Жанр: Свръхестествено, комедия, мистерия, романтика

Студио: Lerche

Формат: 12 епизода по 24 мин.

Toilet-bound Hanako-kun е едно от най-добрите аниме заглавия, излезли през 2020-а, но е възможно зимата да не сте му обърнали внимание и затова съм тук, да ви разкажа по-подробно за него!

Историята на Toilet-bound Hanako-kun е базирана на известна японска градска легенда за дух на име Ханако, който обитава женските тоалетни в училищата. Според легендата духът принадлежи на момиче, което е загинало трагично и може да го призовеш, ако почукаш три пъти на вратата на третата кабинка. Туистът в нашето аниме е това, че Ханако е момче и не е обикновен дух, а пазител на баланса между човешкия свят и този на свръхестественото.

Главната героиня на име Нене Яширо призовава Ханако с молбата да ѝ помогне да се събере с момчето, което харесва, но след серия от злощастни обстоятелства Яширо става асистентка на Ханако. Общо взето сюжетът е сравнително епизодичен и във всяка серия героите се занимават да разрешават различни мистерии в училището, като се справят с развилнели се свръхестествени създания.

Въпреки че анимето има елементи на мистерия и хорър, случаите не са особено заплетени или пък страшни (макар че от opening-а могат да ви побият тръпки). Не усещаме заплахите като твърде сериозни и целият сюжет по-скоро съществува като сцена, на която да се развиват отношенията между героите – именно те са едно от нещата, правещи Toilet-bound Hanako-kun толкова приятно за гледане.

Яширо и Ханако са в центъра на вниманието ни и срещата им се оказва съдбовна и за двамата. Яширо е решена да разбере кой точно е бил Ханако приживе и каква е трагичната му история. Отношенията им карат Яширо да претърпи трансформация и от лекомислена и глуповата, тя бавно става по-сериозна и отговорна своя версия, което проличава добре в последния епизод от сезона (втори сезон на шоуто все още не е обявен, но тъй като доби известна популярност, предполагам ще го получим). Самият Ханако – на моменти страшен, на моменти учудващо сладък – е изключително забавен персонаж за гледане и дори присъствието му прави обикновени сцени безкрайно увлекателни. Без съмнение заслуга за чара на персонажа има Мегуми Огата, която го озвучава и докарва идеалния меден глас за един антигерой.

Друго нещо, което прави анимето да изпъкне сред останалите, е неговият забележителен художествен стил, детайлни фонове и красива цветова палитра. По тези неща то доста се доближава до западната анимация и както казах в зимния обзор, на моменти може да ви напомни на Тайните на Гравити Фолс с неговата мистериозна светлина и цветове, идващи сякаш  от прозорци с витражи. Но тази красота е постигната на известна цена – много от феновете се оплакват, че сцените на анимето са твърде статични и липсва движение. Наистина Toilet-bound Hanako-kun на моменти изглежда повече като оцветени страници от манга, отколкото като истинско аниме. Мен това не ме подразни, защото по принцип предпочитам мангата пред анимето като формат, пък и в случая смятам, че тази статичност много се връзва с мечтателната атмосфера на историята. Но все пак ви предупреждавам, че ако предпочитате по-раздвижени анимета, е възможно Toilet-bound Hanako-kun да ви се стори доста „заспало“.

Запалените феновете на мангата също са недоволни от решението на студио Lerche да размести последователността на някои от историите (например в мангата цялата арка Адът от огледала се случва много по-късно) и доста да ги поокастри. Това донякъде разваля темпото и логиката на сюжета, а някои от най-въздействащите моменти губят първоначалния си замисъл. Наистина е жалко, че получаваме историята в такъв вид, но вероятно студиото се е опитало да се вмести адекватно в 12-те си епизода, като включи възможно най-интересните моменти. Мангата на Toilet-bound Hanako-kun излиза месечно, като всяка глава е по 30 страници и има предостатъчно място сюжетът да се развива на спокойствие, но аниме форматът е съвсем друга работа и изисква известно натъкмяване на историята. От друга страна, ако изобщо не сте запознати с оригиналното произведение, най-вероятно няма да забележите нищо нередно.

В края на краищата Toilet-bound Hanako-kun е една добра адаптация на страхотна манга, така че гледайте смело! Ако трябва да дам напълно честното си мнение обаче, ви съветвам първо да прегледате мангата, за да видите героите в целия им художествен блясък и да се прочетете историята им в правилната хронологичност, която е много по-въздействаща. Пък после се насладете и на анимето, което да облече в цвят и звук вече любимите ви герои!

Оценка: 9/10