Мрежа: Disney+

Създател: Джак Шейфър

Сезони: 1

Формат: 9 епизода по 25-35 минути

В ролите: Елизабет Олсън, Пол Бетани, Кат Денингс, Рандал Парк, Катрин Хан, Тайона Парис и др.

Дами и господа! С радост искам да ви съобщя, че седмица след седмица сме свидетели на най-интригуващото серийно събитие на нашата епоха! WandaVision продължава своето великолепно развитие, а ние от ShadowDance продължаваме с нашите колоритни, информирани и навременни ревюта!

След като в предишните няколко серии преминахме през 50-те, 60-те, 70-те и надникнахме зад кулисите, тазседмичният епизод – On a Very Special Episode… – ни поднася страхотна 80-тарска стилистика. Ако обаче си мислите, че това е поредната серия, която работи основно като стар ситком с минимални подсказки за това какво всъщност става, то трябва да ви уведомя, че жестоко се лъжете! Петият епизод смело навлиза в същината на мистерията и ни поднася много солидна порция храна за ума и душата. Разбира се, отново ги има и забавните моменти – примерно как Уанда буквално пуска финалните надписи по средата на скандала ѝ с Вижън, за да прекрати спора.

Този път имаме цели три основни сюжетни линии – от една страна следим живота на Уанда с нейните деца Били и Томи, от друга продължаваме с все по-значимите изживявания на Вижън на работното място, а паралелно ни се показва и какво става извън балона, където агентите Джими, Дарси и Моника се опитват да разплетат мистерията. И докато началните три епизода работеха страхотно чисто като ситкоми, тук вече бълбукащите под повърхността въпроси стават твърде много и прекалено големи, за да могат да бъдат игнорирани, и излизат на преден план.

Какво точно става с Уествю? Уанда ли прави всичко? Как така Вижън е жив? Дали всичко е манипулация и дим, или се случва реално?

Различия сред зрителите на сериала

Интересното при търсенето на отговор на тези въпроси е, че публиката на WandaVision всъщност е доста разнородна и включва няколко значително различни групи хора. От една страна зрителите, които са гледали само филмите и съответно се опитват да се ориентират спрямо това, което вече знаем от филмовата вселена. От друга страна хората, които са чели известно количество комикси и имат най-обща идея за това през какво е преминала Алената вещица в комиксовата вселена и си правят догадки оттам. И от трета страна са фанатиците като мен, които са изчели подробно всичко от старите комикси за Avengers на Стан Лий и Рой Томас, през двете стари минипоредици Vision and the Scarlet Witch на Бил Мантло и Стив Енгългард и West Coast Avengers, включващ светопроменящата арка Darker than Scarlet на Джон Бърн, после House of M на Браян Майкъл Бендис, та чак до прекрасната поредица Vision на Том Кинг отпреди няколко години. Обсъжданията на сериала имат много различен дискурс в различните групи, така че аз ще опитам да предам възможно най-ясно гледката от моята камбанария.

Предишният епизод завърши с репликата “It’s all Wanda!” която сякаш циментира теорията, че Уанда има абсолютен контрол над ставащото в градчето и всичко става по нейна воля. Новата серия ни даде противоречиви доказателства в тази посока. От една страна, в изключително шокираща сцена видяхме как Уанда излиза от балона и разговоря с Моника, Дарси и Джими. Изводът от този момент е, че наистина Уанда управлява всичко. Съкрушена след смъртта на Вижън, тя е построила своя реалност в малко затворено пространство. В новата реалност тя е щастлива, живее със съпруга си, има деца, всичко е прекрасно. Нов идеален красив свят под неин контрол – изглежда като абсолютния мокър сън на всеки човек, преживял ужасяваща травма. Искам да кажа, че съм много доволен, че виждаме Уанда в центъра на тази история. Комиксовите читатели знаят, че House of M имаше подобен сюжет, но там Уанда почти я нямаше и през по-голямата част от комикса тя беше на заден фон. Което имаше своите основания от гледна точка на историята, но все пак беше престъпление спрямо персонажа на Алената вещица! Тук тя е в центъра на всичко и този подход определено ме радва.

