Мрежа: Disney +

Създател: Джак Шейфър

Сезони: 1

Формат: 9 епизода по 25-30 минути

В ролите: Елизабет Олсън, Пол Бетани, Кат Денингс, Рандал Парк, Катрин Хан, Тайона Парис и др.

В жизнения цикъл на всяка ТВ мистерия идва моментът за този среден епизод, който разкрива огромна част от нея, но не достатъчно, за да сме сигурно каква точно е интригата. Е, четвъртата седмица на WandaVision ни донесе именно този епизод. We Interrupt This Program ни изважда от зловещата идилия на Уествю и ни запраща в истинския свят. Но и тук сериалът не си играе на дребно.

Епизодът започва с Моника Рамбо (Тейона Парис), която се събужда в пълен покой в стола до празното болнично легло на майка си. Но зрителят вижда жестоката истина – пепелта, която се появява от нищото, за да я изгради – и е подготвен за трагичното разкритие. Моника е една от милиардите жертви на Танос и завръщането ѝ в света на живите се случва две години след смъртта на майка ѝ.

Това обаче не я спира да се върне на активна служба в S.W.O.R.D. – правителствената организация, създадена от Мария Рамбо – и да се хвърли в първия проект, който ѝ се дава. Въпросният, както веднага се досещаме, са странните събития около Уествю.

We Interrupt This Program започва преди събитията от първия епизод, но бързо минава през всички ключови моменти от историята до момента, свършвайки с изхвърлянето на „Джералдин“ от изолирания ситком-град. Освен Моника, основни действащи лица са Дарси Люис (Кат Денингс), позната ни от първите два Тор филма, и агентът на ФБР Джими Ву (Рандъл Парк), когото пък помним от Ант-мен филмите. Лично аз винаги се радвам на повече Кат Денингс в живота си, а Дарси ми е сред любимите странични образи в MCU.

Най-важното тук обаче остава мистерията. Помните ли множеството ми супер интересни теории от миналата седмица? Е, забравете ги. Повечето са неверни. Уви, WandaVision е доста по-директен в сюжетостроенето си, отколкото на комиксовите фенове им се искаше. Докато гледат „сериала“, агентите на S.W.O.R.D. съумяват да идентифицират повечето „актьори“ от реалния свят. И да, Хърб не е the High Evolutionary. Две „роли“ обаче са все още подозрително неизвестни – тези на Агнес и Доти. Които, ако си спомняте, все още са смятани за две от по-известните вещици в Marvel вселената.

Може би най-силната сцена от гледна точка на MCU всъщност е началната. Появяването на хора насред изпаднала в хаос болница, три години след изчезването им, е само малка частица от ужаса, който финалът на Отмъстителите: Краят неизбежно би следвало да предизвика. И въпреки че това не е основният фокус на WandaVision, тази една сцена е многократно по-силна от сходните моменти в да речем Спайдър-мен: Далече от дома.

И така, We Interrupt This Program ни дава сравнително ясна картина за това какво се случва. НО не ни казва как, нито защо, и най-вече упорито не ни разкрива дали Уанда (Елизабет Олсън) е винаги в пълно съзнание и доколко контролира събитията около себе си. Тъй като епизодът има само една сцена в ситком-реалността на Уествю, в по-голямата си част тя все още е мистерия. И при все разочарованието ми от това колко теории се сринаха този петък, ентусиазмът ми за сериала като цяло само се повишава.

Оценка: 8/10