Жанр: Супергерои, прикючение, комедия, шонен

Студио: Bones

Формат: 4 сезона, 88 епизода по 24 мин.

С четвъртия си пореден сезон, който тече в момента, My Hero Academia е една от най-успешните шонен поредици през последните години. Интересно е, че авторът на мангата, Kōhei Horikoshi, всъщност има две други произведения преди това, които също вървят в Weekly Shounen Jump, но не стават никак популярни. Horikoshi дори казва, че след втората си спряна манга бил толкова депресиран, че мислел като цяло да се откаже от тази професия. Все пак намира сили да продължи и в новия си проект вкарва елементи от дългогодишната си страст – американските комикси. Той е наистина запален фен, както личи от внушителната колекция от фигурки на супергерои, за която всеки Марвел фен би си продал душата на дявола. Очевидно манията му по западните комикси не е била напразно, защото мангаката идеално улавя есенцията на супергеройските истории – това, което ги прави толкова популярни, продаваеми и приятни за гледане. Въпреки че супергеройската формула е правена до втръсване, трудно можем да устоим на историята за слабия, но морално извисен персонаж, който спасява всички и открива силата си.

My Hero Academia се развива в свят, където почти цялото население има специални сили, които се наричат quirks. Някои хора използват специалните си сили за добро, но има и такива, които правят престъпления и нараняват другите. За да може обществото да се бори с тези силни престъпници, се появява официална организация на героите, които да пазят слабите и да бранят справедливостта. Нашият главен герой, Izuku Midoriya, е част от двайсетте процента човешко население без специална сила. Въпреки това той е очарован от супергероите и мечтае един ден също да стане такъв, по подобие на своя идол, най-великия герой All Might. Midoriya кандидатства в престижното училище за герои и това е началото на мъчителния му път към заветната титла на истински герой.

Арката, която тече в момента, ми е най-любимата и според мен една от най-добре написаните, защото тонът е доста по-сериозен и мрачен в сравнение с предходните. Тук не се фокусираме чак толкова върху училищния живот на Академията, а надникваме в света на професионалните герои и реалните проблеми, с които те се справят. Докато учениците чиракуват във фирмите на известни герои, те се сблъскват с нов вид нелегален наркотик, който увеличава силата на quirk-овете, което, както можете да си представите, е много опасно. Стига в сезона да няма повече филъри като първи епизод, мога да гарантирам, че ще бъде много вълнуващ.

Една от най-очарователните части на шоуто са именно различните quirk-ове на всеки герой. Историята изисква суперсилите им постоянно да се развиват или героите да откриват нови начини, по които да ги ползват, като така еволюират. Това увеличаване на силата на персонажите винаги върви ръка за ръка с израстването им като характери и развитието на личните им истории. В края на краищата, единствено чрез себепознание и приемане на слабите ни страни можем да развием напълно потенциала си. Най-очевидна е мъчителната борба на Midoriya да овладее непосилния quirk One for All, но съдейки по популярността на героите сред феновете, май ни е по-забавно да гледаме Todoroki с неговите daddy issues или пък Bakugou и очеизвадния му проблем с агресията.

Като всяко супер популярно шоу и My Hero Academia търпи много критика, че славата му е незаслужена, защото сюжетът не е чак толкова оригинален, героите са стандартните стереотипи в жанра и като цяло всичко в него е вече правено. Без съмнение My Hero Academia не може да се похвали, че е открило топлата вода в шонена или че има някаква невероятно оригинална идея, но според мен не му е и нужно. (Историята е почти едно към едно с американския филм Sky High от 2005 – може да гледате това видео и да се посмеете). Въпреки че нестандартните неща понякога са интересни, няма нищо лошо в аниме, което просто е много качествен представител на жанра си и не бяга от него, а напротив – прави всичко по правилата, но пък го прави ужасно добре.

Едно от най-важните неща за всеки шонен е да е надъхващ и енергизиращ, а My Hero Academia тук се справя перфектно. Въпреки че сулю и пулю гледа шонени, защото са най-популярният жанр, не трябва да забравяме, че неговата оригинална таргет група са момчетата. А те обикновено искат нещо с лесно смилаем сюжет, който да има много кютек, шарени и запомнящи се герои и по възможност смях. Ако сетингът е в училищна обстановка – още по-добре. Midoriya е герой, с когото лесно се идентифицираме и ни дава възможност да изживеем вечната момчешка мечта от слабаци да се превърнем в най-доблестните и могъщи герои.

Нямам какво повече да кажа за My Hero Academia, защото е от онези анимета, направени да им се радваш, а не да ги анализираш. Ако трябва да го оприлича на нещо от реалния свят, то бих казала, че е като голям бургер с порция топли пържени картофки. Може би не е много засукано или пък полезно за теб… но си толкова щастлив, като го ядеш! Ако имате нужда от доза младежки ентусиазъм и разтоварващо чупене на крайници, то гледайте анимето и се веселете на воля!

Оценка: 7,5/10