FLC_site_logoThe Тeaser

Представи си, че влизаш в двора на триетажна тухлена къща и каменно стълбище те отвежда до дървената входна врата, с метални извити дръжки. Влизаш през нея и се озоваваш в помещение като от Средновековието – маси и столове, разхвърляни върху дървения под, стени като от камък, тезгях, зад който те очаква мечтаният ейл. В дъното виждаш врата към друга стая, през която се вижда стена с огромна библиотека, дочуваш гласове – може би представят нова книга от все още неизвестен български писател. Слизайки по стълбите към долния етаж, потъваш в света на занаятчиите – от една стая се чуват ударите на чук върху метална повърхност, от друга – равномерното щракане на шевна машина. Надникваш и в трета, осеяна с вече готови костюми, оръжия, щитове, ризници; слънчева светлина се процежда през отсрещната врата, отвеждаща към двора, от който дойдохме. Но нека останем вътре още малко, съгласни?

The Story

Това е нашата представа какво ще представлява Фентъзи ЛАРП Центърът в бъдеще. През 2008-ма година се роди като училищен проект, а от 2011-а започнахме да работим заедно поthe_dream сбъдването на тази идея-мечта. През изминалите пет години се съсредоточихме върху разпространяването на информация за ЛАРП и защо е толкова яко хоби (още не знаеш? Виж тук или направо ни пиши!), разработихме и проведохме няколко куест-игри, подходящи за деца от 3 до 30 години (или повече, на колко се чувствате), гмурнахме се в литературните среди, за да разберем има ли писатели на фентъзи у нас, организирайки досега 8 конкурса за фентъзи разкази на различни теми. Оказахме се много приятно изненадани.

Напредвайки с идеите, които искахме да развием, променяйки малко и екипа, с който започнахме, стигнахме до момент през 2015-а година, когато се заехме с цялостно обновяване на сайта. Целта беше не само да сме в крак с модните тенденции в уеб дизайна (може да сме старомодни, но не и закостенели), но и да разполагаме с по-големи технически възможности за следващия ни голям проект (spoiler по-долу).

The Real Trailer

След дългоподготвяното обновяване на сайта се съсредоточихме върху споделянето на нашите впечатления от филми, сериали и книги, предимно във фантастичния жанр. Четейки статиите на екипа ни, имай предвид, че винаги сме отворени за всеки желаещ да разкаже за някоя хубава книга, игра, инициатива, дори съвети как да си направим костюм за ЛАРП или пък друго фентъзийно проявление.

Trailer 2

the_shopПоддържаме календар за предстоящи фестивали, представяния на книги, ЛАРП-игри в България и по света, конкурси за писатели и художници, състезания по настолни игри и много други. Макар да се опитваме да сме в крак с всичко случващо се наоколо, при толкова много събития каним и приемаме радушно всеки, който желае да сподели за подобно събитие – чрез ето тази форма на сайта и кратка проверка от наша страна. Организатор или само фен, спокойно може да публикуваш събитие, което те интересува – така ще достигне до повече почитатели и може би до нови приятели?

Spoiler (beware!)

По данни от последния план-график, наесен предстои да пуснем онлайн магазин за ръчноизработени изделия и собствено литературно творчество. Магазинът ще бъде отворен за всеки, желаещ да продава собственоръчно изработен инвентар, подходящ за ЛАРП-игри; изделия, подходящи за възстановки; други дрехи, аксесоари, бижута; изделия от керамика, стъкло, дърво и други материали; уникални старовремски (a.k.a vintage) изделия. Писателите или художниците, които творят в жанровете фентъзи, научна фантастика или хорър, ще могат да продават собствени книги, сборници и картини. На нас, като любители на ЛАРП-игрите (на които рядко, но се случва да им липсва време сами да си изработят инвентар) и като почитатели и поддръжници на българското творчество (за излизането на което понякога разбираме твърде късно или трудно откриваме от къде да се сдобием с него), един такъв магазин определено ни липсва. Ако на теб също, и особено ако изработваш изделия или издаваш творби – пиши ни още сега.

Last 10 Secondsthe_magic

Към всеки читател, стигнал до тук: „Благодарим ти, ще се радваме да се запознаем! И помни: Магията е в теб!“

Credits

Специални благодарности на the super cool & awesome friends от ShadowDance, които ни поканиха да споделим повече за нас, и да се насладим на всички други общности от фенове на любимия ни жанр, Фентъзито!


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Тази седмица ви представяме изпълнения с творческа енергия Фентъзи ЛАРП Център, представен от един от основните му двигатели, Кристиана Тошева. Приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.