Драги читатели, с радост ви поднасяме цели три нови вести от последния месец, дело на нашите приятели от Човешката библиотека. Не пропускайте да помечтаете малко с техния конкурс и да се потопите в едно от хубавите ъгълчета на родното фантастично творчество с новите им сборници.


Конкурс „Изгревът на следващото“

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ канят всички автори да участват в първия Конкурс „Изгревът на следващото“, с тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?
Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?
Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?
Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

Конкурсът „Изгревът на следващото“ ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

● По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.

● Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми.

Крайният срок за участие е 1 юни 2018.

Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: http://choveshkata.net/blog/?p=6668

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Новият сборник на ЧоБи

Двадесет и осмото издание в поредица „Човешката библиотека“ е задружният сборник „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“:

http://choveshkata.net/blog/?p=6602

Сборникът съдържа девет истории със снимкови илюстрации. Сред въпросите, които задават те, са:

  • Кого си заслужава да си спомняме?
  • Как можем да се разберем без думи? А с тях?
  • Какво им става на приятелите ни понякога?
  • Кога е подходящ момент да си кажем кривиците?
  • Как се четат тия приказки?
  • А злодеите? Де злодеите?
  • Това аз ли съм?
  • Колко думи ни спестиха трийсетината картинки?

„Какъв е смисълът?
Когато си зададеш важен въпрос, когато държиш да получиш отговори – създай си време и място за тях. Остави глъчта на света настрана. Нека светът си приказва; ти помълчи. Стани онази част от света, която ще чуе каквото няма да чуе никоя друга част.
Важен е всеки въпрос, на който не виждаш веднага, в същия този момент, отговор. Който усещаш, че има силата да те промени. Да промени как виждаш, как свързваш света, как усещаш.
За да стигнеш до истински отговор, създай такова време и място, които ти позволяват да бъдеш смела. Да имаш достатъчно смелост, за да мълчиш, когато пред теб се оформи първият отговор. Той е най-лесният; а ти си смела и знаеш, че нещо не му достига. Да мълчиш, когато те подминава; после вторият, третият… седемнайсетият. Да мълчиш в пролуките между тях, в празнините и пропастите, тогава, когато имаш най-голямата нужда да закрещиш, да ги изпълниш с вик, с песен, с каквото и да е – само да минат по-бързо, само по-бързо да те оставят на мира; само по-скоро пак да бъдеш сред свои, по-скоро пак да не бъдеш сама.
Истински отговор е онзи, който те оставя да мълчиш срещу цялата глъч на света и просто да се усмихваш. Да знаеш, че цялата глъч на света няма нужда от отговора ти, и това е добро, и има свой смисъл.
Замълчи, Юне. Послушай.
 
 Глъчта на света няма нужда от отговора ти, Юне. Тя има нужда да бъде изслушана, да почувства, че някой я е разбрал, че не е сама.
Помълчи. Слушай.
Не си сама.“

„Приказки за Юнаци и злодеи: втори“ излиза само в електронен вариант. Той e без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространява безплатно. Ако читателите пожелаят, те могат да подкрепят авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.

Сборникът се явява продължение на „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ и предистория на „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“.


Най-новият алманах ФантАstika

Тази пролет на хартия излезе и осмият по ред брой на фантастичния алманах на Тера Фантазия, а именно ФантАstika 2017. Редактори на алманаха са Александър Карапанчев, Вихра Манова и Калин М. Ненов, а съставител, предпечат и оформител – Атанас П. Славов.

http://choveshkata.net/blog/?p=6617

В уводната част екипът споделя за еволюцията в концепциите на изданието:

Например в раздела „Фантастология“ ще намалеят библиографско-обзорните и ще се засилят „забранените“ материали – или избягваните от фантастите теми:
* ескейпизмът, тоест бягството от действителността – доколко то е присъщо на научната фантастика, на фентъзито и хоръра;
* художествените способности на разказвача – достатъчно условие ли са те за фантастичното произведение, или има и форми на „проституиране“ с таланта;
*умишленото стимулиране на читателския инфантилизъм – чрез превръщането на приключението в задължителен канон и поучителната дидактика, заместваща истинската възпитателна функция на литературата.

В алманаха можете да намерите и препечатка на материала на Claymore от ShadowDance за сборника Spanish Women of Wonder. Изданието ФантАstika 2017 може да се поръча оттук или от съставителя Атанас Славов (на имейл at_slavov маймунка abv точка bg). Приятелската му цена е 12 лв. за черно-белия вариант или 13 лв. за варианта с осем цветни страници.