Жанр: екшън, комедия, мистерия, свръхестествено

Студио: Bones

Формат: 3 сезона (общо 36 еп. по 23 мин.)

Bungou Stray Dogs е аниме адаптация на манга със същото име, написана от Kafka Asagiri и илюстрирана от Sango Harukawa. Героите са кръстени на известни японски и чуждестранни писатели и суперсилите им са с имената на най-известните им творби.

Главният персонаж, Atsushi, е стандартният герой тип Хари Потър – идва някакво детенце отнякъде (разбира се, трябва да е сираче, изгонено от сиропиталището си) и притежава огромна сила, за която не подозира. Какво прави в първи епизод това детенце – гладно и жадно броди из йокохамските улици, чудейки се какво ще прави с живота си от сега нататък. Докато събира смелост да открадне парите на първия срещнат, забелязва, че по течението на близката река се носи човешко тяло. Atsushi се втурва да спасява удавника – не е кой да е, а Dazai, другият главен герой, около когото ще се върти всичко. Dazai обаче не иска да бъде спасен. Той е обсебен от идеята да се самоубие и в хода на цялото аниме представя тази иначе сериозна тема по доста хумористичен начин. Напомня ми за едно аниме от скандалните ученически години – Sayonara Zetsubou Sensei, където главният герой също се опитва да се очисти (ако не сте го гледали – гледайте го, много е лудо).

И така, Atsushi се оказва посвоему осиновен от Armed Detective Agency, където работи откачалката Dazai. Тази агенция има за цел да разрешава по-заплетените и мистериозни случаи, с които полицията не може да се справи. Като погледнем името на самата агенция, си мислим, че би трябвало да се състои от детективи, нали така? Е, всъщност не точно! Това са една тумба странни хора, които на пръв поглед изобщо не трябва да са там. Dazai – самоубиецът, Kunikida – учител по математика с много високи идеали, Yosano – садистична докторка, Kenji – някакво фермерче, Tanizaki брат и Tanizaki сестра, които изглежда се обичат много (if you know what I mean), единственият истински детектив – Rampo, и Fukuzawa – супер сериозният им шеф, който изглежда като самурай. Но все пак тези хора имат нещо общо – всичките са със супер сили. Техните заклети врагове са Port Mafia, които управляват подземния свят на Йокохама.

Първия сезон започва мудничко и е нужно малко търпение от страна на гледащия, за да може да го довърши. Отделя се повече време за представяне на отделните герои и това като че ли краде от времето за развитие на самия сюжет. За старт на втория сезон авторите са избрали да ни изненадат с една интересна ретроспекция, която ни разкрива повече за живота на Dazai преди той да стане част от агенцията. Това връщане в миналото дава дълбочина на самия герой и ни позволява да се уверим, че Dazai не е просто самоубийственият маниак, когото всички познаваме от първия сезон. След ретроспекцията продължаваме в нормалния ритъм на събитията, а именно великите битки на детективите и мафиотите.

Преди няколко дни пък завърши и третият сезон на Bungou Stray Dogs, още пресен и топъл, като хляба, за който се редят бабите сутрин. Само че вместо баби са млади момичета, и вместо за хляб се редят за нова порция от най-популярния ship* в анимето. Става дума разбира се за Dazai и Chuuya, един от главните мафиоти. Е, в началото на трети сезон фенките получават сериозна доза материал за фантазиите си чрез ключова ретроспекция, представяща ни предисторията на Dazai и Chuuya, преди да станат партньори (в работата, дишайте спокойно). Въпреки очевидния фенсървис, въпросната ретроспекция всъщност ни дава свежо и забавно начало, което да омекоти прехода към по-сериозните проблеми пред героите – Armed Detective Agency и Port Mafia са поставени пред дилемата дали да се съюзят в името на общото благо, или да се изправят един срещу друг и „който оцелее“.Обратно на темата за фенсървиса, забележително впечатление прави и стремежът на авторите да ни показват героите надупени, а не по-малко дразнещ похват са и безкрайно близките кадри към лицата на героите, които ги правят да изглеждат като шарани, хванати на тясно. Но ако се абстрахираме от това, артът на анимето е просто страхотен. От начина, по който са нарисувани героите, и самия им дизайн, до пейзажите, които ни се разкриват, особено в най-драматичните сцени. Ключови за Йокохама места са изобразени с такъв изключителен детайл, че веднага ти се приисква да отидеш там. Всеки път, когато главните герои взимат съдбовни решения, задължително цялата сцена се променя. То не са залези, вятър в косите, ярки цветове, които обгръщат всичко наоколо… Красота!

Bungou Stray Dogs е аниме, в което сериозното и абсурдното вървят ръка за ръка. Хубавото на подобно съчетание е, че не те удря право в емоциите с всеки нов епизод, без да ти дава време да си поемеш въздух. Анимето не е и от онези, които са пълни със смешки и глупости и нищо съществено. Съвсем спокойно можеш да проследиш развитието на героите и да ги почувстваш близки до себе си. Това, което можете да очаквате, е много смях, неочаквани обрати и умерена доза як екшън. Определено първият сезон не е достатъчен, за да те направи фен, но ако продължиш нататък, шансовете стават големи. Аз поне очаквам следващите с нетърпение и ако може още Chuuya, няма да се оплача. Този мъж открадна сърцето ми!