Създател: Сам Есмаил

Сезони: 1

Формат: 10 епизода по 44 минути

В ролите: Рами Малек, Порша Дабълдей, Мартин Уолстрьом, Карли Чайкин, Крисчън Слейтър, Майкъл Гил

mr_robot_posterMr. Robot е моето събитие на годината по отношение на телевизионните продукции и се надявам със следващите няколкостотин думи да ви убедя в това, ако все още не сте чували за творението на Сам Есмаил, или изпитвате колебания дали да му дадете шанс.

Ще започна с достоверността на сериала, който ни разказва за Елиът Олдерсън (Рами Малек) и неговите две лица – експерт по информационна сигурност през деня и хакер-отмъстител през нощта. В течение на епизодите ще осъзнаете, че лицата на Елиът всъщност са много повече, но нека засега ограничим обхвата си. Преди да се изтеглите оттук с мисълта „компютърни простотии“, нека уточня няколко неща – сериалът забележително умело се разхожда по линията, която свързва добрата драма с умелото втъкаване на технически детайли от света на киберсигурността, което означава, че човек може (и почти ви гарантирам, че ще) се забавлява с него, дори ИТ познанията му да се ограничават до умелото ползване на Гугъл и Фейсбук.

Възхитен съм как Mr. Robot поднася своите късчета информация, така че да почеше правилно хората с интерес в сферата, но не забравя, че е правен за масовата публика и не я третира като второстепенна. Няма да станете свидетели на злокобни инфодъмпове, в които героите обясняват всеки използван от тях термин, но по-мислещите зрители почти винаги ще могат да си създадат адекватна представа за какво си говорят човечетата на екрана. Темпото на основните линии не е удавено в компютърни специфики, но точно въпросните специфики, разпръснати с хирургическа точност из скелето на сериала, му позволяват да се издигне далеч над всички уж „хакерски“ помии (последно, бозата Black Hat с Крис Хемсуърт), които ни показват света на информационната сигурност като територия на магия и шаманизъм, където след няколко бесни екрана с „компютърен код“ всички пароли са разбити, всички системи – пенетрирани, и всяка тайна – разкрита.

mr_robot1Mr. Robot прави нагледна демонстрация на често пренебрегвана заплаха за информационната сигурност, а именно – социалното инженерство. Пренебрегвана, защото е тривиална, а тривиална, защото въпреки името си, социалното инженерство в общия случай е обикновена измама, не по-различна от тази, която телефонните шмекери практикуват с прословутите „баби по селата“. Както почти всички измами в почти всички сфери на съществуването ни, тя също е насочена към най-слабата брънка във веригата, хората. Тоест, изисква се жертвата – пряко или косвено – да помогне за своето прецакване. Или, тъй като си говорим за дигиталния свят, за своето „хакване“. С многобройни примери Mr. Robot онагледява, че лошите не се озовават някак магически на даден компютър, а собственикът му почти винаги сам ги пуска вътре. Разходка из съмнителни сайтове, инсталиране на подозрителни програми, използване на стар и/или неактуализиран софтуер, нехайство по отношение на това какви дискове, USB-устройства и всякакъв друг вид преносители на информация се поставят в компютъра, и може би най-важното – жестокото пренебрегване на опасностите от споделянето на лична информация и житейски детайли в глобалната мрежа.

Бих стигнал дотам, че да нарека сериала образователен, защото той може би ще постресне някои хора и ще ги накара да преосмислят навиците си в Мрежата. Интернет е неописуемо богатство, но едновременно с това в никакъв случай не е безобиден пясъчник, в който всички са дечица с добри намерения. И докато ние щастливо пускаме снимки на любимата си храна, любимите си барове и любимите си хора, публикуваме каква ли не нужна и (основно) ненужна информация за битието си, споделяме лични подробности за щяло и нещяло, някъде трябва да светва сигнална лампичка „наистина ли искам светът да знае за това?“ Както гласи лафът – веднъж в Интернет, завинаги в Интернет.

mr_robot3Разбира се, не всичко в Mr. Robot трябва да бъде приемано за чиста монета и често сериалът използва художествена хипербола, но огромна част от „хаковете“ на системи (и хората зад тях) са базирани на реални вектори на атака, които в една или друга степен са били използвани в истински сценарии и са нанесли истински щети. Това ще рече, че въпреки преувеличенията и пропускането на определени елементи, принципите на атака и защита са удивително правдоподобни.

Оставяме настрана техническата част и продължаваме с качествата на Mr. Robot. Една от най-силните страни на сериала е изумително подбраният актьорски състав. Изумително е точната дума, защото въпреки сериозното количество актьори в главни и второстепенни роли, буквално всички те са написани и изиграни феноменално.

