Зарчетата са за деца! Аз съм чел Игра на тронове!

Колкото и да е силна тръпката да се оставиш в ръцете на Шанса обаче, има хора, които предпочитат да борят опонентите си чрез стратегически планове и внимателно преценени ходове. Е, игрите в следващия списък далеч не са стратегическите титани, до които се домогват закоравелите геймъри, но пък съчетават лесните правила с необходимостта от тактическо мислене. Бонус е, че можете спокойно да ги играете еднакво добре както с верните другарчета, така и с коварната ви баба след семейния обяд, например.

Carcassonne


Животът на всеки човек рано или късно го сблъсква с Carcassonne. Или поне ако в душата му е останала някаква светлинка. Но така де, извън поезията, няма съмнение, че това е една от най-популярните бордови игри в родината, отчасти заради стремителното ѝ издаване накуп от Фантасмагория преди години, отчасти заради повяхналата ѝ вече, но грандиозна навремето, популярност по западните земи. И така, в Carcassonne имате задачата да построите с плочки най-големите градчета, най-дългите пътища, най-красивите полянки и най-разклонените реки. Или поне да са по-яки от тези на другарчетата. Градовете (играта е кръстена на епично оплетения френски град със същото име) са най-интересните за строене и закономерно са сред най-важните елементи при точкуването.

Правилата са безумно прости, разсейването и невниманието в стратегическото развитие на играта води до неприятни изненади, а безбройните експанжъни на Carcassonne въвеждат изключително много добре работещи помежду си механики(е, повечето…) и нови „дрешки“ за историята – дракони, прасета, принцеси, кметска управа, пазарища и какво ли още не. Запознах се с играта на едно лежерно море, докато Иракли още го имаше, вманиачих се по нея в рамките на една скромна половин година, която завърши, докато обяснявах в не твърде трезво състояние два часа правилата за полянките. В крайна сметка си Carcassonne остава една от любимите ми игри, независимо че по-модерните заглавия предлагат доста по-интересни преживявания, а баш-геймърите ще ви гледат отгоре в клубчетата. Не им обръщайте внимание, по-добро начало за влизане в бордовите игри няма!

Moridin


Dream Home


Dream Home е игра, която по същество е симулатор на строене на къща. Може да звучи скучно, но творението на Rebel.pl се оказа една от най-приятните семейни игри, на които съм попадал, и при това работи прекрасно както само с двама души (което си е рядкост), така и с трима и четирима. Продукцията е на страхотно ниво – качествени компоненти, прекрасни илюстрации и лесни правила, които се обясняват за 5 минути. В рамките на 12 рунда събирате карти със стаи и ресурси и се опитвате да построите мечтания дом. Накрая броите точките и се смеете, докато противниците ви горко леят сълзи. Пълното ревю може да прочетете тук. Благодарение на Паладиум Геймс играта се намира и локализирана на български.

Yan


Love Letter/Lost Legacy

Могат ли нищо и никакви 16 карти да предложат качествено настолно преживяване? Питайте Seiji Kanai, създателят на Love Letter и нейния спин-оф Lost Legacy, който няма как да не ви кимне утвърдително.

Правилата на игрите от LL линията са невъзможно лесни – държите една карта, по време на хода си теглите втора и решавате коя от двете да изиграете и коя да задържите. Целта ви в отделните имплементации леко се различава, но така или иначе става въпрос за игра, чието изиграване не трае повече от пет минути.

Компактно и елегантно заглавие, което идва във всякакви вариации (Love Letter: Batman, Lovecraft Letter, Love Letter: Star Wars) и е модулно – тоест позволява да смесвате различни тестета и да правите играта по-голяма, малко по-сложна и подходяща за повече играчи. Следващият път, когато се чудите коя игра можете да замъкнете в задния си джоб и да разцъквате на задната седалка, имате отговор.

Ordo Malleus


7 Wonders: Duel


Съществува ли такова нещо като яка игра на 7 Wonders само с двама? Да, когато си говорим за 7 Wonders: Duel. Вместо да се опитват да поправят счупените правила на оригиналния 7 Wonders, дизайнерите просто са направили нова игра. Всеки започва с 4 чудеса, като в една игра не могат да се построят повече от 7, тъй че един от двамата ще трябва да се задоволи с непълен сет. Има три пътя към победата – с наука, с война и по точки. Който и вариант да изберете, ще трябва да впрегнете сивото си вещество, защото само част от картите, с които се играе, са видими. Така почва едно чудене кога е най-удачният момент да се вземе дадена карта и дали отварянето на нова няма да даде предимство на опонента ни. Преиграваемостта е огромна, а с експанжъна Pantheon нещата стават направо епични. Ако ви е заинтригувало – цъкнете тук за повече.

Yan


Gloom

Идеална игра за хора с по-черно чувство за хумор. Всеки разполага със семейство, чийто живот трябва да стъжни. Победител е играчът, успял да депресира най-много членовете на семейството си, следователно – натрупал най-много негативизъм. В общия случай целта ви е да стоварите колкото се може повече неволи на главите на своите герои, но да не забравяте да разведрявате чуждите, за да им скапете натрупания негативизъм с някой и друг хубав ден. Отличава се и с много готина механика на картите – те са прозрачни, с видими единствено позитивни или негативни точки, така че ги редите една върху друга и отчитате прозиращите/видими атрибути.

Aravala


Timeline

Трудно ми е дори да нарека Timeline поредица за „игри“. Тя е по-скоро викторина, в която състезателите се опитват възможно най-точно да изиграят своята ръка с исторически събития, важни открития, изобретения и какво ли още не, спрямо годината, с която са свързани. Да познаеш, че Европейският съюз е създаден след битката при Термопилите, сигурно е лесно, но преценката дали да поставиш първата домашна прахосмукачка преди или след Балканската война – не толкова.

Така че освен наместването на карти в правилна „времева линия“ с помощта на знание, информирано предположение или чисто налучкване, Timeline предлага и (много) лек тактически елемент, състоящ се в това да прецените в кой момент да свалите дадена карта и да обявите нейната година.

Играта идва в много вкусове и цветове, като освен вече споменатите Исторически събития, Открития и Изобретения, можете да намерите Музика & Кино или карти, свързани със специфични държави (История на Америка, Русия, Великобритания), и т.н. Като бонус, на прекрасното събитие Sofia Board Game Weekend ни беше представена изключително добре изглеждаща версия на Timeline, създадена от български ученици и разглеждаща българската история. Стискаме палци скоро тя да стане масово достъпна!

Ordo Malleus