На 11 октомври в София започна поредното издание на кино-литературния фестивал Cinelibri, посветен на екранизации на литературни произведения.

Тази година в програмата му присъства „Дюн“ на Ходоровски, документален филм за неосъществения проект на аржентинския режисьор Алехандро Ходоровски да екранизира магнум опуса на Франк Хърбърт. Документалният филм разкрива мащабa на замисленото от Ходоровски, както и оригиналния визуален стил, предвиден за екранизацията, в чието изготвяне участват Дано О’Банън (Междузвездни войни, Зов за завръщане, сценарист на Пришълецът) и Ханс Гигер (Пришълецът). „Дюн“ на Ходоровски предизвиква блянове за това как щеше да изглежда кино-канонът на фантастиката, ако тази екранизация се беше случила.

В рамките на Cinelibri ще има прожекции и на Слугинята, нашумелия корейски еротичен трилър от Парк Чан-Ук (Oldboy), който вече се бяхме отказали да видим из български кина. Ще можем да гледаме на голям екран и Светлина между два океана с Майкъл Фасбендер и Алисия Викандер, един от любимите филми на Dr. Horrible за 2016 г.; както и Моят живот като тиквичка, с номинация за Оскар за най-добра пълнометражна анимация.От програмата на фестивала екипът ни си е набелязал още нидерландския Тонио; израелския Ще бягаш ли с мен?Измамените (за който София Копола получи награда за най-добър режисьор от фестивала в Кан), Изгубеният град Z (с Чарли Хънам), Предчувствие за край (с Шарлот Рамплинг и Джим Броудбент). Cinelibri продължава между 11 и 22 октомври 2017 г., а пълната програма ще намерите на сайта му.