Рами Малек просто живее в кожата на интелигентен, зависим от морфина, побъркан и антисоциален ИТ професионалист. Вътрешните му монолози и разговори (със себе си? с мен? с вас?) показват плашещо разбиране за процесите в човешкия мозък и причинно-следствените връзки около думите, чувствата и действията на околните. Анджела Мос (Порша Дабълдей) e най-добрият (и горе-долу единствен) приятел на Елиът и работи в същата фирма за сигурност, където трябва да се справя със собствената си неувереност и подводните течения на сексизма. Тайрел и Джоана Уелик (Мартин Уолстрьом и Стефани Корнелиусен) са зловеща северняшка двойка, обсебена от издигането на Тайрел по корпоративната стълбица, на всяка цена и с всякакви средства. Доста ми напомниха за Франсис и Клеър Ъндърууд (Кевин Спейси и Робин Райт) в също прекрасния сериал Къща от карти. Дарлийн (Карли Чайкин) e изчанчена и чаровна хакерка с провокативно поведение, от която можете да очаквате всичко, а самият господин Робот (Крисчън Слейтър) е дори по-изкуфелият лидер на цялата хакерска група. Не знам къде да спра, наистина, защото ако трябва да изброявам колко истински и човешки персонажи са психиатърката Криста (Глория Рубен), шефът на Allsafe Гидиън (Майкъл Гил), съседката на Елиът и негова снабдителка на наркотици Шейла (Франки Шоу), бандитът философ Фернандо Вера (Eлиът Виляр), или пък подобието на мъж Оли Паркър (Бен Рапапорт), няма да остане място за нищо друго.

mr_robot2Заснемането на сериала също заслужава адмирации, а твърденията на Есмаил, че се е вдъхновявал от Скорсезе, Финчър и Кубрик определено не кънтят на кухо. Намиганията към Шофьор на такси, Портокал с часовник механизъм и Боен клуб дори не са само на визуално ниво, ами вплетени в сюжетните елементи и цялостния тон на сериала. Когато същата тази визия е съчетана със смазващата музика, дело на Мак Куейл, няма как да не изтръпнете. Напълно електронно звучене, извадено сякаш от някоя стара аркада, но мрачно, напрегнато, понякога избухващо в пилещ нервите моно-писък. А черешката на тортата е, че отново има страхотно усещане за мярка и определени сцени са съпроводени от абсолютна тишина, което допълнително натяга атмосферата.

Няколко думи за сценария и духа на самия филм. Предполагам няма да сгреша, ако кажа, че това е най-противоречивата черта на Mr. Robot. Накратко, историята е простичка – група хакери, подвизаващи се под името Fsociety (директна препратка към Anonymous обществото), се нагърбват да пречупят гръбнака на корпоративно чудовище, което според тях задушава човечеството в алчната си, нехуманна прегръдка. E Corp – или Evil Corp, както е наричана през цялото време – е нещо като дете на Уол Стрийт и Епъл, финансов и технологичен гигант с практически неограничени възможности, който не се свени да ползва целия властови и паричен потенциал на свое разположение, за да разширява влиянието си и да замита под килима мръсните тайни. Темите, без съмнение, са актуални – извращенията на консуматорското общество, разпределението на световното богатство, съсредоточаването на власт в наддържавни образувания, превръщането на малкия човек в доживотен роб и други подобни, които може би смятате за конспиративни теории, а може би не.

mr_robot4Идеята за шепата бели мъже, които контролират съдбата на света, не е нова, идеята за своего рода революция срещу тях и установения от тях ред – също. Този път обаче вместо вили или пушки, революционерите използват мощни компютри и фиброоптични влакна. Целта им е глобален колапс на финансовата система, който ще доведе до освобождаването на обикновените хора от безкрайния низ дългове и ще изравни възможностите. Разсъжденията дали тази идея е красива и справедлива или висша форма на наивитет и глупост оставям на вас, но основните критики към сериала биват отправяни именно по тази ос. Крайно ляв, твърде либерален (или „толерастки“, както е модерно е по нашите ширини), популистки – все определения за Mr. Robot от обратната страна на барикадата. Истина е, че сериалът засяга някои отворени рани в съвременните общества и идва в момент, когато социалното напрежение в тях категорично расте. На видимия хоризонт обаче няма решения, а нашият протагонист Елиът Олдерсън е пленник именно на тази социална фрустрация, невъзможност за откриване на собствен път и усещане за апатия и безсмисленост, граничещо с нихилизъм.

mr_robot5Mr. Robot е прекрасно заснета гледна точка. Може би няма да бъде вярната за вас гледна точка, както не беше за мен, но е несъмнено интересна такава и десетте епизода на задъхана информационна и корпоративна война едва ли ще ви оставят безразлични. Дори само това оправдава гледането на сериала, но отвъд завесата на социалния коментар, отвъд „голямата картина“ и „ултимативния хак“, ви очакват плеяда интимни, човешки моменти, поднесени от счупени и залепени с различна степен на успех персонажи. Трогателно… и малко плашещо.

Оценка: 8/10