Режисьор: Рон Клемънтс и Джон Мъскър

Сценарий: Джаред Буш

В ролите: Аули'и Кравайо/Михаела Маринова, Дуейн Джонсън-Скалата/Момчил Степанов, Алан Тъдик

Искаше ми се Смелата Ваяна да ми хареса повече. Полинезийската култура ми е съвсем непозната и интересна, а и все пак филмът е рожба на Клемънтс и Мъскър, режисирали едни от най-любимите ми анимации (Малката русалка, АладинХеркулес). Но въпреки нестандартния сетинг и красиво изпипаната до най-дребния детайл визия, Ваяна често ми доскучаваше. Сякаш хората зад проекта са си написали домашното и са хвърлили всички сили върху отделните елементи, но щом е дошло време да ги споят в история, са се оказали изчерпани откъм енергия и вдъхновение.

Може би това не е толкова изненадващо, ако имаме предвид, че едва насред продукцията отговорните лица са преценили, че лентата има доста сюжетни проблеми и на помощ са извикани други двама режисьори, Хол и Уилямс (Big Hero 6), които да спасят положението. Между другото, перипетиите на филма не свършват с това и той трябва да се справи с още няколко бури преди да тръгне по големия екран. От една страна, полинезийците и специалистите по митология недоволстват, че един от главните герои – полубогът Мауи – е с наднормено тегло, а затлъстяването действително е проблем в региона. Освен това Дисни пускат в продажба хелоуински костюм Мауи: кафяво трико с татуировки, и съвсем предвидимо следват незабавни протести под наслов „Нашата кожа не е костюм“. От друга страна е, разбира се, и смяната на името на главната героиня, което внася допълнителни обърквания – в американската версия тя е Моана (океан), но в Европа много от страните решават да изберат името Ваяна (вода в пещера) заради съвпадение с търговска марка в част от страните (и съвпадение с името на порноактриса в Италия!)

След това леко негативно начало, веднага ви признавам, че Смелата Ваяна все пак има много с какво да впечатли – на първо място с достоверното и задълбочено представяне на народите и обичаите на тихоокеанските острови. Филмът ни въвежда в историята с помощта на баба Тала, която разказва оживено на група деца древна полинезийска легенда. Полубогът Мауи откраднал „сърцето“ на богинята-остров Те Фити, но огромното лавено чудовище Те Каа също искало безценния зелен камък и нападнало крадеца. При огнената атака обаче сърцето на богинята и вълшебната кука на Мауи, с която той се трансформира в най-различни животни, се изгубили сред морските дълбини. Докато сърцето не бъде върнато на Те Фити, бъдещето на полинезийските острови (а може би и на света) е обречено.

Така започва голямото приключение в живота на малката Ваяна (Аули’и Кравайо), дъщеря на вожда на острова Мотунуи. Въпреки че прадедите ѝ са били смели мореплаватели, от няколко поколения насам народът ѝ се е закотвил на острова и не мръдва извън рифа*. Ваяна обича страшните истории на баба си Тала и изпитва влечение към океана още от съвсем малка.

Ваяна на първа среща с океана

Океанът също я обича и всякак се опитва да я примами да поеме руля и да върне сърцето на богинята. Родителите на малката мореплавателка обаче са твърдо против нейните мечти за необятната водна шир и с годините тя се примирява с идеята за живот на сушата. Едва когато проклятието на сломената Те Фити достига живота на острова и рибата започва да изчезва, а дърветата да гният, Ваяна си дава сметка, че единственият начин да помогне на народа си е да се опълчи на родителите си. Тя решава да се вслуша в легендите на баба си и в това, което диктува сърцето ѝ, и тръгва на опасно пътешествие. Ще успее ли обаче:

1. да открие себе си?
2. да открие полубога Мауи?
3. да помогне на Мауи да открие изгубената си кука?
4. двамата да върнат сърцето на Те Фити и да спасят света?
(да, успява, но не сте го чули от мен…)

Ваяна и Мауи

Ако това описание ви е се е сторило дълго, трябва да ви предупредя, че и за гледане не е кратко – минава поне половин час от лентата, докато стигнем до отплаването на Ваяна. От една страна това забавяне дава нужното време за изграждане на пълнокръвна атмосфера, най-вече благодарение на внимателното представяне на местните култури. Също така измежду песните се обръща подобаващо внимание на образа на Ваяна и на изграждане отношенията ѝ с родителите и баба ѝ. Но от друга, началото се проточва твърде много и спъва плавното развитие на самата история. В един момент се усетих как изнервено се питам кога ли все пак ще започне пустият му филм.

За съжаление българският дублаж никак не помага по въпроса с песните и тяхната роля да раздвижат началото. През цялото време ми се струваше, че слушам класическите „мюзикълски“ изпълнения с безлични мелодии. Едва вкъщи си пуснах оригиналния саундтрак и разликата е колосална! Песните са всъщност много приятни, атмосферични и запомнящи се – макар и твърде начесто, както се шегува и Мауи с репликата си към Ваяна: „Ако запееш, ще повърна“. Музиката е колаборация между известни изпълнители от Океания, ветерана Марк Марсина („Грами“ за Тарзан) и главния „виновник“ за нашумелия мюзикъл Хамилтън, Лин-Мануел Миранда. Не е изненадващо, че резултатът е повече от чудесен, жалко, че на български трудно можем да му се насладим.

