Жанр: фентъзи, романтика, драма

Студио: CoMix Wave Films, Story Inc.

Формат: Пълнометражен

През 2016 г. Макото Шинкай пожъна огромен успех с филма си Your Name., който се превърна в най-касовия аниме филм в историята, като задмина дори класиките на студио Гибли Spirited Away и Howl’s Moving Castle. След такъв невероятен феномен светът напълно естествено с притаен дъх очакваше следващия проект на Шинкай и той се появи на бял свят три години по-късно със заглавието Weathering with You.

Официалната премиера се състоя в Япония през юли 2019 г., но американската премиера бе почти шест месеца по-късно (17 януари 2020 г.), тъй че за западния свят филмът бе недостъпен до съвсем скоро. На пръв поглед Weathering with You е достойно продължение на мега успешния си предшественик Your Name., като се нареди на шесто място в класацията за най-касови аниме филми в историята, а в сайтове като Rotten Tomatoes и MyAnimeList рейтингът му е завидно висок. Заслужено ли е обаче мястото му сред великите аниме филми, които ще останат в историята, или имаме класически случай на проект, известен само заради гениалния си предшественик?

Е, аз точно изгледах Weathering with You и мнението ми е, че филмът е като пластмасовите макети на храни, които японците слагат по витрините на ресторантите си – красив и съвършен на пръв поглед, но всъщност не става за ядене. Моля ви, преди да си причините преплитане на червата с това изящно парче пластмаса, прочетете ревюто ми и се замислете искате ли наистина да жертвате 1 час и 54 минути от живота си за този бездиханен филм.

Weathering with You проследява историята на Ходака Моришима, който бяга от дома си на малък остров и отива в Токио. Там той се опитва да си намери работа и някак да започне нов живот, но никъде не искат да наемат малолетно момче, защото е незаконно. В края на краищата го приютяват в едно офисче, което се занимава с писане и редактиране на статии и Ходака получава задачата да напише материал за феномена Hare onna – градска легенда, която говори за момиче, способно да променя времето, като докарва слънце дори когато вали дъжд.

Така, всичко дотук изглежда наред с историята и може би дори ви звучи доста интересно, но работата е там, че филмът не успява истински да разгърне своята първоначално добра идея. Един от основните проблеми е, че всички герои страдат от „правя това, защото сюжетът трябва да върви някак напред“ – държат се нелогично, а мотивите им никога не биват обяснени и показани, така че да можем истински да разберем изборите им. Може би най-яркият пример за това е, че така и не разбираме защо Ходака е избягал от къщи. Получаваме съвсем оскъдни трохи информация, че семейството му може би се държи зле с него, но нищо конкретно. Така че през целия филм не сме сигурни дали неговите отчаяни и рисковани действия (включително бягство от полицията и стреляне с пистолет насам-натам) са оправдани, или просто гледаме как някакъв хормонален тийнейджър се вихри из Токио. Случаят с главната героиня е абсолютно същият – тя и брат ѝ са сираци и не искат от социалните служби да им помогнат, защото… Защо? Така и не се разбира какъв е източникът на този страх от социалните, които просто искат две деца да не се затрият от глад. Изобщо филмът ни показва полицията и държавните служители като добри и загрижени хора, но нашите гаменчета ги мразят до мозъка на костите си и искат да са млади, свободни и бедни. Главната героиня, Хина, дори взривява със светкавица един камион, само за да не ги хванат и тази сцена ми се стори като поредното потвърждение, че това са група малоумни деца, които повече вредят на себе си и на света, отколкото помагат.

Като казахме вреда за света, нека преминем и към втория основен проблем на филма – неговото послание. Първо, то е много неочаквано и нетипично за японско произведение и второ, толкова е нелепо на фона на цялото действие във филма, че се чудя как изобщо им е дошло на ум. Основната част от сюжета на Weathering with You се фокусира върху ужасните дъждове, които се изливат върху Токио и желанието на Ходака и Хина да оправят времето, дарявайки слънце на изтерзаните жители на огромния град. С хода на действието обаче се разбира, че това не може да стане без някаква лична жертва и това е често използвано морално послание особено в азиатската култура – социумът е по-важен от индивида. Японците са хора, които винаги мислят за другите и са безкрайно жертвоготовни, когато стане въпрос за общото благо. В нашия филм обаче себичните малки тинейджърчета решават, че цяло Токио може да потъне под вода, стига тяхното лично щастие да се осъществи. Как така цял филм се притесняваш за съгражданите си и им помагаш, но накрая изведнъж решаваш, че някак вече не ти пука за тях?

И въобще целият този проблем с дъжда е доста смехотворен и труден за вярване. В началото на филма ни съобщават, че в Токио има нетипично дъждовно лято и толкова. По някаква причина това води до масово недоволство и паника, което е абсурдно. Аз съм била в Токио по време на дъждовния сезон и трябва да ви кажа, че на хората окото им не трепва, докато от небето буквално се изливат кофи вода върху тях. В Your Name. има много по-реална и страшна заплаха, която кара зрителят наистина да страда за героите и незаслужената им смърт.

Между другото персонажите от Your Name. се появяват като камеота в няколко сцени, чиято единствена функция е да начешат крастата на старите фенове. Мен лично ме подразниха, защото това е евтин начин да накараш хората да харесат филма и поредното доказателство, че в случая става дума повече за машина за пари, отколкото истинско творчество. Самият Шинкай в няколко интервюта отговаря на въпроса какво го е вдъхновило за филма с „Мислех какво ще се хареса на публиката“.

Weathering with You е пиршество за очите и истински урок по майсторство в анимацията, както само Шинкай я може. Но това е филм, който не успява действително да докосне сърцето на зрителя, нито пък да предаде някакво смислено послание.

Оценка: 6/10 (правда за Токио!!)