Най-голямото и популярно събитие, свързано с комикси, адаптации по тях, анимации и „гийк“ културата като цяло, приключи вчера. Както винаги на него бяха представени първи погледи към множество предстоящи филмови и телевизионни жанрови проекти, някои от които по-дългоочаквани от други, но почти всички звучаха достатъчно интригуващо, за да разпалят интереса ни.  А ето ги и тях, започвайки със сериалите.

Първият тийзър е от Marvel вселената и принадлежи на предстоящия сериал Luke Cage с познатия ни от Jessica Jones неуязвим гологлав бабаит в главната роля. При все че показва готин коридорен екшън, това което го за мен го прави култов, е изборът за музикален съпровод – Shimmy Shimmy Ya на покойния рапър Ol’ Dirty Bastard от Wu-Tang Clan. Шамарите които раздава Люк Кейдж на лошите, изглеждат много по-куул на фона на Oooh baby I like it raw, Ooh baby I like it raw.

Излезе и тийзър за Iron Fist, в главната роля брадясалия актьор на Лорас Тирел от Game of Thrones. Той ще играе Дани Ранд, богаташ, завърнал в Ню Йорк да се бори с престъпността след години отсъствие и тренировки в Тибет – където се е научил да фокусира чи енергията си в бойната техника на железния юмрук от името на сериала. Като за напълно незапознат с комиксовия оригинал човек като мен, тийзърът беше умерено интересен, макар и да не показва нищо особено.

Последният от тийзърите на Marvel сериали по Нефтликс е за Defenders, в който Джесика Джоунс, Люк Кейдж, Дани Ранд и Мат Мърдок/Деърдевил ще обединят сили срещу престъпността в Ню Йорк. За момента проектът е в етап на начална продукция, поради което и тийзърът се състои само от логота и надписи на фона на Come As You Are на Нирвана. За това което е, става.


Получихме и първия си по-подробен поглед към предстоящата телевизионна адаптация на Геймъновия роман Американски богове, която ще е дело на Браян Фулър, и при все че сигурно има да се доизглаждат и довършват неща по проекта, изглежда повече от добре. Особено добро впечатление ми направиха Рики Уитъл като Шадоу, Йън МакШейн като г-н Уензди и Емили Браунинг като Лора Муун. Кадърът с Игдрасил също беше разкошен.


Задава се и четвърти сезон на хитовия британски сериал Шерлок, който продължава там където свърши предният – с Мориарти привидно жив и на свобода. Тонът е силно драматичен и мрачен, което от една страна дава заявка за повече зрелища и съспенс дори и от предния сезон, но от друга страна ще ми липсват по-Холмсовите епизоди с по-лек тон и повече детективска работа.


За да преминем към филмите и да продължим с Marvel/Бенедикт Къмбърбач нишката, трейлърът на Doctor Strange изглежда доста добре, ако и сцените с преобръщащия се град да ми напомнят твърде много на Inception. Има обаче и няколко нови кадъра със страхотния Мадс Микелсен като злодея и с Тилда Суинтън като менторката на Доктор Стрейндж, както и много повече магия.

Трейлърът на Wonder Woman ме изненада много приятно с пъстрата си цветова гама, особено на фона на последните няколко филма от DC филмовата вселена. Хареса ми и хореографията на едноименната героиня в няколкото бойни кадъра, ако и сюжетът да изглежда като стандартна история тип Покахонтас. Ще се гледа.

Уви, трейлърът на Justice League изглежда доста вял в сравнение (чети: пълна трагедия – бел. Моридин) и си личи че са снимани няколко сцени в затворени помещения от кумова срама, преди да е започнал истинският снимачен процес, колкото да има какво да се покаже на изложението. Въпреки това Джейсън Момоа успява да изглежда яко като Аквамен (нещо което не мислех за възможно), а CGI ефектите използвани за Cyborg, са приятни за окото. За сега съм скептичен, но ще видим догодина.

Fantastic Beasts and Where to Find Them изглежда подходящо приказно, но и има по-реалистични елементи, които го разграничават от Хари Потър филмите. Въпреки антипатията ми към Еди Редмейн, мисля че добре предава завеяността на писателя Нют Скамандър. А кадрите с Ню Йорк от началото на миналия век са удачно правдоподобни.

King Arthur: Legend of the Sword явно ще е поредния филм в сюрията от реинтерпретации на митове и класически истории в скоро време. Режисьор е Гай Ричи и разбира се неговият Артур (Чарли Хънам от Sons of Anarchy) ще е отраснал на улиците (какви улици по това време?) дребен престъпник, който се оказва въвлечен в нещо хилядократно по-голямо от него. Шерлок филмите на Ричи ми харесаха, а и обожавам старите му гангстерски комедии, но от трейлъра ми лъхна силно на скучен фентъзи мишмаш и бутафория. Ще чакам филма със занижени очаквания (Wait, what?! Рууз Болтън и Петир Бейлиш от Game of Thrones + Джъд Лоу, Ерик Бана + силно Ричиева стилистика и епични CGI и саундтрак в трейлъра? Това ще е 100/10 поне! – бел. Моридин)

Kong: Skull Island също се числи към тази не-толкова-горда традиция и при все имена като Том Хидълстън, Бри Ларсън, Джон Гудман и Самюъл Джаксън в каста, изглежда като поредния абсолютно забравим летен филм. Не вдъхва доверие и фактът, че е от продуцентите на Годзила, в който легендарното чудовище се появи за има-няма 15 минути.

Като цяло се задава умерено интересни есенен телевизионен сезон тази година и летен киносезон през 2017, макар че ако наистина абсолютно ви е писнало от реинтерпретации, римейкове, рибуути и супергеройски филми, и искате просто добри оригинални екшъни или фантастики, едва ли ще бъдете очаровани.