да добавят. Стъпката с Pledge Manager-а е изключително важна и ако не я завършите, има голям шанс да не получите нищо или наградата ви да се забави допълнително. Така че след като подкрепите някой проект и той се финансира успешно, си следете пощата за покана за Pledge Manager-а и го попълнете преди крайния срок.

OK, дадох си парите. Попълних пустия Pledge Manager. Кога ще си получа играта/отварачката/книгата?

Ако живеехме в идеален свят – някъде около срока, обявен на страницата на проекта. Тъй като живеем в несъвършен свят, по-точният отговор е: някой ден. Жестоката реалност е, че обикновено проектите закъсняват и трябва да се въоръжите с търпение. Причините са много – при новаците най-често закъсненията са в резултат на тоталното непознаване на средата, нереалистичните срокове и лошата комуникация. Част от големите проекти пък стават жертва на собствения си успех. Събират толкова космическо финансиране, че разчетите за количествата, които фабриката трябва да произведе, се оказват тотално неверни и оттам нещата се омазват здраво. 99.9% от проектите за настолни игри се произвеждат в Китай. Фабриките там са залети с поръчки и това, че са дали някакви срокове, също не е никаква гаранция, че ще ги спазят. Като допълнителен бонус пандемията още повече обърка нещата и доведе до недостиг на ресурси, включително и контейнери за транспортиране на готовата продукция. В резултат цените за транспорт скочиха до небесата и т.н., и т.н. Заредете се с търпение и нещата ще се наредят. Рано или късно. Или пък няма 😉 А ако някой тръгне да ви обяснява как неговият проект ще е супер, ще достави всичко навреме и цялата работа със закъсненията е понеже другите са мързеливи и не знаят как се правят нещата, игнорирайте го. Говори ви глупости.

To back or not to back, Kickstarter exclusives, and the curse of FOMO

Ето го и големият въпрос – да си даваме ли парите в Kickstarter, или да не ги даваме? Тук няма как да ви помогна. С риск да се повторя – настолните игри не са стока от първа необходимост. Те са хоби. Колко пари ще заделите и как ще ги похарчите си зависи само и единствено от вас. Преди да натиснете бутона и да подкрепите даден проект, отделете малко време и проучете нещата. Ще си спестите доста главоболия.

Темата за Kickstarter exclusive заглавията и екстрите е дълга и широка, и хич не е еднозначна – от една страна това е начин на компаниите да възнаградят тези, които са ги подкрепили и са помогнали проектът да се реализира. От друга е много дразнещо, когато ексклузивни са неща, които оказват реално влияние върху геймплея и осакатяват продукта за останалите хора. Типичен пример за това са някои от разширенията на Everdell, където версиите за нормална дистрибуция предлагаха буквално наполовина по-малко съдържание и оказваха влияние върху крайното преживяване. За радост в последните години все по-често се наблюдава тенденцията Kickstarter екстрите да се пакетират за нормална дистрибуция под формата на разширения, а супер ексклузивните неща да са предимно козметични и да нямат пряко влияние върху качествата на геймплея. Всичко е въпрос на етика от страна на компаниите и прави положително впечатление, че все повече от тях се ориентират в тази посока.

Все пак има и една категория игри, които излизат твърде скъпо, за да се пуснат в нормалната мрежа (когато се калкулират всички отстъпки по веригата) по простата причина, че за да са на сметка, издателите трябва да направят тираж, който никога няма да успеят да продадат (Edge of Darkness на AEG е такъв пример – много добра игра, но нишова и твърде скъпа за произвеждане във вида, в който е замислена). Хубавото на тези игри е, че ако са успешни обикновено се преиздават (и който е пропуснал може да навакса, ако има желание), а ако са скапани и си пропуснал – не си се набутал. В последните години при преиздаването издателите предлагат и ъпгрейд пакети (а някои директно ги пускат в нормалната дистрибуция), така че вашето стандартно копие лесно може да се превърне в Kickstarter версия.

FOMO в действие

И така стигаме до най-силната движеща сила при Kickstarter – FOMO*-то. То е  ясно изразено при проектите на издатели като CMON, Mythic, Funforge, Awaken Realms и игрите с много миниатюри. Особено тежък е случаят при CMON, където принципът най-често е или all-in или просто няма смисъл да се занимаваш. Моят съвет е: не падайте жертва на FOMO-то. С риск да стана досаден, ще потретя: настолните игри не са стока от първа необходимост. Излизат близо 5000 заглавия годишно, огромна част от тях отиват директно в нормална дистрибуция. Т.е. избор от нови заглавия има колкото искаш. Човек и добре да живее, не може да притежава и изиграе всичко на този свят, а и честно казано няма смисъл. Ако изпитвате силно колебание дали искате дадено заглавие, вероятният отговор е: по-скоро не. Ако толкова искате да похарчите някакви пари, но ви дразни цялата концепция с ексклузивното съдържание, лесното решение е да не подкрепяте компаниите, злоупотребяващи с Kickstarter. Щом ви се занимава и имате излишни средства, дайте ги на някой от по-малките играчи. The real underdogs, за които беше направена платформата. В последните години аз лично все по-рядко подкрепям големи и супер скъпи кампании (с изключение на Marvel United X-Men – guilty pleasure играта за мен) именно по тази причина. Ако много искате дадено заглавие, което в момента е в Kickstarter, проучете каква е ситуацията с родната дистрибуция. Част от родните магазини също подкрепят проекти на retail ниво, така че можете да ги попитате и ако се окаже, че смятат да продават, да им ударите едно рамо и да си закупите играта от тях. По този начин подкрепяте хобито и хората, които го правят възможно в България. Моят принцип е да купувам основната част от игрите си от FLGS*, защото без тях хобито нямаше да е на това ниво, на което е в момента. Kickstarter използвам предимно за неща, които знам, че надали ще дойдат по родните ширини.

Вместо заключение

Това са разказани накратко 8 години опит с Kickstarter. Надявам се нещата, описани в материала, да са ви полезни, а на себе си пожелавам да започна да спазвам собствените си съвети. Подозирам, че ще си спестя доста средства и нерви 😊