Глупавкият Хейхей, изкудкудякан умело от Алан Тъдик (това му е 5-и пореден филм за студиото)

Дисни от доста години вече се опитват уж да се разделят с някои стереотипи. Този път е буквално, с известна доза самоирония: полубогът Мауи нарича Ваяна „принцеса“, тъй като най-важните фактори са налице – носи рокля и е придружавана от смешен домашен любимец. Тя не е съгласна с това определение и разпалено спори с него, че всъщност е дъщеря на вожд. А колко по-лесно щеше да е, ако не беше ничия дъщеря, а обикновено момиче от острова? Дисни отдавна създават силни и независими героини от различни части на света, които проправят сами пътя си в живота, и наистина изглежда, че това демонстративно и не особено фино скъсване с „принцеския“ имидж не е особено уместно през 2016 г.

Всъщност Ваяна изглежда просто като събирателен образ на Дисни героиня в полинезийска опаковка: като поведение и комедийни елементи напомня Рапунцел; връзката с океана, желанието да се опълчи на баща си и да намери своя път в живота е на Ариел; борбеността, търсенето на истинското аз и фактът, че сама е готова да се изправи срещу много по-голяма сила, е на Мулан. Да, в сюжета няма заложена любовна история, но дори това не е нещо ново – така стояха нещата и с Храбро сърце и Мерида, а Замръзналото кралство вече веднъж ни впечатли с изместването на фокуса към сестринската обич. В крайна сметка гимнастиките на студиото изглеждат излишни. За мен Ваяна си е именно принцеса от новото поколение и в това няма нищо лошо.

Всъщност въпросът „какво се опитват да постигнат Дисни“ стои с пълна сила за целия филм. Сюжетът е прекалено предвидим и уморен дори за детска анимация и лентата не предлага нито особено завладяващи обрати или история, нито особено кадърно изведени поуки по подобие на прекрасния Зоотрополис. Съпътстващите герои са слаби преработки на вече познати такива от други творения на студиото, а динамиката между Ваяна и Мауи се разрешава и успокоява твърде бързо и прекалено безпроблемно, на фона на безкрайно протяжното начало.

Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че сред редиците на кокосовите пирати Какамора се крие един сладък Баймакс от Big Hero 6. За повече препратки,  тук

Ако филмът има наистина силна страна извън натрапчиво прекрасния саундтрак, то това е визията. Смелата Ваяна е истинска наслада – особено някои конкретни сцени, като например битката срещу Какамора (която се оказва готин реверанс към Mad Max: Fury Road) или срещата на Моана и Мауи с гигантския рак Таматоа. Анимацията е почти изцяло компютърна, донякъде с цел да бъде достойно представен един от най-важните за сюжета герои, а именно океанът. Той е игрив, бушуващ, спокоен, дълбок и съзнателен, но най-често влиза в ролята на придружаващ своята принцеса забавен домашен любимец (едва ли точно това си е представял покойният Лем, когато е описвал своя извънземен океан!)

На ръка са рисувани единствено татуировките на Мауи, които разказват историята и подвизите му и буквално оживяват на екран. При създаването им са спазени местните обичаи при татуирането – всички дизайни са одобрени от полинезийски специалист. Наличието на изцяло татуиран главен герой, както и на много други татуирани герои, включително баба Тала, е смела първа крачка за студиото, но, явно не са чак толкова смели, че да татуират и Ваяна.

Мауи е озвучен от Дуейн Джонсън-Скалата, който също е почел полинезийското си потекло с традиционни татуировки.

Няколко думи и за Мауи, който е основният извор на хумор в продукцията извън доста бързо омръзващия петел. Неговият образ е може би малко по-интересен от Ваяна, най-вече с противоречията си. Той е едновременно изключително самоуверен и нахакан, смята хората за свои длъжници, но от друга страна избягва да признава, че е объркал работите с кражбата на сърцето. Безскрупулен използвач, надувка и в плен на своите вътрешни демони, той аха-аха да стане реален пълнокръвен герой, но сюжетът не му дава чак толкова много свобода, а и хуморът му остава плах и между другото.

Изобщо, след безкрайното си начало Смелата Ваяна доста бързо преджапва през истинските препятствия в историята и малко нескопосано смотолява екологичното си послание, до степен никак да не очаквам то да бъде възприето от детската си публика. И това в крайна сметка ми се струва криво – личи си, че за филма са положени много усилия и колкото повече четях впоследствие, толкова по-интересна ми ставаше и полинезийската история, и перипетиите около него, но няма как да скрия, че си излязох от салона разочарована. Да се надяваме, че следващият път магическата формула на Дисни ще сработи по-добре.

Останете след финалните надписи за втора поява на Таматоа и шегата му с един друг известен Дисни рак

Оценка: 6.5/10