Аз съм виждал бъдещето. Под мотото на тези думи на големия фантаст Станислав Лем 2021, стогодишнината от неговото рождение, бе обявена от полския Сейм за Годината на Лем. И действително, в своите 18 романа и безброй разкази и истории, полският писател успява да опише със забележителен детайл съвременните версии на неща като виртуална реалност и електронни книги, за които част от скъпите читатели вероятно помнят времената, в които тези изобретения си бяха все така научна фантастика. Истински ценна обаче бе не толкова неговата способност да предвижда бъдещите технологии, колкото да предвижда бъдещето на обществото е най-значимо в наши дни.

Макар и сред най-познатите фантасти на родна земя просто поради факта на рождението си в Източния блок, дистанцията на времето започва все повече да отдалечава Лем, неговата фантазия, неговите прозрения и неговото дълбоко разбиране на човешката душа от съвременния млад читател. Ето защо инициативи като Годината на Лем имат много смисъл в наши дни. Ето как различни културни институции тук и в странство мислят да отбележат повода.

Полският културен институт в Тел Авив например си партнира с инстаграмърите от @eatmusicwithculture за създаването на култовия инстаграм акаунт FoodLemology, който пресъздава различни ястия и коктейли от книгите на Лем като снимки, разбира се с подробна информация.

По света, разбира се, случват и други инициативи, например M.I.T. Press издава осем негови нови превода през тази година, a в Германия годината съвпада с годината на отбелязване на живота на евреите в страната през вековете, по който повод в Берлин например е организирана тематична изложба в края на месеца.

Но както може да се очаква, най-големите и интересните събития се случват в родината на автора. Полският институт „Адам Мицкевич“ откри великолепен сайт в началото на годината, на който можете да се запознаете с по един цитат за всеки ден от годината, а специална страница показва 100 корици на издания на Лем по света. На сайта има също така много есета, видео и различни материали за фантаста.

Краков, който от 2013 насам е „град на литературата“ на UNESCO, предлага поредица от събития и литературни четения, със специални панели на еврейския културен фестивал, а на местната видеоплатформа PlayKrakow могат да се гледат различни филми, свързани с творби на Лем, като например Стаята на Кржиштоф Янковски, базиран на Седмото пътешествие от Звездните дневници.

В България също се случват чудесни инициативи! ИК Колибри, които наскоро издадоха Дневник, намерен във вана, продължават с нова книга за/на Лем, а именно Свят на ръба. Ето и официалната информация за изданието:

„Свят на ръба“ обхваща 16 завладяващи разговора със Станислав Лем, роден точно преди сто години и напуснал ни през 2006 година. „Плаваме по течението на голяма река към непознат океан и се намираме едва в началото на пътешествието“, казва авторът на научнофантастичните шедьоври „Соларис“ и „Звездни дневници“. И разказва за детството си, за формирането си като човек и писател. Годините на немска и съветска окупация, стръмният път към литературата, човешката глупост, религията и науката, злото в историята, погрешните пътища на културата – по всички тези теми писателят говори откровено, без да крие страховете и надеждите си, и предупреждавайки за опасностите, които дебнат човечеството. Докъде ще ни доведат опитите за „ремонт“ на човека и кръстоската между технологиите и биологията, какви са перспективите пред науката, идва ли нейният край…

По повода разбира се инициатива има и Полският културен институт, който в поредица от киносъбития през седмицата ще покаже (при спазване на противоепидемичните мерки) в залата си на ул. Веслец 12 в София последователно филмите Авторът на „Соларис“, Болница „Преображение“ и Тестът на Пилота Пиркс. Не пропускайте и тематичната фантастична изложба на Красимира Друмева „Поглед от звездите“.

И разбира се, Годината на Лем няма да подмине и Международната космическа станция! Френският астронавт Тома Песк е предвидил нещо по повода.


ShadowDance частично отбеляза стогодишнината с чудесна лекция на тема общуването с Другия, която колегите Salix и Roamer направиха в рамките на Софийския фестивал на науката. Но понеже поради пандемията се лишихме от идеята з друго живо събитие на днешния ден и понеже като че ли не сме говорили достатъчно за този голям човек в историята на списанието, решихме за редно да попълним тези липси както подобава. Ето защо с днешния, рождения ден на Лем, възкресяваме позабравената си инициатива за тематични седмици и започваме седмица на Лем. Както винаги, приятно четене!

разбира се, портретът е дело на Salix