Ако се колебаете какво да гледате тази есен, приготвили сме ви кратък списък с фантастичните и хорър заглавия на британско-американския екран, които евентуално да ви вдъхновят. За удобство, сериалите са разделени в условни категории: Най-очаквани (строго субективно, разбира се), Пътуване във времето, Хорър и Дистопия.landscape_uktv-black-mirror-s02-be-right-back-7[1]

Преди да се впуснем към списъка, отваряме една кратка скоба и за новия сериал на Хю Лори Chance, за който може и да няма място в списък с фантастични сериали, но пък Хю Лори е фантастичен и заслужава най-малкото споменаване!


Най-очаквани


Тук вече ви представихме някои от най-вълнуващите за нас проекти, сред които нямаме търпение да видим Американски богове и Marvel’s Luke Cage. Към тях прибавяме още едно заглавие, което заслужава да се нареди сред „най-очакваните“:

Black Mirror, сезон 3

За какво става дума в Black Mirror, вижте по-подробно в ревюто на Claymore и текста на Moridin, но накратко сериалът обрисува тъмната страна на технологиите от близкото бъдеще. След два силни сезона, Netflix предвижда новият сезон да се състои от 12 серии, 6 от които ще бъдат излъчени на 21 октомври (за справка на феновете, на същата дата стартира и последният сезон на Дневниците на вампира).

На режисьорския стол освен Чарли Брукър ще видим още Уилям Бриджис, Майкъл Шур, Рашида Джоунс, Джо Райт, Джеймс Хоус, Оуен Харис и др.


Пътуване във времето


Не са малко сериалите, които този сезон ще ни занимават с така обичаните машини/пътувания във времето, като през 2017 бройката ще нарасне с още няколко (Making History, Time After Time). Неизчерпаемият Doctor Who освен с нов спиноф ще зарадва феновете с коледен епизод.

Class

cfmygv4w8aapjem[1]

През октомври по BBC Three ще имаме възможност да гледаме първия официален спиноф на Doctor Who за последните пет години – Class, с любезното съдействие на Патрик Нес. След като стана ясно, че е наричан още Британския Бъфи, надеждите за първи сезон с неговите 8 епизода, очаквано, се вдигнаха значително. Действието се развива в добре познатото от Doctor Who училище Коул Хил и главни герои са съответно ученици, които освен с ежедневните тийн проблеми, включващи училище, приятели, секс, родители и т.н., ще трябва да се справят с всякакви свръхестествени драми и вероятно да предотвратяват неколкократно края на света. Дали можем да се надяваме и на камео от Доктора?

Timeless

Timeless-TV-show-on-NBC-season-1-canceled-or-renewed-e1463361967783[1]

На 3 октомври NBC ще излъчи пилотния епизод от научно-фантастичната продукция Timeless. Необичаен екип от учен, историк и войник е по петите на престъпник, разполагащ с машина на времето, който се опитва да унищожи САЩ, променяйки ключови моменти от историята. Мда, трейлърът не трогва с оригиналност, втори епизод пък явно ще ни занимава за пореден път с бедния Линкълн и убийството му. Така че не е изненадващо колко много са скептиците, според които втори сезон няма да види бял свят. Ние сигурно ще му дадем шанс, все пак в екипа присъстват създателят на Свръхестествено Ерик Крипке, както и Нийл Маршал, режисирал един от най-любимите ни епизоди в Игра на троновеBlackwater.

Frequency

Frequency-TV-show-on-The-CW-season-1-canceled-or-renewed[1]

И в този нов сериал на CW прави впечатление присъствието на познати имена: създател е Джеръми Карвър (Свръхестествено), а пилотният епизод е написан от Брад Андерсън (Fringe). Сериалът е базиран на пълнометражен филм от 2000 г. със същото име. Премиерата е на 5 октомври, когато ще се запознаем с главната героиня – нюйоркската полицайка Рeйми Съливън. След като успява да се свърже по радиото с починалия си баща един ден преди смъртта му, тя се опитва да предотврати неизбежното, но ефектът на пеперудата обърква работата. За по-ясна представа, хвърлете едно око на трейлъра. Засега се предвиждат три сезона.


Хорър

Две заглавия ни хванаха окото – първото дава заявки за оригиналност и е определено като domestic horror, докато второто залага на добре познатото. Очакваме и вашите предложения в коментарите!


HIM

Fionn_Whitehead_HIM_star_ITV_supernatural_drama[1]

Неизвестно кога тази година британската ITV ще ни изненада с HIM – мини-сериал от три три части, който се фокусира около безименен 17-годишен главен герой (обръщат се към него само с местоимението за трето лице him). На прага на зрелостта, той трябва да се справи с развода на родителите си, но за капак животът му е допълнително усложнен от появата на наследствени свръхестествени сили.

Повече за сериала може да прочетете тук, но въпреки че звучи обещаващо, няма много информация за проекта.

The Exorcist

На 23 септември Fox и Рупърт Уайът (Планетата на маймуните) ще ни представят своя поредна версия на Екзорсистът, с участието на Джина Дейвис. Очаквано, става дума за млади девойки (+майка им) и техните вътрешни демони. Двама свещеници се захващат с нелеката задача да извадят тези демони наяве. Дали и как ще се справят и ще ни стреснат ли достатъчно, остава да видим след броени дни. Трейлърът поне изглежда прилично, а първите два епизода носят звучните заглавия And Let My Cry Come Unto Thee & Lupus In Fabula.


Дистопия


Тук бихме сложили и Black Mirror, ако не си беше резервирал специално място в сърцата ни и съответно в категорията „най-очаквани“. Тук би било мястото и на втори сезон на Mr. Robot, ако беше излязъл някой и друг месец по-късно, че да влезе по-стабилно в есенната партида. (но пък сляпо вярваме, че колегата Ordo Malleus скоро ще ни изненада с още някое вдъхновено ревю по въпроса!). Хваща окото и продукцията Cleverman, макар също да попада по-скоро в лятната графа.

Humans, сезон 2

Untitled-1-7[1]

Humans е англо-американска копродукция, римейк на шведския сериал Real Humans. Очаква се втори сезон да бъде излъчен от Channel 4 към края на 2016, а от AMC през 2017.

Първи сезон започва със семейство Хокинс, което се сдобива със synth – робот тип домашна помощница, която кръщават Анита. Анита предизвиква у членовете на семейството различни реакции, като, разбира се, скоро става ясно, че е „различна“.

Сериалът, макар и да не звучи особено оригинално, получава добри отзиви от критиката, пък и трейлърът е твърде зарибяващ, така че смело препоръчваме. Освен това разглежда любими на екипа жанрови теми, свързани с изкуствения интелект, съзнание, свръх-интелект, закони на роботиката и взаимоотношения човек-робот, както и някои по-общи, като расизъм и класова принадлежност – с други думи, почваме го още днес!


И вместо да четете гръмки финални слова, изгледайте трейлъра на Westworld.  HBO и Джонатан Нолан си знаят работата и са ни забъркали изкуствен интелект с увеселителен парк, щипка уестърн и великия Антъни Хопкинс – коктейл, който ще ни поднесат на 2 октомври.

По материали от denofgeek.com