Жанр: Мистерия, хорър

Студио: CloverWorks

Формат: 13 епизода по 23 мин.

Какво по-добро време от октомври, за да си пуснете аниме с мистериозен сюжет, викториански сетинг и главни герои, които са сенки? И без това най-вероятно сте изпуснали Shadows House пролетта, когато излизаше, защото тогава бяхме залети от други, доста по-популярни заглавия, като My Hero Academia, Tokyo Revengers, римейка на Shaman King и какво ли още не. Пропускът ви е напълно приемлив и сега е времето да си наваксате – анимето направо е създадено за хелоуинско хорър бинджване!

Историята ни запознава с Емилико, жива кукла, чиято единствена роля е да служи на своята сянка господарка на име Кейт. Двете живеят в мрачно викторианско имение, където всички останали обитатели са точно като тях – сенки, със своите кукли прислужници. Тази къща на сенките има строги правила, йерархия, както и различни ритуали, в които героите трябва да участват, ако не искат да ги сполети трагична участ. С всеки епизод разкриваме малко по малко тайните на мястото – защо децата аристократи не могат да излизат от стаите си, какво значи една сянка да „дебютира“, какво точно прави мистериозното кафе, което куклите са задължени да пият…

Анимето определено има своите зловещи моменти с промъквания посред нощите и чудовища, направени от сажди, но въпреки това не очаквайте да пищите от разни jump scares. Това, което прави Shadows House притеснително, са различни дребни подробности в сюжета и обстановката – например леглата на живите кукли, които всъщност са огромни кутии, наподобяващи ковчези. Самата Емилико в началото гледа на себе си като на предмет и дори няма собствено име, преди Кейт да я нарече така. Тази дехуманизация на прислужниците, промиването на мозъците им и цялата антиутопичност на имението е онова, което действително прави анимето страшничко.

Една от основните роли на живите кукли е да бъдат „лица“ на своите господари – да правят изражения и мимики, на които самите сенки не са способни, защото са плътна черна маса. По този начин прислужниците са огледала на господарите си, послушни марионетки, които нямат право да изпитват собствени чувства, да имат мнения или какъвто и да е характер. Естествено, двете главни героини, Кейт и Емилико, още от началото разбиват този модел на отношения между господар и прислужник и между тях виждаме уважение, разбиране и истинско приятелство. В хода на сюжета се появяват и други двойки герои, които се опълчват на системата и се присъединяват към Кейт и Емилико в тяхна борба срещу злото имение.

Анимето е базирано на манга от Weekly Young Jump, която следя от доста време, затова чаках с нетърпение да я видя екранизирана. Като цяло смятам, че студио CloverWorks са уловили атмосферата на оригиналния материал и готовият продукт определено е приятен за гледане. За жалост, това студио има неприятния навик да променя оригиналните сюжети, като в процеса се губи голяма част от развитието на персонажите, логиката в последователността на събитията и темпото, от което толкова много зависи напрежението в повествованието. Ако се чудите кое друго аниме са омазали по този начин, можете да гледате втори сезон на The Promised Neverland (също с главни герои деца, които се опитват да избягат от зловещо място). Слава богу, тук нещата не са чак толкова катастрофални, като промените са дразнещи основно за феновете на мангата. Ако все пак последните три епизода ви се сторят малко на тъгъдък, а краят доста неясен – да знаете, че това е причината.

Като дизайн на героите анимето не е точно оригинално – всички са с големи очи и сладки изражения, както сме си свикнали. Останалите елементи обаче – бекграундите, дрехите, обзавеждането и дори мрачната цветова палитра – са доста готини и балсам за изтерзаните ни очи, свикнали на всякакви аниме издевателства. Бих казала, че анимацията има западен привкус, така че Shadows   House може да се понрави дори на зрители, които по принцип не харесват типичната аниме естетика. Саундтракът също пленява, особено opening-ът, който е инструментален, а сцените в него много добре визуализират обречения театър, който живите кукли и сенките са принудени да играят всеки ден.

Съветвам ви да дадете шанс на Shadows House, особено ако сте от хората, които цяла година чакат Хелоуин да дойде! И в случай че историята ви спечели, задължително продължете с мангата – имението на сенките крие в себе си още много тайни, които чакат да ги разкриете!

Оценка: 7/10