Мрежа: Disney +

Създател: Джак Шейфър

Сезони: 1

Формат: 9 епизода по 25-30 минути

В ролите: Елизабет Олсън, Пол Бетани, Катрин Хан, Тайона Парис

WandaVision започна ударно с двойния блок епизоди миналата седмица. Истината е, че още тогава аз бях тотално зарибен. Мистерията работи, комедията работи (по-често, отколкото се проваля), актьорите видимо си умират от кеф. Но много от журналистите, на които беше даден достъп до първите три серии, твърдяха, че човек трябва да види третия епизод, за да оцени какво точно гледа. И след като го видях, не мога да не се съглася.

Преди да продължа обаче, искам да предупредя, че по-голямата част от този текст е заета не от ревю, а спекулации за реалните събития в сериала. Не препоръчвам да ги четете, ако не сте изгледали първите три епизода.

Уанда (Елизабет Олсън) внесе цвят в ситком реалността, която обитава с Вижън (Пол Бетани), и сега сме твърдо в 70-те. Заемките от сериали като The Brady Bunch и Mork and Mindy са повече от очевидни, но нека не се лъжем – основната причината да гледаме WandaVision е интригата. А тя се взривява още в самото начало, когато откриваме, че Уанда не е просто бременна, а на практика е на път да роди, при все че не са минали дори 12 часа.

За фен на комиксите като мен беше много трудно да не квича от кеф когато двамата бъдещи родители спореха дали да кръстят бебето „Томи“ или „Били“. Повече по темата ще пиша в спойлер карето накрая, но фактът, че фимовата-и-тв Марвел вселена се движи в тази посока, е страхотно удовлетворителен.

Естествено получаваме и още няколко късчета от мистерията около Уествю и обитателите му, които се държат все по-странно, не само около Уанда и Вижън, но и изглежда когато никой не ги наблюдава. Финалната сцена най-накрая ни дава индикация какво всъщност се случва, но разбира се все още има твърде много неизвестни.

WandaVision продължава да бъде огромна наслада. Не знам как ще изтрая месец и половина да гледам по половин час на седмица, но това ни дава време да анализираме всеки детайл и великденско яйце, в които сериалът буквално се дави. Засега обаче ни остава знанието, че тази история не само е изключително важна за бъдещето на MCU, но и силен индикатор за посоката, в която тази вселена се е насочила.

СПОЙЛЕР РАЗМИШЛЕНИЯ

Тук искам да обърна внимание на няколко детайла от вселената на сериала, покриващи наученото до момента. За великденски яйца няма да става дума, защото те са буквално безбройни – от пози, които съответстват на класически комикси, до препратки, скрити в имената на странични персонажи. Но в WandaVision има достатъчно за дълбаене, дори ако изключим тези намигвания.

  • Коя е „Джералдин“? Това е всъщност най-лесният въпрос в сериала до момента. Името е псевдоним, използван от комиксовата героиня Моника Рамбо (Тайона Парис). И ние вече сме я срещали – това е дъщерята на приятелката на Карол Данвърс в Капитан Марвел. И тъй като действието в този филм се развива около 25 години в миналото, това пасва идеално на възрастта на Джералдин в сериала. Дали тя ще има суперсили, както е в комиксите, или просто работи за S.W.O.R.D., предстои да разберем. В добавка – понеже този сериал не може да се въздържи – Джералдин казва, че работи в рекламна агенция, което е директно намигване към ролята ѝ в Mad Men.
  • Били и Томи. Близнаците на Уанда имат кратка, но драматична история в комиксите. Първата им поява е в комикса Vision and the Scarlet Witch от 1985 г., където тя ги създава със силите си. Когато се разкрива, че част от душите им съдържа есенцията на Мефисто, Уанда ги връща в етера. Само че тези две души се раждат в нормални човешки тела – Били Каплан и Томи Шепард, които години по-късно ще се срещнат отново в поредицата Young Avengers. Били притежава магически сили, подобни на тези на майка си, докато брат му има скоростта на нейния собствен близнак Пиетро. Били също така е част от може би най-обичаната гей-двойка в Марвел вселената, заедно с извънземното си гадже Теди Олтман – полу-крий и полу-скрул, способен да променя външния си вид, но обикновено във формата на рус катил, защото това все пак са супергеройски комикси 🙂
  • Какво е S.W.O.R.D.? Засега не знаем много. Тази организация беше първо въведена от Джос Уидън в Astonishing X-Men, като сестра на S.H.I.E.L.D.. Акронимът означаваше „Sentient World Observation and Response Department“, т.е. „Департамент за наблюдения и отговор на разумни светове“. Логото, което виждаме в един от кадрите в сериала обаче, е различно. „World“ е заменена с „Weapon“. Разумни оръжия? И Уанда, и Вижън биха могли да се впишат в тази категория, предвид методите на създаването им. Но ако Уествю е някакъв затвор за подобни индивиди, то кой ги е вкарал там? И кой друг е с тях?
  • Кои са съседите на Уанда и Вижън? Тук засега всичко е теории. Разговорът между Хърб и Агнес в трети епизод ни демонстрира, че поне някои от съседите знаят, че играят роли, но ги е страх да излязат от персонажа си. Но дали те са просто пленници? Има няколко версии, но засега най-вероятна е теорията, че Уествю е затвор за магически персонажи. Повечето фенове са сигурни, че Агнес е Агата Харкнес – вещица, която в комиксите има огромно влияние върху живота на Уанда. В сериала Агнес постоянно ѝ снася информация и я насочва в „правилната“ посока. А брошката с трите вещици, която носи в разговора с Хърб, прави нещата почти сигурни. Самият Хърб е много вероятно да е Хърбърт Едгар Уиндъм – The High Evolutionary. Още един персонаж, свързан с миналото на Уанда и Вижън в комиксите. А ако една вещица не ви е достатъчна, ето още една – Доти. Защо? Защото в трети епизод научаваме, че безхаберният Фил Джоунс от офиса на Вижън е неин съпруг. В комиксите това е името на съпруга на Аркана Джоунс – Moonglow. Тук има и друга връзка:
  • Магически бебета? Рефренът „For the children“ във втори епизод звучеше странно, нали? Още по-странно е, че Уанда забременя веднага след това, вероятно в резултат на собствените си магически сили. Но в комиксите Муунглоу има две дъщери, докато Доти и Фил изглежда нямат деца. Възможно ли е някой да се опитва да създава магически деца в Уествю и това да е причината Уанда и Вижън да са затворени там?
  • Кой е в центъра на всичко това? Рекламите казват HYDRA. Пчеларят във втори епизод казва A.I.M. – Advanced Idea Mechanics – които също произхождат от HYDRA. И в това има смисъл – те са създателите на Уанда все пак, и още с първата си поява в MCU се опитваха да контролират магически сили.
  • КЪДЕ СА МУТАНТИТЕ? Тук нямам какво да добавя, но фактът е, че огромно количество елементи от WandaVision са инспирирани от комикс-истории, свързани с X-men и мутантите като цяло. Дори самата Уанда в продължение на десетилетия беше мутант в комиксовия канон, докато Marvel не решиха да променят това преди няколко години, когато все още не притежаваха мутантските филмови права и се надяваха да пробият с inhumans…

Оценка: 10/10