Както казах обаче, доказателствата са противоречиви. Още от първите минути на епизода виждаме, че Уанда не може да контролира новородените бебета – дни наред не може да ги накара да заспят нито с ласки, нито с магия. Впоследствие децата започват да проявяват своя воля и за други неща и дори когато Уанда им крещи „Не пораствайте отново!“, тя по-скоро им се моли или ги сплашва, но определено не ги контролира. Тоест те може би са неподвластни на силите ѝ? Или има и някой друг? В някаква степен това е Вижън. Той говори със свой колега, за момент разчупва бариерата в съзнанието му, получава интересни имейли. Уанда нито знае за тези събития, нито пък може да ги контролира. Съседката Агнес също се държи доста… свободно. Идва и си отива, когато си реши, и определено демонстрира много високо ниво на самосъзнание. Мисля, че колкото и да е убеден човек във всесилието на Уанда, в случая определено има множества неща, които не могат да бъдат пренебрегнати. Има поне още една голяма сила, която дърпа конците.

Миналата седмица сложи край на различни популярни теории. Една от тях беше, че градчето Уествю всъщност е нещо като затвор за реформиране на престъпници. Тази хипотеза имаше своите комиксови основания – това реално е сюжетът на комикса Avengers: Standoff! на Ник Спендър. В него ЩИТ, отчаяни от постоянните бягства на суперзлодеи, правят опит да изтрият паметта на всички подобни престъпници и да ги превърнат в обикновени хора в малко и тихо градче. Аз обаче никога не съм я подкрепял. Никога не съм мислил, че голямото разкритие на сериала ще е, че някой безличен съсед на Уанда е всъщност отдавна забравен злодей тип High Evolutionary. Мисля, че продуцентът Кевин Файги и компания имат наум нещо много по-интригуващо и въвличащо.

И финалната сцена на епизода, подлежаща на различни тълкувания, определено ми дава надежда, че съм прав. Оттук нататък вече навлизам в зоната на ТЕЖКИТЕ СПОЙЛЕРИ, така че четете на своя отговорност! 

 СПОЙЛЕРСКИ ДИСКУСИИ, ТЕОРИИ И ХИПОТЕЗИ

И така…. Макар да имахме значими моменти през целия епизод – порастването на децата, цялостното пропукване на илюзията, разговора на Уанда с агентите и т.н., категорично най-голямата бомба идва в самия край – на вратата се появява убитият брат на Уанда – Пиетро Максимов, Живак/Куиксилвър, но изигран не от Арън Тейлър-Джонсън, както в Отмъстителите: Ерата на Ултрон, а от Евън Питърс от филмите за Х-мен! Multiverse baby!!! Или… може би не?

Най-логичната и близка до ума теория е, че Уанда е отворила портал през мултивселената и е довела друга версия на брат си. Все пак това е актьор от Х-мен филмите, а всички знаем, че скоро и във филмите на Марвел ще има мултивселена, през която Доктор Стрейндж и Спайдър-мен ще пътуват. Но… това е прекалено очевидно, прекалено лесно. Би било ужасно разочароващо.

Моята теория е, че човекът, който се появи пред вратата на Уанда, изобщо не е Пиетро от никоя вселена. Това е могъщо и зло същество, достатъчно силно, че да заблуди Уанда. То се преструва на нейния умрял брат, просто илюзията му не е съвършена. А продуцентът Кевин Файги е абсолютен гений, достатъчно велик, че да заблуди нас! Затова каства в ролята на това могъщо създание актьор, за когото ние може да дапуснем, че не е точно нормалния Пиетро, но когото все пак ще приемем като възможен Пиетро! Така и зрителите, и Уанда са в плен на илюзиите си! АБСОЛЮТНО ГЕНИАЛНО!!!! Файги използва знанието ни за Х-мен филмите срещу нас! От дефекта постига ефект! ВЕЛИКОЛЕПНО!!!! Шапка свалям!

Но щом човекът в края не е Пиетро, кой е? И как е дошъл? Моята хипотеза – дяволът Мефисто. В комиксите той е свързан с децата на Уанда. И според мен не е случайно, че в първите епизоди всички питаха Уанда кога ще има деца. Мисля, че децата му трябват за нещо, затова е манипулирал Уанда да ги създаде, а те вече са извън нейния контрол. Кой му е помогнал? Един кандидат се явява като най-очевиден – съседката Агнес, за която вярвам, че е вещицата Агата Харкнес! Тя от самото начало говори за съпруга си, когото никога не виждаме, как той „изглежда по-добре на тъмно“. На няколко пъти споменава Дявола, включително при реплика на друг персонаж „Дяволът е в детайлите!“, Агнес допълва „И не е само там!“. В новия епизод Агнес съобщава на Уанда и децата, че кучето им е умряло. Това също не е случайно – за мен тя е използвала кучето като жертвоприношение, за да призове Мефисто.  

И така… това е най-сбитата версия на впечатленията ми!

Очакваме със затаен дъх следващия епизод! Другата седмица отново ще намерите актуално ревю, само на страницата на ShadowDance!

Оценка: 10/10