Жанр: Всякакви

Студио: Всякакви

Най-накрая сте ваканция или отпуска от работа. Казвате си „Сега ще имам време да мързелувам, да си пусна някое хубаво аниме…“ Започвате да търсите, но всичко ви се струва скучно. Все същите клиширани шонен екшъни, все същите репетативни романтични глупости…

Иска ви се нещо ново, нещо странно. Е, имам за вас анимета, които са като глътка свеж въздух в задушаващия зноен август! Четете надолу и намерете своето шантаво лятно аниме!

1. Tsuritama (Fishing Ball)

Ще ви хареса, ако: сте рибар; обичате конспирационни теории; сте на път да колабирате от жега.

Климатиците може да разхлаждат тялото ви, но това не е достатъчно. Трябва и нещо за душата, ако ме разбирате. Тъкмо затова първата ми аниме препоръка е с морска тематика.

Yuki, главният герой в Tsuritama, е срамежливо момче, което се мести с баба си в Еношима*. Там среща Haru, който изглежда на неговата възраст, но твърди, че е извънземно, и по някаква причина винаги носи със себе си аквариум с рибка и воден пистолет. Към групичката се присъединява и съученикът им Natsuki Usami, който е много добър рибар. Вече може би сте се убедили, че анимето е странно, но нека все пак добавя, че има и таен агент с чалма, който има патица на име Тапиока. Не можете да си позволите екскурзия до Зона 51? Това аниме е добра алтернатива!

2. Saint Young Man

Ще ви хареса, ако: подозирате, че съседите ви не са нормални хора; сте атеист с чувство за хумор; сте вярващ с чувство за хумор.

Исус Христос и Буда идват на ваканция на Земята и наемат малко апартаментче в Токио, където се опитват да живеят като обикновени хора. Звучи обречено на провал, нали? Хазяйката им, както и купища произволни хора по улиците постоянно стават свидетели на различни чудеса, но нашите герои някак все успяват да замажат положението. От забавните тениски, които носят, до различните препратки към модерната култура – анимето постоянно има с какво да ви разсмее. Артът перфектно подхожда на веселият несериозен тон и ви гарантирам, че ще ви спаси от скуката, макар и за малко!

3. Shirokuma Cafe

Ще ви хареса ако: харесвате сладки животинки; като цяло сте огорчен от живота и искате да ви оставят на мира.

Доста анимации, които имат главни герои животни, са успешни (Bojack Horseman, Aggretsuko), така че не се отказвайте от анимето само заради това! Тези животни са доста по-убедителни като хора, в сравнение с огромна част от останалите персонажи в аниметата!

Кафене Широкума се държи от бяла мечка и е приятно място, което посещават както хора, така и животни. Сред редовните клиенти са сладка мързелива панда и саркастичен пингвин, които заедно със съдържателя често обсъждат разни житейски въпроси или пък се оказват в странни ситуации. Анимето е златна мина за забавни цитати и всеки втори скрийншот става за meme. Специално пандата е нещо като spirit animal на всички млади хора и ме радва безкрайно много.

4. The Devil is a Part-Timer!

Ще ви хареса, ако: обичате isekai; мразите isekai; хванати сте в капиталистическата машина.

Не знам дали има жанр reverse isekai, но ако има – това аниме попада именно там. Точно затова в таргет групата му спокойно влизат както любителите, така и враговете на жанра.

Да си могъщ лорд на демоните има смисъл, само когато си в свят, където има магия. Когато си на Земята, трябва да се примириш с положението и да работиш в Макдоналдс, че да не умреш от глад. Сатаната, след като се проваля да завладее своя свят с демонските си армии, бяга на Земята и започва нов живот тук, докато не открие начин да се върне в своя и да продължи пъклените си дела. Заедно с верния си слуга Alsiel живеят в миниатюрен апартамент и се опитват да свържат двата края, като на всичкото отгоре най-великият герой от техния свят Emilia идва да ги търси. Главният герой и сетинга като цяло може да ви напомни на One Punch Man – супер могъщ персонаж, който обаче е безсилен срещу всекидневния живот и има проблем да се впише в него.

Това аниме имаше известна популярност навремето, така че може и да сте го чували. Въпреки всичко по-вероятно е да сте го пропуснали покрай много по-гръмките и зрелищни шонен заглавия от последните години. Това лято е прекрасен момент да запълните пропуска!

5. Princess Jellyfish

Ще ви хареса, ако: имате странно хоби (колекционирате опаковки от бонбони или пък имате нездрав интерес към историчеси възстановки), обличате се така, че разстройвате семейството си.

За женската публика съм подготвила и едно романтично аниме. Ако някога сте го виждали, най-вероятно сте си казали, че е твърде особняшко, за да го гледате. Все пак главната героиня е маниак на тема медузи, а главният герой се облича като жена… Разбирам, че имате предразсъдъци към цялата работа. Подканям ви обаче да си сипете една лимонада и да се издигнете над закостенелите схващания. Princess Jellyfish е много сладка история, с цяла колекция от оригинални герои, които обикваш все повече с всеки изминал епизод. Ако в първите един-два епизода всички ви се струват като откачени психопати, в края на анимето вие ще сте част от куку групичката им. А и в края на краищата – живеем в 21 век, хора! Човек може да се облича както си иска и да не се срамува от интересите и хобитата си!

През 2018 излезе и телевизионна драма по историята, така че може да погледнете и нея, ако предпочитате игралния формат!

Non-Human Creature’s Wife

Ще ви хареса, ако: имате жълта книжка.

Извън списъка искам да спомена и още едно заглавие. Без да преувеличава, мога да кажа, че това е най-странното нещо, което съм гледала в скоро време. Нека още веднъж подчертая, че е извън списъка – гледайте го на собствен риск. Защо изобщо споменавам това аниме ли? Ами защото се хилих като идиот на него. Идеално е за пускане някъде към 3 през нощта, след като сте изпили няколко коктейла и вече се чудите каква глупост да направите. Вместо да си обръсвате веждите и да звъните на бившите, гледайте тази малоумщина. Анимето ще ви остави с повече въпроси отколкото искате, а основният ще е – как точно работи японският мозък, че да създаде това? Ако случайно гледате Non-Human Creature’s Wife, моля ви, споделете. Искам да знам, че не съм единствената, минала през това и запазила разсъдъка си.

Оценка: Втф/10