Жанр: Исекай, комедия, приключение

Студио: 8bit

Формат: 24 епизода по 23 мин.

That Time I Got Reincarnated as a Slime е поредната адаптация на серия младежки новели и още едно попълнение в модерния в момента исекай* жанр. За разлика от останалите си събратя обаче, Reincarnated Slime не се опитва да оригиналничи с някакви странни добавки и извъртания на типичните исекай тропи. Вместо това анимето залага на клишетата, но ги представя така смешно и увлекателно, че чак ни изглежда оригинално.

В първи епизод се запознаваме с Миками Сатору, 37-годишен работник във фирма, който загива в инцидент. Вместо да се гътне безвъзвратно обаче, той се преражда в напълно непознат магически свят и то в доста неочакван вид. От всички неща, в които можеш да се преродиш, пихтия определено не е на челните места, но главният герой бързо разбира, че не е напълно безполезен. Кашестото му телце може да поглъща всякакви неща и да придобива силите на изяденото. След като замезва всички магически кристали от пещерата, където живее, както и няколко чудовища, нашата пихтийка изведнъж вече не е никак жалка и безполезна. Напротив – оказва се доста силна и почти непобедима. Оттам нататък Римиру Темпесто (новото име на пихтията) се захваща да изучава новия свят, в който е попаднал, да се запознава с обитателите му и да се опитва да намери своето място в него.

В началото може да ви се стори, че Римиру не е типичният исекай протагонист, който е легендарен и готин, но пихтийката доста бързо се издига в йерархията, така да се каже. Само след няколко епизода, благодарение на магическите си сили, Римиру се оказва предводител на малка колония гоблини, като към подчинените му скоро се присъединяват и огромни вълци, демони и какви ли не други твари. Анимето много напомня на стратегическите игри, в които си строиш държава, като Civilization и Age of Empires. По същия начин Римиру прави малкото си селце все по-развито и по-голямо, добавя към него нови същества, започва да установява връзки със съседните кралства и така нататък.

Именно това разнообразие на персонажи, раси и ако щете дори пейзажи е едно от най-увлекателните неща в анимето. Буквално няма фантастично същество, което да е подминато – дракони, елфи, джуджета, гоблнини, демони, дриади, огромни вълци, орки и дори говорещи гущери – каквото се сетите, всичко има. Това обаче не ни оставя с лошо впечатление тип „манджа с грозде“, а по-скоро поддържа изследователския, весел дух на шоуто. Защото една от основните идеи на Reincarnated Slime е, че няма добри и лоши същества, просто всички се опитват да оцелеят и някак да съжителстват заедно. Римиру е поддръжник на тази пацифистка идея за мир между расите и неговата държава е олицетворение на това.

Визуално анимето също има с какво да се похвали. Дизайнът на героите е приятен за окото и лесно запомнящ се, в типичен мейнстрийм аниме стил. Когато едно същество става по-силно (вдига левъл един вид) дизайнът му също се променя и e доста забавно да гледаш как мъжете стават все по-нацепени, а жените все по… ъм, женствени. Бойните сцени също също са анимирани много качествено и имат подобаваща зрелищност.

Естествено анимето може да ви се стори и малко празноглаво и лишено от дълбочина и ще сте напълно прави. Но самият замисъл на Reincarnated Slime не е да ви предизвиква интелектуално, а да ви разтовари и разведри, тъй че няма смисъл да го критикуваме за това. Нещото, което повече може да ви подразни, е колко лесно се разрешават всички конфликти и как се натрупва напрежение и хайп за някой страшен опонент само за да бъде победен бързо и антикулминационно. Може би се опитват да направят Римиру малко като Сайтама от One Punch Man, но според мен не е никак сполучливо. Надявам се във втори сезон (обявен за 2020 г.) най-накрая да видя Римиру да се озори с нещо в безгрижния си живот.

Напоследък доста рядко срещам анимета от мейнстрийм жанровете, които да са толкова жизнерадостни и лесни за гледане. Не, че има нещо лошо главният герой да е с драматичен „гледам-в-далечината-докато-вали“ характер, но понякога всички имаме нужда от малко безмозъчен оптимизъм и сполучливи смешки. Едно прекрасно аниме, с което да се настроите на пролетна вълна!

Оценка: 6.5/10